Zamjena taktičkog drona

(Foto: US Army)

Američka kopnena vojska napreduje s procesom koji bi joj trebao priuštiti novu taktičku besposadnu letjelicu (dron). Radni naziv budućeg sustava zasad je FTUAS (Future Tactical Unmanned Aircraft System), a predviđeno je da zamijeni aktualni RQ-7 Shadow koji je u operativnoj uporabi još od početka stoljeća. U principu, Shadow služi kopnenim postrojbama za izvidničke zadaće, no potencijalno može nositi i manje bombe.
Prema podacima koje je 16. kolovoza objavio portal Defense News, nadležna tijela kopnene vojske odobrila su dokumente koji omogućuju da program uđe u kompetitivnu fazu u kojoj će tvrtke-kandidati pokazati mogućnosti svojih prototipova. Dosad su kopnenim postrojbama taktičke razine isporučena četiri sustava koji su im trebali pomoći da jasnije izraze potrebne taktičko-tehničke sposobnosti nove letjelice. Tvrtke Martin UAV i Northrop Grumman ustupile su dron V-Bat (na fotografiji), Textron letjelicu Aerosonde HQ, Arcturus-UAV (u međuvremenu ga je preuzela tvrtka AeroVironment) letjelicu Jump 20, a L3Harris letjelicu FVR-90. Testiranja su provodili 61 operater i 56 tehničara koji su upravljali letjelicama više od 1500 sati leta.
Ukratko, vojska traži letjelicu koja neće ovisiti o pisti ili dugačkoj lansirnoj rampi, imat će mali akustički potpis i bit će manje zahtjevna za prijevoz i logistiku. Zasad se zna da sva četiri sustava trebaju samo trećinu vremena za polijetanje u odnosu na vrijeme koje je potrebno Shadowu. Sustavi su također pokazali da mogu samostalno polijetati i slijetati te sposobnosti letenja pri lošim vremenskim uvjetima. Očekuje se da će, nakon što prođe kompetitivna faza, konačna odluka biti donesena u prvoj polovini, a serijska proizvodnja početi u drugoj polovini fiskalne 2025. godine.

Domagoj VLAHOVIĆ