Obilježena 5. obljetnica ustrojavanja Bojne za potporu

 U vojarni “1. gardijske brigade ‘Tigrovi’ – Croatia” u Zagrebu je u 13. rujna 2022. godine održana svečanost povodom obilježavanja 5. obljetnice ustrojavanja Bojne za potporu Zapovjedništva za potporu.

Svečanosti je nazočio načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja umirovljeni general-pukovnik Dragutin Repinc, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-pukovnik Mladen Fuzul, zapovjednik Bojne za potporu brigadir Ivan Anton Žlimen, prvi dočasnik ZzP-a, zapovjednici i prvi dočasnici postrojbi ZzP-a te načelnici odjela Stožera ZzP-a. Prigodom obilježavanja 5. obljetnice ustrojavanja Bojne za potporu pripadnicima Bojne su uručeni izvodi o promaknuću u viši čin OSRH, pohvale i nagrade.

U uvodnom obraćanju pripadnicima Bojne obratio se zapovjednik bojne brigadir Ivan Anton Žlimen koji je ukratko podsjetio na povijesni razvoj Bojne i važnost zadaćama koja je ova Bojna obavljala tijekom proteklih pet godina postojanja. Zahvalio je svim pripadnicima Bojne, a posebice prvom zapovjedniku bojne umirovljenom brigadiru Draženu Sebastijanu, koji je ovu novu postrojbu ZzP-a odnosno njezine pripadnike u vrlo kratkom vremenu ustrojio, opremio i uvježbao za nove zadaće – odavanja vojne počasti preminulim hrvatskim braniteljima.

Zapovjednik Zapovjedništva za potporu general Fuzul zahvalio je svim pripadnicima Bojne za potporu na svakodnevnom pružanju potpore Ministarstvu hrvatskih branitelja gdje se obiteljima hrvatskih branitelja omogućuje dostojanstven ispraćaj i pokop. „Očuvanje vrednota Domovinskog rata, zaštita hrvatskih branitelja, osoba s invaliditetom, obitelji poginulih i nestalih sudionika Domovinskog rata i njihova statusa u društvu, ključne su pretpostavke očuvanja dostojanstva Domovinskog rata i vrednovanja njegova značaja u stvaranju hrvatske države i izgradnje hrvatskog društva. Upravo zbog toga, ustrojavanjem ove Bojne vodili smo računa o razini uvježbanosti i izgledu, a što sve na ovakvim događajima pridonosi ukupnom imidžu i prepoznatljivosti ove postrojbe, a time i Hrvatske vojske u cjelini“, zaključio je general Fuzul.

Čestitajući 5. obljetnicu Bojne za potporu načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj istaknuo je značaj obavljanja zadaća pripadnika Bojne za potporu te emocije koje oni ulažu prilikom obavljanja tako velikog broja aktivnosti. „Uvjeren sam da ćete kao i do sada te zadaće obavljati kvalitetno i profesionalno, budite na toj razini i kako je rekao vaš zapovjednik, podignite „ljestvicu“ još malo više, a potporu za to imat ćete kod nas uvijek. Čestitam najboljima, nagrađenima i pohvaljenima, želim ostalima da ih dostignu i da budu još bolji od njih. Čestitam vam Vaš dan, svima vama želim da budemo – Domovini vjerni!“, kazao je admiral Hranj.

 

****

Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji odnosno Pravilnikom o ostvarivanju prava na troškove ukopa uz odavanje vojne počasti te grobno mjesto i njegovo održavanje propisano je da umrli hrvatski ratni vojni invalidi i hrvatski branitelji imaju pravo na ukop uz vojne počasti, kao i poginuli hrvatski branitelji nakon ekshumacije i identifikacije.

Sporazumom sklopljenim između Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane Republike Hrvatske određeno je da će odavanje vojnih počasti na pogrebima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata obavljati pripadnici Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova. Za obavljanje tih zadaća, tijekom 2017. godine ustrojena je najmlađa postrojba Zapovjedništva za potporu – Bojna za potporu. Osnovni cilj nove postrojbe bio je da se na ovakav način iskaže i dodatna razina počasti i zahvalnosti prema preminulim hrvatskim braniteljima koji su se stavili na raspolaganje za obranu suvereniteta Republike Hrvatske i dali svoj život u obrani domovine. Ustrojavanjem ove postrojbe daje se prioritet toj zadaći i osobita posvećenost njezinoj dostojanstvenoj i  kvalitetnoj provedbi. Zadaća odavanja počasti je vrlo osjetljiva zbog čega prema cijelom događaju svi pripadnici bojne pristupaju s posebnom pažnjom i pijetetom, a posebno prema ožalošćenim članovima obitelji.

U odavanju vojnih počasti, danas Bojna ima nadležnost djelovanja u gotovo 16 županija Republike Hrvatske. Pored temeljene zadaće pružanja potpore Ministarstvu hrvatskih branitelja, Bojna je odgovorna i za pružanje potpore državnim institucijama Republike Hrvatske i udrugama branitelja iz Domovinskog rata u prigodama svečanog obilježavanja obljetnica značajnih događaja iz Domovinskog rata.

Tekst/foto: ZzP/Josip Cebić