28 godina ATVP-a

Uz 28. obljetnicu Antiterorističke Vojne policije u zagrebačkoj vojarni ”1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia“ obilježene su i obljetnice ustrojavanja 74. satnije Vojne policije te upućivanja prve postrojbe Hrvatske vojske u operaciju potpore miru u Afganistanu

U vojarni ”1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia“ u Zagrebu 1. ožujka u Pukovniji Vojne policije obilježena je 28. obljetnica ustrojavanja i rada Antiterorističke Vojne policije, 28. obljetnica ustrojavanja 74. satnije Vojne policije te 18. obljetnica upućivanja prvog voda Vojne policije u mirovnu operaciju ISAF u Afganistanu. Nakon prisjećanja na najznačajnije trenutke u radu i djelovanju triju postrojbi  zapovjednik Pukovnije Vojne policije brigadir Tomislav Kasumović pripadnicima je podijelio zahvalnice, pohvale i plaketu te je otkrivena ploča s imenima pripadnika Antiterorističke Vojne policije poginulih u Domovinskom ratu. Govoreći o radu ATVP-a, brigadir Kasumović zahvalio je pripadnicima postrojbe na njihovu predanom radu.

 ”Biti najbolji nije jednostavno, no Satnija je dosad opravdala sve zadaće koje su pred nju stavljene,” rekao je brigadir Kasumović. Istaknuo je kako pripadnici nekadašnje 74. satnije Vojne policije svoje zadaće danas provode  s jednakom kvalitetom kao i u vrijeme kad je postrojba osnovana. Pripadnicima prvog voda, koji je upućen izvan granica Republike Hrvatske u mirovnu operaciju, brigadir Kasumović čestitao je na hrabrosti, volji i odlučnosti što su se uputili na rad u nepredvidivo i nepoznato područje rekavši kako je malo ljudi vjerovalo da će jedna mala zemlja poput Hrvatske slati postrojbu u operaciju potpore miru. Načelnik Samostalnog sektora za vojnopolicijske poslove brigadir Vlado Kovačević pripadnicima ATVP-a zahvalio je na njihovu doprinosu Hrvatskoj vojsci od 1993. ”Vaše iskustvo i znanje danas vrijedi i na vama je da vodite računa o mladima koji dolaze,” poručio je pripadnicima nekadašnje 74. satnije Vojne policije. Obraćajući se pripadnicima prvog voda iz mirovne operacije u Afganistanu brigadir Kovačević je istaknuo: ”Šest godina prije nego što je Republika Hrvatska primljena u NATO savez, vi ste otišli u misiju u Afganistan. Bio je to pionirski pothvat.“


Stožerna narednica Izabela Majetić, pripadnica 74. satnije Vojne policije

U 74. satniju Vojne policije došla sam nekoliko mjeseci nakon osnutka i ostala gotovo do kraja, a u njoj sam naučila sve što znam o Vojnoj policiji. Postrojba je nastala spajanjem samostalnih vodova Vojne policije pri zrakoplovnim bazama. Naša je zadaća bila čuvanje zrakoplovnih baza, osiguravanje svih događaja unutar zrakoplovnih baza ili unutar objekata Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Satnija je imala istaknutu ulogu u Domovinskom ratu, pripadnici su sudjelovali  u operaciji Maslenica, na Južnom bojištu, operaciji Bljesak te u operaciji Oluja tijekom koje smo izvršavali zadaće na području Udbine, a nakon Oluje i na području zrakoplovne baze Željava. Jedna od većih zadaća, čiji smo mi bili organizatori, jest osiguranje tadašnjeg predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana u Kninu nakon operacije Oluja. Postrojba je ugašena 2008.  kad su se postrojbe Vojne policije spajale u Pukovniju Vojne policije.


Bojnik Tomislav Mandić, pripadnik prvog voda za borbenu potporu u mirovnim operacijama

Nije slučajno da je prva postrojba za potporu mirovnim operacijama bila iz sastava Vojne policije s obzirom na to da naša misija sadrži osim klasičnih vojnih zadaća i sudjelovanje u operacijama potpore miru kojima se aktivno pridonosi međunarodnoj sigurnosti, nastajanju i održavanju što povoljnijeg međunarodnog okružja, te pružanje potpore civilnim institucijama i stanovništvu u procesu upravljanja krizama i suočavanju s različitim vrstama prijetnji koje nisu klasične vojne prirode. Pripreme i obuka trajale su gotovo dvije godine. Obuka je bila iznimno zahtjevna i sastojala se ne samo od vojnih vještina već i od nekih procedura i  tehnika koje se nisu prije koristile u OSRH, poput tehnika pregovaranja. S obzirom na to da nismo u početku znali u koju operaciju potpore mira idemo, pripremali smo se za sve moguće opcije i kad smo na kraju saznali da idemo u jednu od najvećih ratnih zona bili smo apsolutno spremni za zadaću. Štoviše bili smo ponosni kao hrvatski vojnici što možemo svoje sposobnosti pokazati na zahtjevnom terenu. Iskustvo nas pripadnika Vojne policije iz Domovinskog rata i činjenica da smo prošli ratna stradanja pomogli su nam da uspostavimo jedan humani odnos s afganistanskim stanovništvom i gdje god je bila prisutna hrvatska zastava naši pripadnici dočekani su s poštovanjem.


Narednik Dražen Petrinec, pripadnik Satnije ATVP-a

U postrojbi sam od njezinih početaka i prošao sam sve vrste obuka, operacije Bljesak, Oluju, Maestral… Da bi se uopće postao pripadnik ATVP-a, treba zadovoljiti vrlo stroge uvjete i proći selektivnu obuku, a kad se uđe u postrojbu, počinje usavršavanje. Primjerice, pripadnici prolaze obuku ronjenja, alpinizma… Od samih začetaka zamišljeno je da mi budemo elitna postrojba za najteže vojnopolicijske zadaće i na tome se i danas ustraje. To su naši temelji. Pripadnici ATVP-a moraju biti i psihički i tjelesno u top-formi. Također, moramo biti u korak s vremenom i razvijamo se sukladno izazovima koji su pred nama. Stoga ostvarujemo dobru suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova, a odlazimo i na obuke u inozemstvo.


Martina Butorac

foto: Tomislav Brandt