Za regionalnu sigurnost i stabilnost

U područje operacije KFOR u Republiku Kosovo upućuje se Motorizirana satnija iz sastava Hrvatske kopnene vojske, tim besposadnih sustava iz sastava Obavještajne pukovnije te logističko osoblje iz sastava Zapovjedništva za potporu, a 99 pripadnika 35. HRVCON-a djelovat će u sastavu Multinacionalne bojne

U vojarni u Gospiću je održan svečani ispraćaj Motorizirane satnije u NATO operaciju KFOR u Republiku Kosovo 

U vojarni ”9. gardijske brigade Vukovi“ u Gospiću je 17. svibnja 2021. održan svečani ispraćaj Motorizirane satnije Hrvatske kopnene vojske u sastavu 35. hrvatskog kontingenta u NATO-ovu operaciju KFOR u Republiku Kosovo.

Svečanom ispraćaju nazočio je ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Dražen Ressler, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OSRH brigadni general Ivan Turkalj, zapovjednik Motorizirane bojne Vukovi Gardijske mehanizirane brigade bojnik Antonio Tokić, zapovjednik Obavještajne pukovnije pukovnik Zvonimir Rogić i drugi.

Istaknuvši kako je ponosan što se prvi put u ovu NATO-ovu misiju, uz već postojeće snage upućuje i deklarirana pješačka satnija, ministar obrane ističe kako Republika Hrvatska kao vjerodostojna članica NATO-a, neposredno pridonosi stabilnosti i očuvanju mira jugoistoka Europe.

”Budući da je riječ o našem neposrednom okružju, naša je odgovornost veća i iziskuje od nas aktivan angažman i uključenje u procese koji se odvijaju u tom prostoru. Svima nam je dobro poznato kako je došlo do promjene sigurnosne paradigme i percepcije sigurnosti u cijelom svijetu i svjesni smo kako se sigurnost ne brani samo na granicama Hrvatske, već ondje gdje ugroza nastaje,” rekao je ministar Banožić. Izrazio je uvjerenje kako će hrvatski vojnici svojim znanjem i sposobnostima uvelike pridonijeti stvaranju stabilnog i sigurnog okruženja.”Ulaganje u znanje i sigurnost, ulaganje je u stabilnost, prosperitet i blagostanje svakog pripadnika i naše domovine. Upravo NATO-ova operacija KFOR idealna je prilika za jačanje sigurnosti jer sudjelovanjem u međunarodnom okružju uz predan rad s najboljima, možemo postati brži, bolji i spremniji odgovoriti na sve ugroze koje se pred nas stavljaju,” ističe Banožić.

Pripadnicima 35. hrvatskog kontingenta ministar obrane poručuje: ”Zadaća na koju krećete zahtjevna je i odgovorna. Vodite računa jedni o drugima i neka vam je sigurnost kolega, ali i vaša osobna na prvom mjestu.”

Širok spektar zadaća

Načelnik Glavnog stožera hrvatskim vojnicima uoči odlaska u NATO-ovu operaciju KFOR poručio je kako Hrvatska vojska angažmanom u spomenutoj operaciji pokazuje da je spremna preuzeti svoj dio tereta i odgovornosti pridonoseći izgradnji sigurnijeg i stabilnijeg svijeta pri čemu nas motivira i naše vlastito povijesno iskustvo od prije trideset godina.

”Naša nacionalna sigurnost ne počinje niti završava na državnoj granici, ona je podložna procesima zemljopisno daleko od naše domovine. I to je jedan od razloga jačeg uključenja u operaciju KFOR čime želimo pomoći izgradnji sigurnijeg svijeta za sve žitelje u Kosovu, regiji i posredno za nas. Naši će vojnici obavljati širok spektar zadaća, Satnija je odlično uvježbana i spremna za preuzimanje svoje uloge u KFOR-u,” rekao je admiral Hranj te poručio: ”U vašem radu neka vam vaša sigurnost i sigurnost vaših kolega bude glavni imperativ. Želim vam uspješnu realizaciju zadaće i da se svi vratite živi i zdravi svojim obiteljima.”

U vojarni u Gospiću je održan svečani ispraćaj Motorizirane satnije u NATO operaciju KFOR u Republiku Kosovo 

General Šerić ističe kako je Motorizirana satnija Hrvatske kopnene vojske u sastavu 35. kontingenta u potpunosti spremna za upućivanje u područje operacije potpore miru KFOR u Republiku Kosovo gdje će provedbom dodijeljenih zadaća dati aktivan doprinos regionalnoj sigurnosti i stabilnosti.

”Djelovat će u sastavu Multinacionalne bojne koju čine pripadnici Oružanih snaga Austrije, Italije i Slovenije. U području operacije provodit će zadaće održavanja sigurnog i stabilnog okružja, ophodnje nazočnosti i osiguranja značajnih objekata. Na temelju pokazanih rezultata preduputne obuke i provedenog ocjenjivanja, siguran sam da će svoju zadaću izvršiti u potpunosti. Svaka provedba zadaća u međunarodnom okružju, pa tako i ova zadaća, prilika je za stjecanje i razmjenu novih iskustava i sposobnosti, te od pripadnika Satnije očekujem da po povratku iz operacije ta iskustva prenesu svojim kolegicama i kolegama čime će unaprijediti i povećati sposobnosti naših postrojbi za izvršenje dodijeljene im misije,” rekao je general Šerić.

Sposobnost i spremnost

Zapovjednik Satnije HRVCON-a natporučnik Robert Kurevija istaknuo je kako su pripadnici Motorizirane satnije prošli ciklus obuke na vojnoj vježbi Spremnost 20 i pokazali sposobnost i spremnost za izvršenje svih dodijeljenih zadaća te su ocijenjeni najvišim mogućim ocjenama. ”Iznimno smo motivirani i spremni za izmiještanje u područje operacije. Svjesni smo prilike za dokazivanjem, ali i odgovornosti koju to nosi sa sobom. Također, zahvaljujem svakom pojedincu na energiji, entuzijazmu i požrtvovnosti kojim su pridonijeli uspjehu Motorizirane satnije. Ne očekujem ništa manje u idućih šest mjeseci. Posebno  želim zahvaliti vašim obiteljima na pruženoj potpori,” poručio je natporučnik Kurevija.

Naime, u područje operacije KFOR u Republiku Kosovo upućuje se Motorizirana satnija iz sastava Hrvatske kopnene vojske, tim besposadnih sustava iz sastava Obavještajne pukovnije te logističko osoblje iz sastava Zapovjedništva za potporu. Navedene sastavnice bit će dio 35. hrvatskog kontingenta koji je trenutačno razmješten u području operacije KFOR. Vodeća nacija je Italija, a Satnija se u NATO-ovu operaciju upućuje na šest mjeseci. Motorizirana satnija broji 99 pripadnika od čega je deset žena.

Tekst: OJI

Foto: Josip Kopi