Pripreme 2. hrvatskog AVPD tima za ATALANTU

Na Udbini je pod vodstvom instruktora, pripadnika 1. AVPD tima, započela prva faza obuke 18 kandidata od kojih će 12 biti odabrano za 2. AVPD tim koji bi u operaciju ATALANTA trebao biti upućen nakon 1. kolovoza. Posjetili smo ih na vježbalištu gdje u ovoj fazi priprema provode obuku rukovanja pištoljem i automatskom puškom…

Godinu dana nakon povratka prvog hrvatskog autonomnog tima (Autonomous Vessel Protection Detachment – AVPD) iz međunarodne operacije potpore miru u Somaliji ATALANTA (EU NAVFOR SOMALIA – OPERATION ATALANTA), započele su pripreme kandidata za 2. hrvatski AVPD tim koji bi u tu operaciju trebao biti upućen nakon 1. kolovoza ove godine.
Prvu fazu obuke, obuku iz temeljnih vještina rukovanja pješačkim naoružanjem kojim se pripadnici AVPD tima trebaju moći služiti u području operacije, započelo je 18 kandidata. Posjetili smo ih na Udbini, u vojarni “Josip Jović”, gdje se pod vodstvom instruktora, pripadnika 1. AVPD tima, po čitave dane upoznaju i uvježbavaju različitim načinima rukovanja pištoljem i automatskom puškom. Za pripadnike AVPD tima koji će tijekom operacije boraviti na brodu danonoćno ga štiteći od eventualnih napada pirata, otmica ili svojom prisutnošću odvraćati moguće napade; koji se moraju moći nositi s mogućim sigurnosnim problemima bilo na otvorenom moru, bilo u lukama u kojima brod pristaje i u kojima se utovaruje ili istovaruje teret, vještine korištenja pješačkog naoružanja u svim okolnostima i situacijama u kojima se mogu zateći od neprocjenjive su važnosti. Učinkovito korištenje naoružanja statično ili u pokretu, pri normalnoj ili smanjenoj vidljivosti, iz različitih položaja i na različitim udaljenostima, zbog toga je jedan od prvih sadržaja s kojim se upoznaju kandidati za AVPD tim.
Poručnik bojnog broda Nenad Kontri bio je zapovjednik 1. hrvatskog AVPD tima u operaciji EU NAVFOR SOMALIA, a sad je u ulozi instruktora koji pomaže budućim pripadnicima AVPD tima. “Nakon povratka prvog hrvatskog AVPD tima iz operacije odmah smo pristupili malim modifikacijama preduputne pripreme za 2. AVPD tim, tako da smo kompletnu obuku, i prvu i drugu fazu, prilagodili našim spoznajama i iskustvima. Uvidjeli smo da smo prije neke stvari možda previše obrađivali, što nije bilo potrebno, pa smo ih malo smanjili, a neke druge segmente za koje smo uvidjeli da su važni u ovom smo slučaju pojačali,” ističe poručnik bojnog broda Kontri pa objašnjava kako će dalje ići pripreme tijekom kojih će među 18 kandidata koliko ih je započelo pripreme biti odabrano njih 12 koji će otići u operaciju. “Na Udbini tijekom dva i pol tjedna provodimo obuku rukovanja pištoljem i automatskom puškom, a nakon toga prebacit ćemo se u vojarnu u Kninu gdje ćemo na poligonu “Crvena zemlja” i “Bralovac” provesti bojno gađanje iz Browninga i snajpera. Nakon povratka u Split kandidati za AVPD tim nastavit će s jednotjednom obukom iz prve pomoći prema STANAG-u 2122. Zatim slijedi prvo inicijalno ocjenjivanje koje provodi Zapovjedništvo HRM-a, a onda i prvo ocjenjivanje ocjenjivačkog tima Glavnog stožera koji nakon toga proglašava da je tim spreman za početak priprema i započinjanje druge faze preduputne obuke za odlazak u operaciju. Nakon toga pripadnici će se više posvetiti predavanjima u učionici – upoznavanju s područjem operacije u koju idu i sa zadaćama koje smo odrađivali, a tad ćemo se fokusirati na obuku koju ćemo provoditi konkretno na brodu, što je za njih temeljna stvar.”

Prethodni tim više puta pohvaljen
Dvanaest je pripadnika prvog hrvatskog AVPD tima od 28. prosinca 2014. boravilo na trgovačkom brodu MSM “Douro” sa zadaćom zaštite broda koji u sklopu Svjetskog programa za hranu (World Food Programme – WFP) prevozi i dostavlja humanitarnu pomoć. Tijekom operacije koja je završila 7. travnja 2015., brod je prešao više od 7000 milja i prevezao više od 22 000 tona hrane i humanitarne pomoći. Kretao se od luke Djibouti do somalskih luka Berbera, Bosaso, Mogadishu i Kismayo, tanzanijske luke Dar-es-Salam te Mombase u Keniji.
Operacija prvog AVPD tima trajala je 111 dana tijekom kojih su pripadnici tima svega tri puta sišli s broda. Ukupno tijekom čitave operacije nisu niti 12 sati bili na kopnu. Za uspješan rad, odlične postignute rezultate i vrijedna izvješća nekoliko ih je puta pohvalilo nadređeno Zapovjedništvo. Dana 4. ožujka 2015. zapovjednik Mornaričkih snaga EU-a kontraadmiral Jonas Haggren uručio im je odlikovanje Europske unije.


Poručnik bojnog broda Nenad Kontri, zapovjednik 1. hrvatskog AVPD tima u operaciji EU NAVFOR SOMALIA
Nakon povratka 1. tima iz operacije odmah smo pristupili malim modifikacijama preduputne pripreme za 2. AVPD tim, tako da smo kompletnu obuku, i prvu i drugu fazu, prilagodili našim spoznajama i iskustvima. Uvidjeli smo da smo prije neke stvari možda previše obrađivali. Sad smo ih malo smanjili, a neke smo druge segmente, za koje smo uvidjeli da su važni, pojačali.
Jedino je moje zapažanje u ovom dijelu, nakon što smo proveli tjedan i pol na Udbini, to da primjećujem kako su kandidati jako zainteresirani, jako motivirani, što pokazuju svojim velikim zalaganjem i odličnim rezultatima postignutim u dosadašnjem radu.


Kapetan korvete Željko Doko, zapovjednik 2. hrvatskog AVPD tima u operaciji EU NAVFOR SOMALIA
Tim bi trebao biti upućen u operaciju ATALANTA početkom kolovoza. Naši su instruktori pripadnici 1. AVPD tima i imaju golemo iskustvo. Osim toga, to su naši kolege s kojima smo godinama radili i koje izvrsno poznajemo. Oni su svoja iskustva, znanja i vještine godinama nadograđivali i sad ih prenose nama. Mogu samo poručiti svima u RH da ćemo zadaću koja je postavljena pred nas časno i uspješno izvršiti.


Lada Puljizević, Foto: Tomislav Brandt