Završena obuka na simulatoru prevrtanja vozila

U Središtu za obuku i doktrinu logistike Zapovjedništva za potporu provedena je od 14. do 16. prosinca 2021. obuka na simulatoru prevrtanja vozila (engl. MET-MRAP Egress Trainer).

Polaznici su upoznati s mjerama sigurnosti i postupcima posade tijekom prevrtanja, kao i napuštanja prevrnutog vozila, uključujući i iznošenje ozlijeđenog.

Instruktori u praktičnom dijelu provode trenažu unutar simulatora, koja obuhvaća postupke tijekom prevrtanja (položaj glave, ruku, oslobađanje od sigurnosnog pojasa, orijentacija unutar prevrnutog vozila), izlazak iz vozila, iznošenje ozlijeđenih te obveznu stalnu komunikaciju među članovima posade. Simulator prevrtanja omogućuje stalan videonadzor svih članova posade te komunikaciju instruktora s posadom, što je iznimno važno zbog sigurnosti polaznika prilikom obuke i mogućnosti trenutačnog ispravljanja pogrešaka.

Obuku je završilo 78 pripadnika Hrvatske vojske. Istaknuli su da je njezina vrijednost u tome što realno prikazuje situacije koje nastaju prilikom prevrtanja vozila, a sigurnosni pojas ključni je element za sprečavanje ozljeđivanja.

Tekst i foto: Goran Mažar