Zapovjedniku TAAC-N-a prikazane sposobnosti vojnopolicijskih pasa

Pripadnici 9. HRVCON-a u misiji Odlučna potpora proveli su 26. listopada na traženje zapovjednika TAAC-N-a (Train Advise Assist Command – North) brigadnog generala Gerharda Klaffusa vježbu s prikazom sposobnosti vojnopolicijskih radnih pasa Hrvatske vojske. Vježba je provedena u kampu “Marmal” u Mazar-e Sharifu, gdje naši pripadnici izvršavaju zadaće u sastavu multinacionalne vojnopolicijske postrojbe.

Prikaz sposobnosti počeo je prigodnom prezentacijom o Satniji za obuku vodiča i službenih pasa “Satnik Krešimir Ivošević”, a zatim je prikazana pretraga u zatvorenom prostoru. General Klaffus odabrao je mjesto i postavio eksploziv koji je pas uspješno pronašao. Slijedio je prikaz pretrage prtljage i vozila na otvorenom prostoru te prikaz podizanja plijenskog nagona. Sve postavljene zadaće uspješno su izvršene te je pokazana važnost kvalitetnog i neprekidnog rada s radnim psima.

General Klaffus pokazao je interes za način uzgoja i obuke radnih pasa u Hrvatskoj vojsci. Zahvalio je zapovjedniku 9. HRVCON-a brigadiru Draženu Ressleru i izrazio zadovoljstvo prikazanim.

 

  1. HRVCON