YAK-152 na prvom letu

Ruski je United Aircraft Corporation objavio 29. rujna da je prototip njegova novog aviona za početnu obuku Yak-152 uspješno prošao prvi probni let. Poletio je i sletio na pistu tvornice Irkutsk Aviation u Irkutsku, koja je dio spomenute korporacije i u kojoj je konstruiran. Letjelicu je inače idejno razvila tvrtka Yakovlev Design Bureau, tvrtka-kćer Irkutsk Aviationa.
Nakon što operativno zaživi, Yak-152 trebao bi omogućivati početnu obuku pilota i noću i danju, uključujući obuku u letačkim tehnikama, osnovama navigacije, jednostavnom, kompleksnom i aerobatskom pilotiranju, kao i u letovima u formaciji. Trebao bi služiti raznim tijelima i institucijama za profesionalnu selekciju i obuku mladih pilota, što uključuje ratno zrakoplovstvo, civilna obučna središta i aerobatske pilote u aeroklubovima.

(Foto: Irkut Corporation)

Razvoj aviona koji je nastao na osnovi aerobatskog Yak-54 u raznim oblicima traje već 15 godina. Bio je predviđen za zamjenu obučnog Yak-52 još 2001., ali došlo je do zastoja, da bi 2014. završetak projekta bio povjeren tvornici iz Irkutska. U međuvremenu je u suradnji s Kinom iz temeljnog projekta razvijen Hongdu Yakovlev CJ-7 za njezino zrakoplovstvo.
Prema navodima proizvođača, Yak-152 ima motor jačine 500 KS koji razvija brzinu od najviše 500 km/h, dug je 7,8 m, visok 3,1 m, s rasponom krila od 8,8 m. Može poletjeti s najvećom ukupnom masom od tonu i pol.

Domagoj VLAHOVIĆ