Vojnikinja i svjetska prvakinja u kickboxu

Antonija Zec mlada je pripadnica Hrvatske vojske i aktualna svjetska prvakinja u kickboxu. Usto, Antonija iz prošle godine ima osvojen naslov europske prvakinje u savate boksu te je viceprvakinja Europe u kickboxu. ”Ono što me učinilo posebno ponosnom jest ne toliko činjenica da sam osvojila svjetsko zlato, već trenutak kad sam podigla hrvatsku zastavu. Taj se osjećaj ne može riječima opisati, to je osjećaj ponosa i sreće,“ ističe Antonija

Antonija Zec mlada je pripadnica Hrvatske vojske koja je vrlo uspješna i u sportu. Aktualna je svjetska prvakinja u kickboxu i to u kategoriji do 70 kg. Naslov je osvojila u studenom prošle godine na natjecanju koje se održalo u talijanskom gradiću Lido di Jesolo koji je udaljen od Venecije 45 kilometara. Osim kickboxa, Antonija je i aktualna državna prvakinja i u preostalim disciplinama poput k1, full contact, light contact i savate boks.

U Hrvatskoj je vojsci od 2021. godine, i ima samo riječi hvale. Napominje kako žali što se nije prije prijavila u sustav jer ga preporučuje svima koji žele napredovati u psihofizičkom aspektu života, jer vojska uvelike utječe na oblikovanje karaktera i radnih vještina svakog vojnika. Sportom se aktivno počela baviti još kao dijete u dobi od jedanaest godina kad odabire taekwondo koji joj daje odličnu podlogu za uspjeh u karijeri. Međutim, Antonija napominje kako se u dobi od 24 godine odlučila promijeniti sport te se počela baviti kickboxingom jer kaže da se u taekwondou rade samo noge, a njezina je želja bila probati nešto novo i raditi na ručnim tehnikama. Od malih nogu teži napretku te je pokreće želja da uvijek izvuče najviše od sebe. Također kaže i kako se nikad ne može znati kad će vještine stečene u sportu zatrebati u svakodnevnom životu. Oduvijek ju je pokretala želja pomagati drugim ljudima te je u sebi osjetila poziv koji ju je nagnao da se prijavi u Hrvatsku vojsku. U sportskoj joj karijeri Hrvatska vojska jako puno pomaže. ”Ne pomaže samo meni već svima nama koji su ovdje. Nalazim se u 3. motoriziranoj bojni Pauci i ovdje nam je svakog jutra omogućena tjelovježba, a s nama rade iskusni časnici i dočasnici i uz njih je nemoguće ne napredovati.

Opisala je kako izgledaju natjecanja te koliku pripremljenost traže od natjecatelja. ”Za svako natjecanje potrebna je maksimalna priprema. Nikad ne smiješ nikog podcijeniti jer su svi dobri, a nijanse odlučuju pobjednika. Prošle godine natjecala se na Europskom prvenstvu  u savate boksu, koje je održano u rujnu u francuskom gradu Boulogne-sur-Mer, a tri pobjede ostvarene na tom natjecanju dovele su je do osvajanja naslova europske prvakinje. Nakon toga natjecala se i na Europskom prvenstvu u kickboksu koje je bilo održano u studenom u turskoj Antalyiji. Na tom je prvenstvu bila velika konkurencija, a Antonija je imala pet borbi. Izgubila je u finalnoj čime je postala europska viceprvakinja, a to joj je omogućilo plasman na Europske igre koje će se održati ove godine u lipnju i srpnju u Krakowu.   

Prenijela nam je dojmove s tih natjecanja. Posebno je istaknula izvrsnu organizaciju natjecanja u Francuskoj. Kaže da je imala tremu jer se borila protiv domaće natjecateljice, ali želja za pobjedom bila je jača od toga pa je i uspjela pobijediti.

”S obzirom na to da sam se borila u Francuskoj protiv domaće predstavnice znala sam da moram dati sve od sebe ako želim pobijediti u toj borbi. Uostalom, kad god nastupam dajem 300 % jer predstavljam boje Lijepe Naše. Što se tiče kickboxa, stalno me pratila misao da ću saznati koliko sam dobar borac jer je konkurencija bila nevjerojatno jaka. Svima nam je bio cilj kvalificirati se na Europske igre. Moja je kategorija olimpijska te je puno natjecateljica skidalo kilograme kako bi se mogle natjecati i izboriti svoje mjesto. U finalu sam nažalost poražena, čestitam suparnici, ne mogu reći da je ona bila bolja koliko sam ja bila loša u toj borbi. To mi je samo dodatna inspiracija da treniram još više i da je idući put pobijedim.” Za natjecanja se priprema ozbiljno, puno vremena posvećuje treningu te kaže kako ima sreću što trenira u splitskom Klubu Pit Bull koji je najtrofejniji i najbolji klub u Hrvatskoj. Sretna je također što se profesionalno bavi poslom koji joj omogućuje da se svakodnevno fizički i kondicijski priprema za natjecanja. Trenira svaki dan, treninzi su raznovrsni. Jedan se dan radi tehnika, a drugi dan sparinzi. Na treninzima se vrijedno radi što se vidi na rezultatima. Oni su posebno vidljivi bili na zadnjem svjetskom prvenstvu u kickboxu gdje se ova mlada 26-godišnjakinja okitila naslovom svjetske prvakinje. Na prvenstvu održanom u Italiji koje je trajalo osam dana sudjelovale su sve najbolje natjecateljice na svijetu. Antonija kaže kako je prvu borbu imala protiv natjecateljice iz Turske i tad je imala najveću tremu jer je željela postići nekakav rezultat. Nakon toga uslijedila je borba protiv svjetske prvakinje iz Norveške koja je godinama bila neporažena, ali protiv Antonije jednostavno nije imala prevelike šanse. U finalu je zatim pala i natjecateljica iz Rusije što je Antoniji donijelo naslov svjetske prvakinje.

”Najljepši osjećaj koji sam osjetila,” opisuje Antonija osvajanje naslova. ”Ono što me učinilo posebno ponosnom jest ne toliko činjenica da sam osvojila svjetsko zlato, lagala bih kad bih rekla da nisam bila presretna, ali trenutak kad sam podigla hrvatsku zastavu bio je osjećaj ponosa i sreće koji se ne može riječima opisati,” kaže.

Pitali smo je koji su joj planovi u nastavku karijere, ali Antonijin odgovor bio je samo jedan. Napredovanje i izobrazba u sustavu Hrvatske vojske. ”Također moram izraziti veliku zahvalnost mojim zapovjedncima koji mi u svakom trenutku izlaze u susret i pomažu mi u mojoj pripremi za velika natjecanja.”

Tekst  Ivan Šurbek

FOTO  Tomislav Brandt, privatna arhiva Antonije Zec