204. vukovarska brigada – rođena pod opsadom

Hrvati u Vukovaru u rujnu su 1991. uspjeli organizirati Vojnu policiju i četiri bojne te nekoliko manjih postrojbi veze, protuzračne obrane, inženjerije, saniteta. Tad je ustrojena i 204. vukovarska brigada

FOTO: Tomislav Đalto

 

U Vukovaru je 23. rujna 2020. polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata obilježena 29. obljetnica osnutka 204. vukovarske brigade. Sveta misa služena je u crkvi sv. Filipa i Jakova.

204. brigada HV-a, zvana još i vukovarska, ustrojena je 25. rujna 1991. od pripadnika manjih postrojbi: od desetine, voda i satnije, sastavljenih od Vukovaraca, dragovoljaca iz cijele Hrvatske, ali i iz iseljeništva. I upravo s iskustvima manjih postrojbi kao Pustinjskih štakora, Žutih mrava i drugih vukovarskih veterana izrasta 204. A brigada. U službenim dokumentima HV-a vodi se i kao 124. brigada HV-a.

Iako su nenaoružani odredi formirani još u ožujku 1991. godine, obrana Vukovara ozbiljnije je organizirana nakon 2. svibnja kad su srpski pobunjenici uz pomoć specijalne policije iz Srbije ubili 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu.Većini je građana tad postalo jasno da Srbija ne odustaje od nasilnog zauzimanja Vukovara pa se u njegovu obranu toga ljeta uključilo nešto više od 700 pripadnika Zbora narodne garde, a počeli su pristizati i dragovoljci iz drugih područja Hrvatske te inozemstva.

Prvi veći napad na Vukovar zabilježen je još 28. lipnja 1991., kad je tridesetak srpskih terorista napalo hrvatski kontrolni punkt u Borovu naselju. Napad je odbijen, no uslijedio je novi 4. srpnja koji je također odbijen. JNA je još tobože provodila razgraničenja sukobljenih strana, no njezino je topništvo u srpnju povremeno pucalo po Borovu naselju iz Borova Sela, Trpinje i Orlovače. Vojni zrakoplovi granatirali su 22. srpnja dvije baze ZNG-a, u Novim Čakovcima i Opatovcu. Prvi veliki opći napad JNA i srpskih pobunjenika na Vukovar dogodio se 14. rujna. Najprije je bilo deset napada zrakoplovima, koji su kasetnim bombama raketirali grad, a potom su uslijedili tenkovsko-pješački napadi Trpinjskom cestom, potom iz Borova Sela na Dom tehnike te iz smjera Negoslavaca i Petrovaca. Napadi su trajali šest dana, uspješno su odbijeni, no neprijatelj je uspio spojiti svoju gradsku vojarnu s područjem Petrove gore te ovladati bršadinskim silosom. Hrvati su pak uspjeli organizirati Vojnu policiju i četiri bojne te nekoliko manjih postrojbi veze, protuzračne obrane, inženjerije, saniteta. Tad je ustrojena i 204. vukovarska brigada kojoj se priključilo oko 600 dragovoljaca te je dopremljeno oružje iz Varaždina i Đakova. Brigada je u obrani Vukovara uništila oko 400 tenkova i oklopnjaka te 25 letjelica. Obrana Vukovara slomljena je 18. studenog, a obrana Borova naselja dan poslije.

Deseta obljetnica ustrojavanja brigade 23. rujna 2001. proslavljena je postrojavanjem preživjelih pripadnika i članova obitelji poginulih i nestalih vukovarskih branitelja, a utvrđivanje njezina statusa u službenim ustrojstvenim knjigama Hrvatske vojske pokrenuto je u studenom 2003. godine. Ključna za utvrđivanje tog statusa bila je zapovijed od 25. rujna 1991., koju je potpisao tadašnji zapovjednik tog zbornog područja general Karl Gorinšek, a nakon toga utvrđen je kontinuitet te zapovijedi do iduće iz 1992. godine o ustrojavanju 204. A brigade koju je potpisao tadašnji ministar obrane Gojko Šušak.

Zastava slavne 204. brigade svake se godine može vidjeti u prvom redu Kolone sjećanja na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.  


”Hrabrošću i požrtvovnošću zaustavili su daljnji prodor neprijatelja“

Obilježavanju obljetnice nazočio je ministar obrane Mario Banožić, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika OSRH načelnik Obavještajne uprave Glavnog stožera OSRH brigadni general Željko Živanović, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predstavnici Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije i drugi.

Ministar Banožić kazao je kako je vukovarska brigada svojim djelovanjem osigurala ostatku Hrvatske dragocjeno vrijeme kako bi se ostale postrojbe Hrvatske vojske naoružale i uvježbale, ali i kako bi od međunarodne zajednice dobili potporu za neovisnost naše domovine te kako je upravo Bitka za Vukovar jedan od ključnih trenutaka Domovinskog rata.

“Istina je kako je Vukovar pao nakon dugih 87 dana, ali jednako tako važno je istaknuti kako su pripadnici 204. brigade hrabrošću i požrtvovnošću zaustavili daljnji prodor neprijatelja prema ostatku Hrvatske,” rekao je ministar.

“Hrvatska je vojska od tada svakim danom sve više rasla te je postala respektabilna vojna sila koja je u Oluji oslobodila velik dio okupiranih krajeva te stekla uvjete da mirnom reintegracijom vrati Podunavlje i Vukovar u međunarodno priznate granice,” rekao je ministar obrane i zaključio kako će njihova junačka djela i spomen na sve žrtve tijekom Domovinskog rata zauvijek biti dio povijesti našeg naroda kao podsjetnik, ali i vodič budućim generacijama. 

Pripremio Domagoj VLAHOVIĆ

Foto: Tomislav BRANDT