Završena obuka za borbenog spasioca (CLS)

Od 4. do 15. rujna u požeškom je Središtu za obuku i doktrinu logistike Zapovjedništva za potporu provedena obuka za borbenog spasioca (combat lifesaver – CLS).
Borbeni spasilac je vojnik koji ima dodatnu sposobnost, vještinu i znanje tako da u uvjetima bojišnice u mirovnim operacijama može provesti osnovnu trijažu ranjenih vojnika, zna osigurati prohodnost dišnih putova, sposoban je procijeniti vitalne funkcije ozlijeđenog, zaustaviti krvarenje, dati infuziju, otvoriti venski put te poslati zahtjev za medicinsku evakuaciju i pripremiti ozlijeđenog za transport. Prema riječima voditeljice obuke pukovnice Jasminke Katone, devet polaznika u potpunosti je svladalo plan i program te zadovoljilo sve uvjete za stjecanje licencije.
Nakon praktičnog dijela provedena je vježba Taktičko zbrinjavanje ozlijeđenih, gdje su polaznici u simulaciji borbenog okružja u kojem ima ranjenih od pješačkog naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava morali provesti zadaću, a potom zbrinuti ozlijeđene i pozvati pomoć. Na kraju obuke polaznicima se obratio zapovjednik Središta za obuku i doktrinu logistike pukovnik Mato Tomašević te im čestitao i uručio potvrde.

Foto i tekst: Antun Mandić