Povratak pobjednika: Perešinov MiG-21 otkriven ispred MORH-a

“Poruka koju je Rudolf Perešin 1991. godine poslao ne samo hrvatskom narodu nego i cijelom svijetu – poruka je slobode, hrabrosti, snage, odvažnosti i domoljublja, svega onog što je krasilo njega kao čovjeka i svega onog što je krasilo sve hrvatske branitelje, koji su Hrvatskoj donijeli slobodu i neovisnost. Priča o Rudolfu Perešinu i ovom avionu koji je sletio u Klagenfurt priča je o hrvatskoj slobodi. Ona mora zauvijek ostati s nama,” poručio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković

Avion MiG-21 oznake “26 112” kojim je junak Domovinskog rata, hrvatski pilot Rudolf Perešin u listopadu 1991. godine iz Bihaća preletio u Klagenfurt, vraćen je u Hrvatsku nakon 28 godina, 7. svibnja 2019. godine

U nazočnosti obitelji Perešin, najviših državnih dužnosnika, predstavnika Hrvatske vojske, hrvatskih branitelja te brojnih okupljenih građana 12. svibnja ispred Ministarstva obrane Republike Hrvatske svečano je obilježen Povratak pobjednika u Hrvatsku – aviona MiG-21 legendarnog hrvatskog pilota junaka Domovinskog rata Rudolfa Perešina povodom 24. obljetnice njegove pogibije te XXII. Susreta za Rudija. Naime, nakon 28 godina, zahvaljujući angažiranosti Vlade Republike Hrvatske i izvrsnim odnosima Hrvatske i Austrije, Perešinov MiG-21 oznake 26112, kojim je hrvatski pilot u listopadu 1991. iz Bihaća preletio u Klagenfurt, konačno je vraćen u Hrvatsku, gdje će trajno podsjećati na prelet koji je postao jedan od najpoznatijih pothvata Domovinskog rata.

Svečanom obilježavanju povratka Perešinova aviona u Hrvatsku uz članove njegove obitelji nazočio je izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Zrinko Petener, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora umirovljeni general Miljenko Filipović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Milan Kujundžić, umirovljeni general Ante Gotovina, bivši ministri obrane i načelnici Glavnog stožera Hrvatske vojske, pripadnici Hrvatske vojske, hrvatski branitelji, predstavnici lokalnih vlasti i drugi.

Izaslanik Petener zahvalio je obitelji Perešin na žrtvi koju je podnijela. Dodao je kako su pothvati Rudolfa Perešina dokaz kako je iza njega obitelj stajala u potpunosti. “Kad se prisjećamo junaka Domovinskog rata, često možda i zaboravljamo da iza svakog junačkog čina ne stoji samo pojedinac i njegova odluka, nego je tu i potpora obitelji koje su svoje najmilije ispraćale na ratišta,” rekao je Petener. General Miljenko Filipović zahvalio je u ime predsjednika Hrvatskog sabora svim hrvatskim braniteljima koji su svoje živote položili na oltar domovine, istaknuvši veliku hrabrost i odlučnost hrvatskog pilota Rudolfa Perešina.

“Naš hrabri vitez učinio je velik korak za našu domovinu iako je time ugrozio sebe i svoju obitelj. Ostavio je povijesni trag u Hrvatskoj vojsci i Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu kad je 25. listopada 1991. ušao u austrijski zračni prostor te tako zadao težak politički i moralni udarac agresorskoj vojsci, a hrvatskom narodu ojačao vjeru, nadu i moral u najtežim danima borbe za slobodu,” prisjetio se.

Predsjednik Vlade istaknuo je kako je današnji dan plod tihog, ali odlučnog plana Vlade da u Hrvatsku vrati legendarni MiG-21, jedan od ključnih simbola Domovinskog rata.
“I vojna i obrambena diplomacija zadnje dvije i pol godine radila je vrlo tiho i sustavno na svim razinama da se Perešinov MiG-21 vrati u Hrvatsku. Poruka koju je Perešin 1991. godine poslao ne samo hrvatskom narodu nego i cijelom svijetu – poruka je slobode, hrabrosti, snage, odvažnosti i domoljublja, svega onog što je krasilo njega kao čovjeka i svega onog što je krasilo sve hrvatske branitelje, koji su Hrvatskoj donijeli slobodu i neovisnost. Ta poruka danas je ponovno s nama ovdje. Njegova važna uloga u vojno-oslobodilačkoj akciji Bljesak ostat će vječno upamćena kao konkretan doprinos, drugi veliki u oslobađanju hrvatskog teritorija. On je svoj život dao za Hrvatsku, kao i brojni drugi koji su dali sve. Na nama je danas da čuvajući sjećanje na žrtve u Domovinskom ratu snažimo Hrvatsku vojsku i policiju te pružimo dostojanstvo hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima. Priča o Rudolfu Perešinu i ovom avionu koji je sletio u Klagenfurt priča je o hrvatskoj slobodi. Ona mora zauvijek ostati s nama,” rekao je Andrej Plenković te dodao kako se mladim generacijama na taj način šalju poruke o vrijednostima Domovinskog rata. Zahvalio je također ministru obrane Damiru Krstičeviću te ministrici vanjskih i europskih poslova Mariji Pejčinović Burić na zalaganju za realizaciju povratka Perešinova aviona MiG-21.

