Vrijeme je da se Pume vrate doma

Izaslanstvo MORH-a i OS RH koje su predvodili potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević i zamjenik načelnika GS OS RH general-pukovnik Drago Matanović posjetilo je grad Varaždin.
U fokusu posjeta bio je obilazak vojarne “Ivan V. Drašković”, u kojem su se izaslanstvu priključili i saborski zastupnici iz Varaždinske županije i predstavnici lokalne uprave i samouprave. Podsjetivši da obilazak vojarne u Varaždinu predstavlja dio čvrstog opredjeljenja Ministarstva obrane da se u gradove u kojima je tradicionalno bila Hrvatska vojska, ona vrati u prostore u kojima je bila, ministar je istaknuo da planirani povratak postrojbi Oružanih snaga RH u taj prostor i grad neće kočiti planove lokalne samouprave.
“Vrlo je bitno povezati razvoj lokalne zajednice i sigurnost”, rekao je ministar Krstičević dodavši da su MORH i predstavnici Grada i Županije u planiranju budućnosti varaždinske vojarne pokazali partnerstvo, otvorenost i dijalog.  Povratak bojne “Pume” iz Našica u Varaždin, planiran za 2018. godinu, je u funkciji boljih uvjeta života i rada pripadnika OSRH, ali će imati i pozitivni doprinos na lokalnu samoupravu, lokalno gospodarstvo, te ukupnu sigurnost, istaknuo je ministar.
S tim činjenicama složili su se i predstavnici lokalne uprave i samouprave predvođeni županom Varaždinske županije Predragom Štromarom. “Kroz dogovore i razgovore u posljednjih nekoliko mjeseci usuglašeno je da će dio prostora vojarne koristiti Sveučilište Sjever, a dio Oružane snage RH”, rekao je Štromar, izrazivši zadovoljstvo što će se vojska sa mnogim vojnicima koji su podrijetlom iz toga dijela Hrvatske vratiti u Varaždin. “Vojska puno znači za sigurnost Varaždina i sjeverozapadne Hrvatske, ali i za gospodarstvo”, zaključio je Štromar.
 U sklopu posjeta, na Spomen-obilježju u parku ispred hotela “Turist” u Varaždinu, izaslanstvo je položilo cvijeće i upalilo svijeće za sve poginule, umrle i nestale pripadnike 7. Gbr “Puma”.
“Vrijeme je da se Pume vrate doma, u Varaždin gdje i pripadaju”, naglasio je ministar okupljenim braniteljima i drugim građanima Varaždina posebno se prisjetivši slavnih dana te postrojbe iz Domovinskog rata, kada su zajedno s “Paucima” oslobodili Knin, a najviše njezinih 90 poginulih pripadnika. “Pume i druge postrojbe iz sjeverozapadne Hrvatske nisu razmišljale ni trena, kad je trebalo ići braniti i oslobađati i najudaljenije dijelove Hrvatske, od Vukovara do hrvatskog juga, i tako pokazale sinergiju cijele zemlje koja je dovela do konačne pobjede“ naglasio je.
Na kraju posjeta ministar Krstičević sastao se u hotelu “Park Boutique” sa predstavnicima braniteljskih udruga Varaždinske županije, na kojem ih je upoznao s aktualnim aktivnostima i prioritetima MORH-a i OSRH, s naglaskom na povratak OSRH u Varaždin i druge napore koji se poduzimaju u sadašnjoj godini vojnika, dočasnika i časnika.

D. Vlahović, foto: J. Kopi