25. obljetnica Divizijuna pomorskih i kopnenih diverzanata Hrvatske ratne mornarice

Dvadeset peta obljetnica osnutka Divizijuna pomorskih i kopnenih diverzanata obilježena je 14. listopada paljenjem svijeća u spomen-sobi Zapovjedništva HRM, polaganjem vijenca na spomen-ploču pod morem u Kaštelanskom zaljevu te misom u kapelici vojarne “Sv. Nikola”.
Nakon odavanja počasti u spomen-sobi Zapovjedništva HRM-a, članove obitelji poginulih diverzanata i predstavnike Udruge dragovoljaca HRM-a primio je načelnik Stožera zamjenik zapovjednika HRM-a kapetan bojnog broda Milan Blažević. Istaknuo je veliku ulogu  Divizijuna u najznačajnijim trenucima stvaranja naše neovisne domovine, ali i izniman doprinos njegovih pripadnika u daljnjem razvoju Hrvatske ratne mornarice.
Na poziciju polaganja vijenca došlo se lovcem mina LM-51 “Korčula”. Obred je vodio vojni kapelan HRM-a fra Jozo Mravak, dok se nazočnima prigodnom riječju obratio ratni zapovjednik postrojbe Pero Mihovilović. Nakon što je Jere Jerčić, sin preminulog pripadnika postrojbe, predao vijenac roniocima Hrvatske ratne mornarice, uz zvuke mirozova vijenac je položen na spomen-ploču pod morem.
Uz članove obitelji poginulih diverzanata, polaganju vijenca nazočili su pripadnici ratne postrojbe Divizijuna, pripadnici Udruge dragovoljaca HRM-a, djelatni pripadnici Hrvatske ratne mornarice te predstavnici Splitsko-dalmatinske županije.
Nakon povratka lovca mina u lučicu Poljud, za sve je poginule pripadnike postrojbe služena misa koju je u kapelici vojarne predvodio vojni kapelan don Branimir Projić.
Postrojba pomorskih diverzanata HRM-a aktivno je djelovala u obrani Republike Hrvatske od početka listopada 1991. godine. Kao Dan postrojbe odabran je 16. listopada, u spomen na dan kad je izdana zapovijed o formiranju diverzantskih grupa i odreda za djelovanje na operativno-taktičkoj dubini neprijatelja na obalnom rubu i otocima, nakon čega je osnovan Divizijun pomorskih i kopnenih diverzanata HRM-a.

Tekst i fotografije: Maja Siriščević