U predvorju MORH-a izloûeno je originalno pilotsko odijelo legendarnog hrvatskog pilota, stoûernog brigadira Rudolfa Pereöina

Ministar Krstičević podsjetio je na posljednji let Rudolfa Perešina u pobjedničkoj operaciji Hrvatske vojske Bljesak. Istaknuo je kako je upravo njegov avion uspomena na hrabrost i prkos hrvatskih branitelja, kojima je bio nada u teškom vremenu. “Ovaj avion živući je komad povijesti i simbol početaka Hrvatske vojske, odnosno Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Njegov MiG jedan je od simbola borbe hrvatskog naroda za samostalnost, a njegov povratak u Hrvatsku ima za našu zemlju nemjerljivu vrijednost,” rekao je.

“Ali više od svega, on je uspomena na čovjeka koji se usudio reći da je Hrvat i da ne može i neće pucati na svoj narod, na istinskog heroja koji nam je svima dao snagu. On je naše nasljeđe, on je dio tradicije pobjednika i sad je s nama, gdje i pripada. Pružit ćemo mu dostojan dom,” rekao je ministar obrane i dodao kako vjeruje da će do 2025. biti izgrađen vojni muzej po uzoru na druge zapadne zemlje u kojem će Perešinov MiG biti izložen na središnjem mjestu. General Šundov istaknuo je kako je Perešin svojim činom ohrabrio sve branitelje i domoljube da ustraju u pravednoj borbi za neovisnost i slobodu, a cijeloj međunarodnoj zajednici ukazao na položaj Hrvata u JNA i na njezinu ulogu u agresiji na Republiku Hrvatsku. “Ovo je dan koji je sanjao naš Rudolf Perišin. Čovjek koji je trajno obilježio našu povijest, postao primjer domoljublja, hrabrosti i požrtvovnosti,” poručio je general Šundov i priznao kako nikad neće zaboraviti oduševljenje tijekom Domovinskog rata kad su nebom prvi put preletjeli zrakoplovi s hrvatskim oznakama.

Ministrica Pejčinović Burić rekla je kako niti u jednom trenutku nije bilo dvojbe da se Perešinov avion vrati u Hrvatsku. “Cijeli proces trajao je dosta dugo, ali nije bilo dvojbe da taj avion pripada Hrvatskoj i da se ovamo treba vratiti. Puno je emocija danas i zahvaljujem svima koji su bili u timu i u zadnje dvije i pol godine sudjelovali u procesu,” rekla je. Piloti 1. lovačke eskadrile i piloti Eskadrile borbenih aviona, svjedoci tog vremena, zajedno s mladim kadetima pilotima otkrili su povijesni avion MiG-21: umirovljeni brigadiri Ivan Selak i Darko Cigrovski, umirovljeni pukovnici Ivica Ivandić i Danijel Borović, polaznik Ratne škole “Ban Josip Jelačić” brigadir Željko Ninić, zapovjednik Eskadrile borbenih aviona 91. zrakoplovne baze pukovnik Christian Jagodić, kadet pilot Josip Jelača iz 23. naraštaja vojnih pilota i kadet pilot Lovre Krnić iz 24. naraštaja vojnih pilota.

Glumac Pere Eranović, sin poginulog hrvatskog branitelja, izveo je dramski izričaj o junaku Domovinskog rata i podsjetio na Perešinovu izjavu hrvatskim medijima nakon legendarnog preleta u Austriju: “Učinio sam samo ono što mislim da je dužnost svakog građanina Hrvatske. Svatko tko Hrvatsku smatra svojom domovinom treba pridonijeti borbi za slobodu. Pravi su heroji u Vukovaru i na drugim borbenim linijama, no za mnoge od njih nikad se neće ni čuti.”

Ljerka Perešin, supruga stožernog brigadira Rudolfa Perešina, otkrila je info pano postavljen uz njegov avion. U predvorju Ministarstva obrane izloženo je originalno pilotsko odijelo legendarnog hrvatskog pilota, koje je posuđeno iz fundusa Hrvatskog povijesnog muzeja.

 


“Ova nebeska ptica simbol je otpora naše Hrvatske”

Govoreći o legendarnom hrvatskom pilotu kao ocu i suprugu, kći Daliborka Perešin-Kekelić prisjetila se riječi koje joj je često upućivao.

