Završena obuka novih pilota Kiowa Warriora

Piloti izvidničko-borbenih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior po uzoru na tradiciju konjaničkih postrojbi kroz hrvatsku povijest i u suradnji s Počasnom satnijom Kravat pukovnije izabrali su dio odore hrvatske lake konjice poznat kao kravata (rubac) za svoj simbol. Pilotski rubac uručuje se pilotima na helikopteru OH-58D Kiowa Warrior nakon završetka bojnih gađanja i obuke

Svečanost završetka obuke novih pilota na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior održana je 16. rujna u Eskadrili helikoptera 93. zb Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku. Pilotima su tom prilikom uručeni pilotski rupci.

Svečanosti su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Stožera HRZ-a i zamjenik zapovjednika HRZ-a brigadni general Michael Križanec, predstavnici Zadarske županije i Grada Zadra te drugi vojni i civilni uzvanici.

Svečanost uručenja pilotskog rupca uveličala je i povijesna vojna postrojba Počasna satnija Kravat pukovnije. Njezini su pripadnici izveli prigodni program te svečano vezali rubac svakom od pilota Kiowa. Pilotski rubac time postaje prepoznatljiv simbol izvidničko-borbenih pilota na Kiowama. Naime, piloti OH-58D Kiowa Warrior po uzoru na tradiciju konjaničkih postrojbi kroz hrvatsku povijest i u suradnji s Počasnom satnijom Kravat pukovnije izabrali su dio odore hrvatske lake konjice poznat kao kravata (rubac) za svoj simbol. Pilotski rubac uručuje se izvidničko-borbenim pilotima na helikopteru OH-58D Kiowa Warrior nakon završetka bojnih gađanja i obuke, a izrađen je zajedničkim naporom pilota Eskadrile helikoptera, umjetničke direktorice brenda Croata Mihaele Grnović-Novaković i zapovjednika Počasne satnije Kravat pukovnije Željka Matejčića.

U obraćanju pilotima ministar Krstičević istaknuo je kako je ponosan na naše pilote i tehničare zbog njihova velikog uspjeha, jer su u tako kratkom vremenu ovladali jednim od najmodernijih i najsloženijih borbenih sustava i uveli ga u operativnu uporabu.

“To je još jedna u nizu potvrda visoke profesionalnosti i posvećenosti naših pilota, zrakoplovnih tehničara i svih uključenih u proces obuke, upravo onako kako je slučaj kad je u pitanju cijela pobjednička Hrvatska vojska,” istaknuo je. “Ponosan sam na vas, pilote helikoptera Kiowa – zračne konjice Hrvatske vojske. Uz profesionalnost, posebno želim pohvaliti inicijativu naših pilota koji nastoje dati novu dimenziju čuvanju tradicije hrvatskih povijesnih postrojbi, kad su odlučili kao dio svoje odore nositi ono po čemu su Hrvati prepoznatljivi u svijetu,” naglasio je ministar Krstičević.

 

Nove sposobnosti HRZ-a

General Križanec pilotima je čestitao u svoje i u ime zapovjednika HRZ-a. Istaknuo je kako su vjera, profesionalnost i predanost doveli do toga da su se spojili sredstva, ljudi i obuka i stvorila se nova sposobnost, za što su najzaslužniji zrakoplovno-tehničko osoblje i zapovjednici 93. zb, ali i djelatnici GS OSRH i MORH-a, koji su imali vjere u HRZ. “Današnji je dan dokaz da smo to povjerenje opravdali,” rekao je.

Zapovjednik Eskadrile helikoptera pukovnik Davor Gren posebno je zahvalio američkim instruktorima letenja na potpunom prijenosu taktika, tehnika i procedura, što je omogućilo pilotima i zrakoplovnim tehničarima ovladavanje jednim od najsloženijih i najsofisticiranijih oružnih sustava. “Nove sposobnosti koje smo dobili uvođenjem helikoptera Kiowa u operativnu uporabu tek trebaju zasjati punim sjajem na hrvatskom nebu,” poručio je.

Kao uspomenu na uspješno provedenu obuku 2. i 3. skupine pilota, hrvatske su pilote na poseban način nagradili i američki instruktori letenja koji su obučavali 1. skupinu pilota. Darovali su im dvije replike – američke konjaničke sablje i mača “schiavona”, koji je kroz povijest koristila hrvatska konjica. Time su još jednom odali priznanje hrvatskim pilotima za profesionalnost, stručnost i brz prijenos znanja u svim fazama obuke te posebno pohvalili postignuća na bojnim gađanjima i raketiranjima.

OJI

Foto: Mladen Čobanović