12. obljetnica ustrojavanja GOMBR-a

“Gardijska oklopno-mehanizirana brigada postrojba je čije su značajke visoka operativna i taktička pokretljivost, velika vatrena moć i udarna snaga,” rekao je zapovjednik HKoV-a general-bojnik Siniša Jurković

U vinkovačkoj vojarni “5. gardijske brigade Slavonski sokolovi” održana je 21. ožujka središnja svečanost u povodu obilježavanja 12. obljetnice ustrojavanja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (GOMBR) Hrvatske kopnene vojske. Središnja svečanost počela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u spomen na poginule hrvatske branitelje kod spomenika poginulim pripadnicima 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi, a nastavljena je misom koju je predvodio generalni vikar Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj don Marko Medo. Svečanosti su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik GOMBR-a brigadir Mijo Validžić, predstavnici lokalne samouprave i drugi uzvanici.

Ministar Krstičević čestitao je pripadnicima GOMBR-a njihov dan te istaknuo kako mu je velika čast biti ministar spremne, sposobne i profesionalne vojske. Pripadnicima GOMBR-a zahvalio je što su sačuvali sjećanja na ratne brigade pobjedničke Hrvatske vojske – Kune, Pume i Sokolove, te rekao da današnje bojne nastavljaju tradiciju pobjedničkih gardijskih brigada. Podsjetio je i na povratak Bojne Pume u Varaždin, čiji su se pripadnici pritom uvjerili koliko narod cijeni i poštuje Hrvatsku vojsku.

“O tome najbolje govore i činjenice. Nedavno smo imali priliku vidjeti rezultate istraživanja u koga mladi u Hrvatskoj imaju najviše povjerenja. Na prvom je mjestu Hrvatska vojska. Čak 48 posto mladih ima najviše povjerenja u Hrvatsku vojsku. To je vaša zasluga koja nas obvezuje da budemo još bolji,” poručio je ministar te dodao kako je Hrvatska vojska izišla iz vojarni na trgove i među hrvatske građane. To su potvrdili i pripadnici GOMBR-a, koji su svoju obljetnicu slavili na Trgu u Vinkovcima gdje su pokazali sposobnosti, opremu i naoružanje.

Nakon povratka Hrvatske vojske u simbol Domovinskog rata, Vukovar, ministar je kao jedan od strateških ciljeva u 2020. godini najavio izmještanje cijele inženjerijske bojne u taj grad. Kako bi se dodatno ojačala pobjednička Hrvatska vojska, ministar je naglasio da će ove godine biti ustrojena tri moderna zapovjedništva: Središte za razvoj vođa – po uzoru na gardijsko središte u Šepurinama – koje će nositi ime po junaku Domovinskog rata Marku Babiću, novo Zapovjedništvo za kibernetički prostor i Središte za besposadne zrakoplovne sustave.

Ministar Krstičević osvrnuo se i na desetogodišnje članstvo Republike Hrvatske u NATO savezu, koje se svečano obilježava 1. travnja. U sklopu obilježavanja te obljetnice ministar je najavio provedbu međunarodne vojne vježbe Immediate Response. General Matanović u svojem se obraćanju prisjetio povijesnih trenutaka ustrojavanja slavnih postrojbi pobjedničke Hrvatske vojske – Kuna, Puma i Sokolova, na čijim je temeljima ustrojena Gardijska oklopno-mehanizirana brigada. Pripadnicima je poručio kako su oni sljednici slavnih postrojbi iz Domovinskog rata, koje su ostavile neizbrisiv trag u hrvatskoj povijesti.

“Brigada, čija je temeljna zadaća zaštita suvereniteta, neovisnosti i obrana teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske, izrasla je na čvrstim temeljima te je danas taktička postrojba Hrvatske kopnene vojske na visokoj razini pripremljenosti i obučenosti,” rekao je general Matanović. Dodao je kako su pripadnici uvježbani i pripremljeni i za pomoć civilnim institucijama i građanima, kao i za sudjelovanje u međunarodnim operacijama i misijama širom svijeta.

General Jurković rekao je kako je GOMBR udarna brigada Hrvatske vojske. Uz borbene zadaće pomaže i civilnom stanovništvu te tako pokazuje da je Hrvatska vojska uvijek uz svoj narod.
“Gardijska oklopno-mehanizirana brigada postrojba je čije su značajke visoka operativna i taktička pokretljivost, velika vatrena moć i udarna snaga. Od vas i nadalje očekujem razvoj sposobnosti na načelima osobne motivacije, odanosti domovini, uvježbanosti i spremnosti,” rekao je zapovjednik HKoV-a.

Brigadir Validžić prisjetio se svih poginulih i stradalih pripadnika gardijskih brigada čije je ratno iskustvo ugrađeno u GOMBR. U svojem je obraćanju spomenuo zadaće koje su pripadnici postrojbe izvršili u domovini i inozemstvu te istaknuo kako su pritom ostvarili značajne rezultate. “Uvjeren sam da ćemo i dalje odgovorno izvršavati dodijeljene zadaće na zadovoljstvo nadređenih i dobrobit svih građana Republike Hrvatske,” zaključio je.

Pripadnica GOMBR-a narednica Jenifer Arnautović uključila se u Domovinski rat u okviru 5. gardijske brigade. Istaknula je kako je u vojsci odrastala te da, kao i drugi pripadnici, uvijek teži savršenstvu. “Ponosna sam pripadnica Hrvatske vojske i s njom sam naučila živjeti, kao i moja obitelj,” rekla je.

U sklopu obilježavanja obljetnice održana je i pokazna vježba pripadnika GOMBR-a pod nazivom Sposobnost savladavanja prirodne zapreke.

Martina Butorac

snimio Josip Kopi