Završetak obuke hrvatskih, čeških i mađarskih pilota na simulatoru helikoptera Mi-171

U Ostravi, Češka Republika, provedena je od 31. kolovoza do 10. rujna  obuka  hrvatskih, čeških i mađarskih pilota na simulatoru helikoptera Mi-171, u sklopu 11. tečaja zajedničke obuke savjetodavnih zrakoplovnih timova (Air Advisory Team Pre-deployment Training Course) u kojem se multinacionalne posade helikoptera obučavaju za obuku pripadnika RZ-a Afganistana. 
Hrvatska u obuci sudjeluje s dvama pilotima helikoptera i dvama tehničarima letačima iz sastava 93. zb HRZ-a i PZO-a. Voditelji svih dosad održanih tečajeva bili su hrvatski piloti, a ovim je zapovijedao bojnik Tihomir Majerić, nastavnik letenja i kapetan posade na helikopterima Mi-171Sh, dok je pukovnik Marijan Skorija  instruktor letenja multinacionalnih posada helikoptera, uz češke i mađarske instruktore. Voditelj i  instruktor obuke pripadnici su Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. zb HRZ-a i PZO-a.
Obuka uključuje sate pojedinačnog naleta te sate teorijske pripreme, a cilj je dovesti posade u kabini helikoptera u uvjete multinacionalnog okružja kako bi se uskladili standardi u normalnim te izvanrednim uvjetima. Posade prolaze letačke zadaće koje uključuju letenje na velikim visinama, slijetanja na nepripremljene terene pokrivene snijegom ili prašinom, reakcije na otkazivanja motora i druge izvanredne postupke u različitim fazama leta s naglaskom na taktičkoj komponenti obuke.
Nakon provedene obuke na simulatoru u  Češkoj Republici, posade helikoptera dolaze u  Republiku Hrvatsku, u 93. zrakoplovnu bazu HRZ-a i PZO-a gdje će u vojarni “Zemunik” nastaviti praktičnu letačku obuku na hrvatskim helikopterima Mi-171Sh i češkom borbenom helikopteru Mi-24.
Tečaj su zajednički osmislili hrvatski i češki timovi uz savjetodavnu potporu Zapovjedništva snaga za specijalne namjene SAD-a u Europi (SOCEUR), te je kao takav prihvaćen i uvršten kao dio projekta unutar NATO-ove inicijative Smart Defense.

Goran Seretin
Foto: 91. zb HRZ-a i PZO-a