20. obljetnica ustrojavanja Zapovjedništva za potporu

Zapovjednik ZzP-a general-pukovnik Mladen Fuzul istaknuo je kako su pripadnici ZzP-a u ova dva desetljeća izvršili velik broj zadaća, složenih logističkih, zdravstvenih i drugih potpora u zemlji i međunarodnom okružju za potrebe postrojbi Hrvatske vojske

Svečanim postrojavanjem u vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” u Zagrebu, 13. lipnja 2022. obilježena je 20. obljetnica ustrojavanja Zapovjedništva za potporu (ZzP).

Svečanosti su, uz pripadnike ZzP-a, nazočili predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, izaslanik ministra obrane i glavni savjetnik ministra obrane general-bojnik Željko Živanović, zapovjednik ZzP-a general-pukovnik Mladen Fuzul, savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata general-pukovnik Marijan Mareković, bivši zapovjednici ZzP-a te drugi predstavnici ustrojstvenih cjelina MO i OSRH.

General Fuzul istaknuo je u pozdravnom obraćanju kako su pripadnici ZzP-a u ova dva desetljeća izvršili velik broj zadaća te složenih logističkih, zdravstvenih i drugih potpora u zemlji i međunarodnom okružju za potrebe postrojbi Hrvatske vojske. “Pred nama je još mnogo izazova, a da bismo bili sve bolji predstoje nam daljnje obuke, školovanja i usavršavanja,” zaključio je general-pukovnik Fuzul.

Prigodom 20. obljetnice ustrojavanja Zapovjedništva za potporu promaknutim i pohvaljenim pripadnicima ZzP-a predsjednik Milanović i ostali visoki uzvanici uručili su izvode o promaknućima, nagradama i pohvalama.

Predsjednik Milanović u obraćanju je rekao da se radi o službi u vojsci koju šira javnost nedovoljno razumije i cijeni s obzirom na važnost poslova i zadaća koju Zapovjedništvo za potporu obavlja.

Nakon svečanog postrojavanja održan je taktičko-tehnički zbor vojne opreme te prikaz sposobnosti Zapovjedništva za potporu.

Tekst: Janja Marijanović

Foto: Tomislav Brandt


Riječi lete, a zapisano ostaje

U prigodi obilježavanja dvadesete obljetnice ustrojavanja Zapovjedništva za potporu u vojarni ”1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia“ predstavljena je monografija o dva desetljeća djelovanja ove postrojbe. Uz dosadašnje djelatne i umirovljene zapovjednike i načelnike Stožera ZzP-a predstavljanju su nazočili brojni pripadnici postrojbe.

Knjiga daje temeljit prikaz dosadašnjeg djelovanja ZzP-a, postrojbe Hrvatske vojske koja je ustrojena s posebnim ciljem organiziranja i pružanja logističke, zdravstvene i druge potpore pripadnicima HV-a u provedbi zadaća u zemlji i inozemstvu. Podijeljena je u dva dijela.

U prvom se opisuju postrojbe ZzP-a, njihov povijesni razvoj i daje autentičan slikovni prikaz njihove funkcije u pružanju potpore. Drugi dio podijeljen je na četiri petogodišnja razdoblja u kojima se objektivno i autentično prikazuje sve što je objavljeno u časopisu Hrvatski vojnik ili na mrežnim stranicama MORH-a i OSRH.

Posebna poglavlja posvećena su i vrlo važnoj ulozi ZzP-a u pružanju pomoći civilnim institucijama i postrojbama Hrvatske vojske, posebno u nedavno iznimno kriznim situacijama kao što su bile poplave, požari, potresi i pandemija te snažnom angažmanu postrojbi ZzP-a u izgradnji, obnovi i rekonstrukciji vojnih građevina.

”Želja nam je bila izraditi čitljiv i razumljiv tekst, pristupačan svim čitateljima, svima onima koji nisu pripadnici ZzP-a, kako bi svatko mogao razumjeti spektar djelatnosti ove postrojbe i njegov doprinos razvoju Hrvatske vojske,“ istaknuo je u obraćanju izvršni urednik monografije pukovnik Domagoj Franić te dodao: ”Bit će mi posebno drago ako nekom od mlađih čitatelja ova monografija bude poticaj za ozbiljnije proučavanje ZzP-a, njegovu analizu i vrednovanje.”

Glavni urednik monografije general-pukovnik Mladen Fuzul zahvalio je svima koji su bili potpora stvaranja ovog značajnog djela te istaknuo: ”Vjerujemo da će čitatelj, pregledavajući tekstove i fotografije, steći uvid u jedinstvenost, cjelovitost i posebnost Zapovjedništva za potporu od osnutka do danas. Kroz višegodišnji rast i razvoj te postupnim dostizanjem današnjih sposobnosti ZzP je postao i ostat će ključan segment za sveobuhvatnu potporu drugim postrojbama i zapovjedništvima Hrvatske vojske.”

Na kraju svečanosti, prvi primjerci monografije uručeni su dosadašnjim zapovjednicima i načelnicima Stožera postrojbe kao i sudionicima predstavljanja monografije.

Željko Stipanović