30 godina stručnosti i profesionalnosti

Kad svoj dan slavi Obučni centar vodiča i službenih pasa “Satnik Krešimir Ivošević”, sposobnosti i mogućnosti postrojbe ne pokazuju samo djelatnici nego i njihovi četveronožni “kolege”

Proslave obljetnica Obučnog centra vodiča i službenih pasa “Satnik Krešimir Ivošević” među najatraktivnijim su događajima u godišnjem kalendaru OSRH. Kao i kod većine drugih postrojbi, to je prilika da se djelatnici i njihovi gosti podsjete na dane njezina utemeljenja, Domovinskog rata, ulaska u NATO, međunarodnih misija i operacija te drugih postignuća. A prije svega, da se sjete poginulih i umrlih kolega. Međutim, kad svoj dan slavi postrojba iz Dugog Sela koja je dio Središta za obuku Vojne policije “Bojnik Alfred Hill”, njezine današnje sposobnosti i mogućnosti ne pokazuju samo djelatnici nego i njihovi četveronožni “kolege”. A ono što oni rade u tandemu sa svojim vodičima uvijek je zadivljujuće. Kako je 11. svibnja Centar u vojarni “Pukovnik Milivoj Halar” slavio okruglu, 30. obljetnicu, svi kao da su pokaznoj vježbi pružili još i dodatni impuls. Demonstracija je bila puna akcije, ali vrlo kontrolirane akcije. Svi sudionici jasno su pokazali stručnost i uvježbanost, a psi poslušnost – ali i hrabrost te odlučnost. Naravno, za sve koji su pratili atraktivni program bio je osiguran i stručni komentar instruktora pa su vještine vodiča i pasa bile i pobliže objašnjene.

Uz sadašnje i bivše djelatnike, polaznike obuke te suradnike postrojbe iz ministarstava, državnih, kinoloških i drugih stručnih organizacija, proslavi obljetnice nazočio je i zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, načelnik Samostalnog sektora za vojnopolicijske poslove brigadir Vlado Kovačević, zapovjednik Pukovnije Vojne policije brigadir Tomislav Kasumović, predstavnici ustrojstvenih cjelina OSRH i drugi gosti.

Iako prve ideje o obuci vojnopolicijskih pasa sežu u prosinac 1991., službeni je datum utemeljenja današnjeg Centra 11. svibnja 1992., kad je u vojarni “Trstenik” kod Ivanje Reke održano prvo postrojavanje zaštitno-tragačke postrojbe Vojne policije 2. A brigade. Tijekom 1993. godine unutar 66. bojne Vojne policije ustrojava se Nastavna satnija za uzgoj, preddresuru i dresuru službenih pasa i obuku vodiča. Nastavna satnija postaje temelj razvoja zaštitno-tragačkih desetina unutar postrojbi Vojne policije, kao i obuke vodiča i službenih pasa. Tijekom Domovinskog rata vodiči i zaštitno-tragački psi sudjelovali su u većini oslobodilačkih operacija i ključnim obrambenim aktivnostima Hrvatske vojske. Od 1997. sposobnosti se proširuju jer počinje obuka prvog naraštaja vodiča i službenih pasa Vojne policije za detekciju narkotika i eksploziva.

Centar za uzgoj i školovanje vojnih radnih pasa u Požegi (pri MORH-u) i Nastavna satnija 66. bojne Vojne policije ustrojeni su 1. kolovoza 2000. u jednu postrojbu – Središte za obuku vodiča i službenih pasa u Dugom Selu. Od svibnja 2003. godine Obučno središte vodiča i službenih pasa Vojne policije OSRH nosi ime po pokojnom satniku Krešimiru Ivoševiću.

Danas Obučnim centrom zapovijeda satnik Darko Ivić. Postrojbu čini Zapovjedništvo; Vod za obuku vodiča i dresuru pasa; Vod za uzgoj, selekciju i preddresuru; Veterinarska ambulanta (koja je ujedno i Veterinarska služba MORH-a i OSRH) te Opslužna desetina. Centar uzgaja službene pse za potrebe OSRH, MUP-a, Ministarstvo financija – Carinsku upravu te Ministarstvo pravosuđa i uprave. Uzgajivačnica Issy Top registrirana je pri Hrvatskom kinološkom savezu i Ministarstvu poljoprivrede. Ime je dobila po prvoj uzgojnoj ženki Issy.

Osnovicu uzgoja čine tri pasmine koje su se pokazale kao svestrane glede namjene te su zadovoljile sve standarde obuke službenih pasa u OSRH: njemački ovčar (radne linije), nizozemski ovčar i belgijski ovčar – Malinois. Hrvatska vojska jedna je od malobrojnih vojski koje se oslanjaju isključivo na vlastiti uzgoj pasa. Pripadnicima Obučnog centra (i prethodnicama postrojbe) predanost radu, privrženost psima, humani programi treninga i obuke, oduvijek su bili poticaj za sve veće i veće zalaganje kako bi dostigli zahtijevane standarde uzgoja i obuke službenih pasa.

U Obučnom centru provode se specijalističke obuke za vodiče i službene pse u realističnim uvjetima (padobranska obuka, transporti zrakoplovima, helikopterima, brodovima itd). Izobrazbu i obuku, kao i veterinarsku skrb, provode isključivo pripadnici Obučnog centra, i to za sve specijalnosti uporabe službenih pasa. Svake godine provodi se obvezno godišnje licenciranje svih operativnih timova. Rad vodiča i pasa prepoznat je u brojnim međunarodnim misijama, posebice u Afganistanu, s timovima (MP Dog group) svih namjena u skladu sa zahtjevima.


Centar obučava vodiče i službene pse za sljedeće namjene:

– detekcija eksploziva

– detekcija droga

– detekcija duhana i duhanskih proizvoda

– detekcija naoružanja

– zaštitno-tragačka

 – zaštitna

– tragačka

– čuvarska

– psi dvostruke namjene – detekcija i zaštitna namjena.


Krešimir Ivošević rođen je 20. kolovoza 1965. u Zagrebu. Dana 1. ožujka 1992. pristupio je Hrvatskoj vojsci, u djelatni sastav 2. gardijske brigade. U 66. bVP pristupa 28. veljače 1993. kao zapovjednik voda i na toj je dužnosti do 30. rujna te godine, kad dobiva postavljenje na dužnost instruktora za obuku. Bio je jedan od osnivača zaštitno-tragačkih postrojbi u Vojnoj policiji. Kao kinolog i uzgajivač svoje je znanje nesebično prenosio kolegama. Umro je od teške bolesti 24. ožujka 1997. godine. Umirovljenim i djelatnim pripadnicima Vojne policije ime satnika Krešimira Ivoševića bilo je i ostalo simbol otpora, hrabrosti i domoljublja te smjer u kojem treba voditi postrojbe službenih pasa kao važan doprinos OSRH i savezničkim snagama.

Tekst  Domagoj Vlahović

foto Tomislav Brandt