Nakon 28 godina Perešinov avion vraćen u Hrvatsku

Avion MiG-21 oznake 26112, kojim je hrvatski pilot Rudolf Perešin u listopadu 1991. iz Bihaća preletio u Klagenfurt, vratio se 7. svibnja, nakon 28 godina, u Hrvatsku.

Njegovim je dolaskom završena prva faza procesa povratka aviona legendarnog hrvatskog pilota. Perešinov su avion na Plesu obišli zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadir Michael Križanec te drugi predstavnici HRZ-a i Hrvatske vojske.

U projektu povratka aviona MiG-21 Rudolfa Perešina iz Austrije u Hrvatsku sudjelovalo je 12 zrakoplovnih tehničara iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i 15 pripadnika Zapovjedništva za potporu, koji su bili angažirani u logističkom i tehničkom dijelu.

Planirano je da će avion heroja Domovinskog rata Rudolfa Perešina biti smješten u 91. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, nakon čega će biti izložen u budućem Hrvatskom vojnom muzeju.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske poziva sve zainteresirane građane da u nedjelju 12. svibnja dođu razgledati avion, koji će biti izložen ispred Ministarstva obrane Republike Hrvatske u Zagrebu, povodom obilježavanja 24. obljetnice Perešinove smrti i održavanja XXII. Susreta za Rudija u Gornjoj Stubici.

 

OJI

Foto: J. Kopi