Udarna postrojba i okosnica Hrvatske vojske

“Ponosno i dostojanstveno promičemo hrvatsku vojnu tradiciju te čuvamo uspomenu na briljantne uspjehe iz Domovinskog rata,” rekao je zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade general Tihomir Kundid, dodavši kako je ona ponosan čuvar imena i tradicije četiriju legendarnih brigada – Tigrova, Gromova, Pauka i Vukova

Na Trgu dr. Franje Tuđmana u Sinju održana je 1. travnja središnja svečanost povodom obilježavanja 12. obljetnice ustrojavanja Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Naime, ovo je prvi put da se obljetnica Gardijske mehanizirane brigade održava u Sinju pa su tako, uz pripadnike Hrvatske vojske, svečanost uveličali sinjski alkari i sinjske mažoretkinje.

Svečanosti su, uz brojne okupljene građane, nazočili izaslanik predsjednika Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sa suradnicima, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid, saborski zastupnici, vojni izaslanici iz zemalja članica NATO-a, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, gradonačelnica Grada Sinja Kristina Križanac, predstavnici braniteljskih udruga na čelu s predsjednikom Udruge veterana 4. gardijske brigade Hrvojem Pupićem Vuriljem te ostali gosti i uzvanici.

Ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo što se proslava Gardijske mehanizirane brigade održava upravo u viteškom Sinju te naglasio kako je čast i ponos biti pripadnik gardijske brigade – i u ratu i u miru. “Današnjom proslavom Brigade ovdje na Trgu u Sinju napravili smo zaokret – Hrvatsku vojsku otvorili smo prema javnosti, izišli smo iz vojarni među naš narod kako bismo dodatno osnažili vezu između naroda i vojske stvorenu u Domovinskom ratu,” rekao je ministar Krstičević. Podsjetio je kako je Hrvatska vojska prije dvije godine vraćena u Sinj, u vojarnu ”126. brigade Hrvatske vojske” čime je otvoreno novih 280 radnih mjesta.

“Hrvatski vojnik treba biti u gradovima, sa svojim narodom i svojom obitelji,” poručio je ministar, dodavši pritom kako bez potpore obitelji nema snažnog hrvatskog vojnika. Ministar Krstičević najavio je također kako će upravo u Sinju biti razmještena satnija s modernim besposadnim zrakoplovnim sustavima. “Danas obilježavamo i desetu obljetnicu članstva u najmoćnijem vojnom savezu u povijesti čovječanstva. Očekujem i od svih vas da profesionalnim pristupom i radom na sebi nastavite pridonositi jačanju pobjedničke Hrvatske vojske,” zaključio je ministar.

Zahvalivši pripadnicima Gardijske mehanizirane brigade na vrhunskoj uvježbanosti, profesionalnosti i spremnosti za izvršenje svih zadaća koje se pred njih stave, general Matanović poručio je kako od njih i dalje očekuje vrhunske rezultate i predanost vojničkom pozivu. “Pobjednička Hrvatska vojska nastala je iz hrvatskog naroda. Ponosni smo zato što ovu obljetnicu obilježavamo upravo na ovom mjestu te tako potvrđujemo nedjeljivost hrvatskog naroda. Sinj je uistinu zaslužio povratak vojske u grad,” rekao je general Matanović te najavio daljnje ulaganje u podizanje kvalitete životnih i radnih uvjeta pripadnika Hrvatske vojske.

General Jurković zahvalio je pripadnicima Gardijske mehanizirane brigade na doprinosu u razvoju i modernizaciji Hrvatske vojske. “Osjećamo velik ponos i gledajući vas, imam čvrsto uvjerenje da više nikad neće biti patnje i stradanja koja smo prošli u Domovinskom ratu. Danas ste vi udarna postrojba i okosnica Hrvatske vojske. U proteklih 12 godina iskazali ste se na brojnim vježbama, u operacijama i misijama te tako aktivno pridonosite očuvanju mira i sigurnosti,” rekao je general Jurković i podsjetio na angažman pripadnika Gardijske mehanizirane brigade u pomoći civilnom stanovništvu. “Pokazali ste i dokazali kako je hrvatski vojnik uvijek uz svoj narod,” zaključio je.

General Kundid rekao je kako je Gardijska mehanizirana brigada ponosan čuvar imena i tradicije četiriju legendarnih brigada – Tigrova, Gromova, Pauka i Vukova, te naglasio kako upravo zato obilježavanje takvih obljetnica ima velik smisao i značenje. “Ponosno i dostojanstveno promičemo hrvatsku vojnu tradiciju te čuvamo uspomenu na briljantne uspjehe iz Domovinskog rata,” rekao je.

Gradonačelnica Kristina Križanac zaželjela je pripadnicima Hrvatske vojske dobrodošlicu i podsjetila na žrtvu hrvatskih branitelja, zahvalivši im na doprinosu u stvaranju samostalne i suverene hrvatske države. “Grad Sinj je uz vas i preporučujem vas našoj zaštitnici Gospi Sinjskoj da vas čuva, veselim se vidjeti vas ovdje i iduće godine,” poručila je. Pripadnicima Gardijske mehanizirane brigade tom su prigodom uručene poticajne mjere. Svečanost u Sinju nastupom su uveličale akrogrupa “Krila Oluje” i Počasno-zaštitna bojna vojno-akrobatskim ceremonijalnim programom, a pripadnici Gardijske mehanizirane brigade izveli su pokaznu vježbu s vozilima Patria.

U znak sjećanja na poginule hrvatske branitelje, izaslanstva MORH-a i Hrvatske vojske položila su vijence i zapalila svijeće kod spomen-obilježja hrvatskim braniteljima. Misno slavlje služeno je u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske, a predvodio ga je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan. “U našim životima potrebno je vjeru svakodnevno pretvarati u djela jer upravo je vjera temelj i početak svega. Bog nas stalno želi obnavljati, vjera je početak jedne takve obnove, a ljubav njezin osvjedočeni plod,” poruka je biskupa Bogdana. Uzvanici su obišli taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja Hrvatske vojske, koji su razgledali i brojni građani i posjetitelji Sinja.

 

Jelena Jakšić

snimio Josip Kopi