“Moj tata uvijek mi je govorio da budem mirna, staložena, ponosna i dostojanstvena, ali ja sam danas tako uzbuđena. Srce mi hoće iskočiti. Titra kako već odavno nije. Bilo je potrebno puno ustrajnosti, želje, istinske volje, ljubavi i tihe diplomacije da se ovo sve danas ostvari. I zato posebno hvala Vladi Republike Hrvatske, hvala svima koji su sudjelovali u povratku ove nebeske ptice koja predstavlja simbol otpora naše Hrvatske,” rekla je. Dodala je kako je posebno veseli činjenica što će mlade generacije i novi naraštaji moći naučiti i vidjeti taj dio hrvatske povijesti. “Mi ih moramo naučiti da smo vodili obrambeni Domovinski rat, da smo se sami izborili za svoju državu. Sad se moramo okrenuti budućnosti i kao narod čvrsto i odgovorno koračati k novim izazovima. Svatko od nas mora učiniti sve za prosperitet naše domovine u cijelom svijetu. Moja je želja da kroz ovaj avion pamtimo sve one pilote, sve one branitelje koji su utkali živote za jedinu nam i dragu Hrvatsku,” istaknula je.

Na kraju je kći junaka Domovinskog rata poručila: “Iako su moju obitelj zadesile dvije i pol godine neizvjesnosti, nadanja i velike tuge, nikad svoju državu, ali nikad, naglašavam, neću mijenjati niti za jednu drugu jer je volim i u nju vjerujem.”

OJI


Susreti za Rudija

Nakon svečanosti povodom povratka aviona Rudolfa Perešina u Hrvatsku, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević kao izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice OSRH te predsjednika Vlade RH otvorio je XXII. Susrete za Rudija u Gornjoj Stubici.

Uz članove Perešinove obitelji i ministra Krstičevića, otvorenju aeromitinga nazočili su izaslanik i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić te predstavnici lokalnih vlasti i udruga proizišlih iz Domovinskog rata. Tom su prigodom uzvanici zapalili svijeće i položili vijence u Spomen-parku Rudolfa Perešina. Dan posvećen Rudolfu Perešinu uveličan je preletom aviona MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iznad Zagreba povodom svečanosti Povratak pobjednika, a posjetitelje u Gornjoj Stubici oduševio je letački program aviona MiG-21 i helikoptera Mi-171Sh. U Gornjoj Stubici potpisan je i Ugovor o izgradnji Spomen-hiže Rudolfa Perešina u Jakšincu.

Na Susretima za Rudija ministar Krstičević podsjetio je na Perešinov doprinos u izgradnji Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te na žrtvu koju je podnio za stvaranje neovisne hrvatske države. “Rudolf Perešin danas, kao i za vrijeme Domovinskog rata, uzor je naraštajima vojnih pilota. Njegova junačka djela ostat će zlatnim slovima upisana u povijesti Republike Hrvatske. Hvala svima vama koji čuvate uspomenu na našeg Rudija. Važno je prenositi istinu i vrijednosti Domovinskog rata današnjim generacijama,” istaknuo je ministar. Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja pozvao je sve prisutne da poštuju svoju domovinu onako kako su je poštovali svi hrvatski branitelji, pa tako i Rudolf Perešin.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva prisjetio se velikog utjecaja koji je Perešinov prelet u Austriju 1991. godine imao na moral hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu. “Odjednom, sve je postalo moguće jer nas je Rudi uvjerio u to. Njegova žrtva obvezuje nas da prenosimo priče o herojstvu ljudi koji su svojim djelima postali besmrtni. Samo narod koji poznaje svoju prošlost može graditi sigurnu budućnost,” rekao je general Mikić.

Ljerka Perešin zahvalila je Vladi Republike Hrvatske na naporu uloženom u povratak zrakoplova njezina pokojnog supruga: “Puno je vremena, truda i ljubavi trebalo biti uloženo u taj projekt, a ministar obrane obavio je odličan posao.” Susreti za Rudija održavaju se dvadeset drugu godinu zaredom u spomen na stožernog brigadira Rudolfa Perešina (1958. – 1995.). Stožerni brigadir Perešin stekao je status heroja 25. listopada 1991., kad je zrakoplovom MiG-21 preletio u Klagenfurt te svijetu poslao poruku: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!” Četiri dana poslije vratio se u Hrvatsku i pridružio Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, u čijem je razvoju igrao značajnu ulogu. Sudjelovao je u svim važnijim akcijama i operacijama Domovinskog rata. Njegov je MiG-21 pogođen 2. svibnja 1995. iznad Stare Gradiške tijekom vojno-redarstvene operacije Bljesak. Neprijateljska strana predala je posmrtne ostatke Rudolfa Perešina 4. kolovoza 1997., a pokopan je 15. rujna te godine na Mirogoju.

Iva Gugo

Foto: Josip Kopi