4. AVPD tim upućen u Somaliju

Četvrti hrvatski kontingent AVPD tima za zaštitu trgovačkih brodova, koji plove morem ispred obale Somalije i susjednih zemalja te prevoze humanitarnu pomoć i hranu stanovništvu, ima 12 pripadnika, a zapovjednik je kapetan korvete Sergej Kozmi

Dvanaest pripadnika 4. hrvatskog kontingenta AVPD (Autonomous Vessel Protection Detachment) autonomnog tima za zaštitu broda, upućeno je 20. lipnja u Somaliju, u operaciju potpore miru EU NAVFOR ATALANTA.

Do baze francuske vojske u Djiboutiju, gdje će biti smješteni do ukrcaja na štićeni brod, članovi tima prevezeni su zrakoplovom španjolskog ratnog zrakoplovstva.

Iza četvrtog AVPD kontingenta mjeseci su obuke i sustavnih priprema, kojih je vrhunac bila vježba provedena 10. i 11. ožujka u splitskoj vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” te u akvatoriju srednjeg Jadrana. Pred ocjenjivačkom komisijom Glavnog stožera OSRH pripadnici tima pokazali su vrhunsku obučenost i spremnost za izvršenje zadaće.

Termin polaska tima, planiran za početak travnja, odgođen je zbog pandemije koronavirusa, no nakon stabiliziranja epidemiološke situacije donesena je odluka o slanju tima u područje operacije. U sklopu priprema za upućivanje u operaciju provedene su sve epidemiološke mjere te dvotjedna izolacija tima i kapetana korvete Davora Garduna koji se upućuje u Zapovjedništvo operacije u Roti, Španjolska.

Entuzijazam i motivacija

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli sa suradnicima primio je pripadnike tima prije odlaska u Somaliju. Zahvalio je članovima tima na zalaganju koje su uložili tijekom priprema te istaknuo: ”Pripreme su bile kvalitetne, znanje imate, sposobnosti su potvrđene i nema sumnje da ćete misiju koja vam je dodijeljena odraditi na najbolji mogući način.“

Zapovjednik 4. AVPD tima kapetan korvete Sergej Kozmi zahvalio je u ime tima na ukazanom povjerenju i potpori istaknuvši značaj iskustava starijih članova te entuzijazam i motivaciju pripadnika.

AVPD timovi vojne su formacije koje djeluju u okviru međunarodne operacije potpore miru EU NAVFOR ATALANTA, a nalaze se na trgovačkim brodovima koji u sklopu World Food Programa (WFP) plove morem ispred obale Somalije i susjednih zemalja te prevoze humanitarnu pomoć i hranu stanovništvu. Zadaća ovog tima, koji se nalazi na brodu tijekom plovidbe, u lukama i na sidrištu, jest prevencija, odvraćanje, osiguravanje i zaštita broda od piratskih napada, otmica i pljački.

Pripadnici HRM-a već godinama sudjeluju u ovoj operaciji obnašajući časničke dužnosti u Zapovjedništvu pomorske operacije u Northwoodu te na brodovima  u području operacije. Prvi hrvatski AVPD tim upućen je u Somaliju 2014. godine.

Tekst: OJI

Foto: HRM, D. Mišić, D. Dojkić