Svečano obilježena prva obljetnica ustrojavanja Bojne za potporu

U vojarni “Lučko” obilježena je 30. listopada prva obljetnica ustrojavanja Bojne za potporu, najmlađe sastavnice ZzP-a. Ustrojena je radi pružanja potpore Ministarstvu hrvatskih branitelja prilikom odavanja vojnih počasti na posljednjim ispraćajima hrvatskih branitelja. Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević potpisao je Odluku o ustrojavanju Bojne za potporu 19. rujna 2017., a prve su zadaće preuzete već 15. veljače 2018. godine.

Uz pripadnike Bojne, obilježavanju je nazočio zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-bojnik Mladen Fuzul, vojni kapelan i načelnici odjela Stožera Zapovjedništva ZzP-a te zapovjednici i prvi dočasnici postrojbi ZzP-a.

Povodom obljetnice promaknut je jedan, a za uspješno izvršavanje zadaća i postignute rezultate pohvaljena su i nagrađena 24 pripadnika Bojne.

Zapovjednik Bojne za potporu brigadir Dražen Sebastijan istaknuo je kako mu je iznimna čast biti na čelu te postrojbe s obzirom na njezinu kompleksnost, ali i časnu zadaću odavanja vojnih počasti preminulim hrvatskim braniteljima.

“Crne beretke, bijele rukavice, službene odore i poluautomatske puške M59/66 s hrvatskim grbom na usadniku obilježja su po kojima smo postali prepoznatljivi. Visoka razina uvježbanosti jamstvo je da ćemo, kao i dosad, svaku sljedeću zadaću kvalitetno izvršiti,” ističe brigadir Sebastijan. Zahvalio je svima koji su mu pružali pomoć tijekom ustrojavanja Bojne, posebno zapovjedniku ZzP-a na angažmanu i pruženoj potpori. Pripadnicima Bojne za potporu brigadir je poručio da su upravo oni najbolje što postrojba ima. “Spoj iskustva i mladosti dobitna je kombinacija za naše uspješno funkcioniranje i provedbu zadaća. Stvarajte i širite duh pozitivnog i optimističnog ozračja i u vašim ustrojstvenim cjelinama i u krugu obitelji i poznanika. Hrvatska vojska uvijek je bila i uvijek će biti u dobru i zlu uz svoj hrvatski narod. Samo će tako uspomena na Domovinski rat biti sačuvana za buduće naraštaje, a žrtva hrvatskih branitelja nikad neće biti zaboravljena,” zaključuje brigadir Sebastijan.

General Fuzul istaknuo je važnost Bojne za potporu u očuvanju vrednota Domovinskog rata, zaštite hrvatskih branitelja i njihova statusa u društvu odavanjem vojnih počasti na posljednjim ispraćajima. “Svaka vaša zadaća ima težinu, dostojanstvo i obvezu. Ustrojavanjem Bojne vodili smo računa o razini uvježbanosti, izgledu te stalnosti sastava. Sve to pridonosi ukupnom imidžu i prepoznatljivosti postrojbe, a time i Hrvatske vojske u cjelini. Znak da su vaš rad i profesionalnost prepoznali građani i obitelji preminulih hrvatskih branitelja, kojima pružate potporu u najtežim životnim trenucima, jesu pisma zahvale koja svakodnevno pristižu na našu adresu,” istaknuo je general Fuzul te dodao: “U idućem razdoblju očekuje vas daljnja popuna i preuzimanje poslova odavanja vojnih počasti u Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj, Karlovačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, čime će se djelovanje postrojbe proširiti na 17 županija Republike Hrvatske.” Na kraju govora general Fuzul čestitao je pripadnicima Bojne za potporu prvu obljetnicu njezina ustrojavanja.

Nakon svečanog obilježavanja slijedilo je misno slavlje u kapelici svetog Mihovila u Ježdovcu koje je vodio velečasni Slavko Rajič.

 

ZzP

snimio: Filip Klen