Obuka na simulatoru prevrtanja vozila

U požeškom Središtu za obuku i doktrinu logistike provedena je 4. i 5. veljače obuka pripadnika GMBR-a i GOMBR-a na simulatoru prevrtanja vozila.

Teoretski dio uključuje predavanja o procedurama i postupcima posade tijekom prevrtanja, odnosno napuštanja prevrnutog vozila, kao i iznošenja ozlijeđenog. Praktični se dio obavlja unutar simulatora, gdje polaznici prolaze procedure u različitim situacijama prilikom prevrtanja vozila.

Navedene procedure obuhvaćaju postupke tijekom prevrtanja (položaj glave, ruku, oslobađanje od sigurnosnog pojasa, orijentacija unutar prevrnutog vozila), izlazak iz vozila, iznošenje ozlijeđenih te obveznu stalnu komunikaciju članova posade.

Važno je istaknuti da HEAT simulator omogućuje stalni videonadzor svakog člana posade te komunikaciju instruktora s njima, što je važno zbog sigurnosti polaznika i mogućnosti trenutačnog ispravljanja pogrešaka. Polaznici su osposobljeni za postupke kod prevrtanja te sigurnog napuštanja vozila u različitim položajima i uvjetima.

Tekst i foto: Goran Mažar