Vrhunski sportaši i doktori medicine na vojnoj obuci

Četvero poznatih sportaša osvajača medalja na domaćim i međunarodnim natjecanjima i sedmero doktora medicine prošli su obuku iz temeljnih vojničkih znanja i vještina. Program obuke prilagođen je njihovim potrebama i vremenskom okviru u kojem je obuka trebala biti provedena, a osnova mu je bio program po kojem se provodi obuka ročnika na dragovoljnom osposobljavanju…

U požeškom Središtu za temeljnu obuku početkom su listopada na obuci bili vrhunski sportaši i doktori medicine. Program obuke prilagođen je njihovim potrebama i vremenskom okviru u kojem je obuka trebala biti provedena a osnova mu je bio program po kojem se provodi obuka ročnika na dragovoljnom osposobljavanju. Četvero naših poznatih sportaša osvajača brojnih medalja na domaćim i svjetskim natjecanjima i sedmero doktora medicine prošli su obuku iz temeljnih vojničkih znanja i vještina, upoznali se s naoružanjem i složenijim obučnim aktivnostima kao što je taktičko kretanje, reakcija na kontakt, na neizravnu vatru, NBK opasnost … te su proveli i gađanje iz puške AK 47 na rednom broju jedan.
Voditelj obuke vrhunskih sportaša natporučnik je Mato Troha, zapovjednik prve obučne satnije u Središtu za temeljnu obuku koja provodi obuku vrhunskih sportaša. Kaže kako nemaju nikakvih privilegija, imaju sva prava i obveze kao i dragovoljni ročnici, održavaju opremu i naoružanje koje su zadužili. Ne mimoilazi ih ni čišćenje prostorija. ”Tijekom obuke”, kaže, ”stječu potrebna znanja i vještine koja moraju usvojiti kao pripadnici OSRH. Rade po skraćenom programu jer s obzirom na aktivnosti koje imaju u svojim klubovima, treniranja, priprema za natjecanje, teško im je izdvojiti dva mjeseca za obuku.” Viši instruktor stožerni narednik Zoran Beljo kaže kako obuku dobro svladavaju, kontinuirano napreduju i poštuju instruktore. ”Samodisciplina im je urođena i to se vidi. Znaju što je disciplina, organizacija, red u svakodnevnom životu, tako da nema problema,” ističe. 
Ovo je drugi  naraštaj vrhunskih sportaša koji su na obuci u OSRH, a riječ je o sportašima koji su pristupili OS-u na temelju sporazuma koje je Ministarstvo obrane potpisalo s Hrvatskim olimpijskim odborom. To što su u sustavu Oružanih snaga i primaju mjesečnu naknadu mnogo im znači jer je riječ o sportašima koji se bave sportovima za koje se nažalost izdvaja manje novca, a unatoč tome ostvaruju izvrsne rezultate. No pristupajući OS-u oni promoviraju i Hrvatsku vojsku i svaki njihov uspjeh, himna koja se svira i podizanje hrvatske zastave kad osvoje zlato na ponos je i OSRH. To su nam potvrdili i ovih  četvero mladih sportaša, Vedran Golec (taekwando), Barbara Matić (judo), Božo Starčević (hrvanje) i Ana Šimić (atletika). ”Kad osvojiš medalju za Hrvatsku, a kad si uz to i  pripadnik OS-a, onda je taj doživljaj još jači,” kaže Božo Starčević.
Za njih je ovo novo i pozitivno iskustvo. Dio aktivnosti koje obavljaju u sklopu obuke dobar su nadomjestak treningu. U vojarni je i teretana tako da imaju odlične uvjete za održavanje kondicije dok su na obuci. Nekima od njih kao primjerice Barbari i Boži to što su pripadnici Oružanih snaga omogućava i sudjelovanje na svjetskim vojnim igrama što ih posebno veseli. Nakon obuke nastavljaju s obvezama u svojim klubovima, s treninzima, turnirima i pripremama za velika međunarodna natjecanja u  sljedećoj godini. Kažu da bi se ovakva suradnja trebala nastaviti i ubuduće, jer svi se slažu da im je ovako mnogo lakše ostvarivati vrhunske rezultate.


Liječnici u odori
Voditelj obuke kandidata za časnike zdravstvene službe natporučnik je Zdravko Turić, zapovjednik treće obučne satnije za temeljnu obuku. Kaže kako problema u svladavanju obučnih aktivnosti nema. ”Brzo usvajaju sva znanja i vještine, motivirani su i obuci su pristupili ozbiljno.“ Ovo je treći naraštaj doktora medicine koji su se odlučili taj nadasve humani poziv obavljati u Oružanim snagama. Na obuci je šest doktorica i jedan doktor medicine. Neki od njih tek su diplomirali, neki su već odradili stažiranje i položili stručni ispit, a neki imaju i civilnog staža. Jedan je od razloga ulaska u Oružane snage i to što je, prema njihovim riječima, vojska specifična organizacija koja pruža izazove kojih u civilstvu nema, a i pozitivna iskustva njihovih kolega iz prethodna dva naraštaja. Izazovna im je i mogućnost sudjelovanja u međunarodnim operacijama kao i daljnje usavršavanje u struci. Nakon obuke u Požegi kandidati za časnike zdravstvene struke upućuju se na  HVU na Temeljnu časničku izobrazbu nakon čega dobivaju čin poručnika. A nakon toga u obje, i liječničku i vojnu odoru.


Leida Parlov
Tomislav Brandt