41. Kongres EMPA-e – sadržajna i dinamična novinarska priča

Skup predstavnika europskih vojnih medija, za domaćina je prilika da dostojno predstavi svoje vojno novinarstvo i izdavaštvo, ali i svoje Oružane snage, Ministarstvo obrane, pa i povijest, sadašnjost, kulturu i prirodne ljepote svoje zemlje. Organizatori su toga bili svjesni, pa je program u Zadru, Splitu i Kninu bio iznimno sadržajan i dinamičan

Kao i mnogi drugi događaji u proteklih godinu i pol, i hrvatska organizacija 41. Kongresa Europskog udruženja vojnih novinara (EMPA) bila je otežana pandemijom koronavirusa. ”Kongres ste praktički organizirali dvaput,” poručio je predsjednik Udruženja, austrijski brigadni general Wolfgang Peischel. Naime, izvorno se trebao održati u jesen 2020. godine, ali pandemija ga je odgodila kad je već bio detaljno isplaniran i kad su već bile odmaknule mnoge organizacijske aktivnosti. A organizacija u okolnostima pandemije, koja je i dalje tu, bila je velik izazov za suorganizatore, tj. EMPA-u i MORH, u okviru kojeg su nositelji aktivnosti bili Odjel hrvatskih vojnih glasila i izdavaštva te Odjel multimedijalnih sadržaja, odnosno uredništvo i djelatnici časopisa Hrvatski vojnik. Naime, kongres EMPA-e puno je više od međunarodnog stručnog skupa koji okuplja glavne urednike vojnih časopisa i drugih tiskanih i audiovizualnih izdanja, čelnike ustrojstvenih cjelina ministarstava i oružanih snaga koje se bave odnosima s javnošću i izdavaštvom, kao i stručnjake za sigurnosno-obrambena pitanja koji surađuju s vojnim medijima. Puno je više i od stručnih predavanja i prezentacija te razmjene iskustava o vojnom novinarstvu, izdavaštvu i odnosima s javnošću. Za domaćina, on je prilika i obveza da predstavnicima relevantnih europskih državnih i privatnih vojnih medija dostojno predstavi svoje vojno novinarstvo i izdavaštvo, ali i svoje oružane snage, ministarstvo obrane, pa i povijest, sadašnjost, kulturu i prirodne ljepote svoje zemlje. Organizatori su željeli da Kongres bude sve to, pa su uz vlastitu volju i trud trebali i potporu drugih struktura MORH-a, Hrvatske vojske i civilnih institucija te čelništva EMPA-e. I kad je ona bila osigurana, Kongres je mogao samo – uspjeti.

Puška i fotoaparat

Na ovogodišnjem kongresu sudjelovalo je 30 članova EMPA-e iz deset zemalja, uključujući predstavnike časopisa Hrvatski vojnik koji su ovaj put bili u dvojakoj ulozi i domaćina i sudionika. Središnja lokacija Kongresa bio je Zadar, a 5. listopada svečano ga je otvorio izaslanik ministra obrane i državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop. “Graditi povjerenje među državama i njihovim obrambenim sustavima, razvijati razumijevanje, zahtjevna je zadaća i određeni izazov za vas, predstavnike vojnih medija. Znam da ćete i ovdje na kongresu EMPA-e, ali i odgovornim radom u vašim zemljama, nastaviti raditi na izgradnji stabilnijeg i sigurnijeg svijeta – svijeta razumijevanja, svijeta koji nudi prilike i svijeta okrenutog budućnosti,” poručio je državni tajnik. U ime EMPA-e, nazočne je pozdravio brigadni general Wolfgang Peischel i izrazio ponos i zahvalnost što je Kongres organiziran u Hrvatskoj kao zemlji s bogatom vojnom tradicijom. Naglasio je da on u kontekstu novih sigurnosnih prijetnji služi u prvom redu za prikupljanje i razmjenu međunarodnog znanja o vojno relevantnim činjenicama na strateško-sigurnosnoj, operativnoj, taktičkoj i borbenoj razini.

Članovi EMPA-e dijele isti posao i interes, a to je vojno novinarstvo. Organizacija je osnovana u Rimu tijekom hladnog rata, 1977. godine, pa je izvorno okupljala članove sa zapadne strane željezne zavjese. No, nakon pada Berlinskog zida, članstvo se počelo širiti i danas okuplja stručnjake iz 30-ak europskih zemalja. Prvi hrvatski vojnostručni časopis Hrvatski vojnik u punopravnom je članstvu EMPA-e od 2002. godine u kojoj je MORH također bio domaćin Kongresa. U većini, riječ je o aktivnim, pričuvnim i umirovljenim vojnim osobama, djelatnicima i vanjskim suradnicima službenih vojnih časopisa sličnih Hrvatskom vojniku, no zastupljeni su i predstavnici privatnih medija te slobodni novinari – freelanceri. U svakom slučaju, u Zadru su bili generali, brigadiri, civilni i vojni novinski i multimedijalni urednici, pa i terenski vojni novinari i fotografi koji su u Afganistanu prošli kompletne rotacije te na jednom ramenu nosili fotoaparat, a na drugom pušku, kao i umirovljeni pukovnik njemačkog Bundeswehra i član EMPA-e od njezina osnutka.

Uspjeh hrvatskog filma

Bili u odori ili ne, vojne novinarke i novinari nisu ljudi čiji će se Kongres sastojati samo od sastanaka, predavanja i drugih statičnih aktivnosti. To je pokazao već prvi dan nakon otvorenja. U zadarskoj vojarni ”Pukovnik Mirko Vukušić“ bili su gosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i u jutarnjim satima u hangaru kod stajanke predstavljen im je rad Središta za obuku HRZ-a ”Rudolf Perešin“ i 93. krila. No, prava je poslastica tek uslijedila na stajanci: statički prikaz naših vojnih letjelica, a onda i prava privilegija gledanja obučno-vježbovnog letenje HRZ-ove akroskupine ”Krila Oluje“. Što reći nego da su vještine naših pilota izazvale ushit čak i kod najiskusnijih časnika iz zapadnoeuropskih zemalja sa stogodišnjom tradicijom vlastitog ratnog zrakoplovstva i izdašnim obrambenim budžetom.

U popodnevnim satima održan je generalni sastanak EMPA udruženja na kojem su razmotrena mnoga strukovna i administrativna pitanja, ali i budućnost Udruženja i vojnog novinarstva općenito. Također, general Peischel je nakon iznimno uspješnog šestogodišnjeg mandata objavio da se povlači s pozicije predsjednika. Održani su izbori i za kormilo EMPA-e izabrana je dosadašnja prva potpredsjednica Jojo Mulder iz Nizozemske. Održan je i tradicionalni godišnji izbor najboljih novinarskih uradaka. Pobjednički članak je Otrov posvuda koji je za časopis njemačkih opružanih snaga ”Y“ napisao Matthias Lehna , a najbolju fotografiju snimio je fotoreporter Predrag Vučković iz časopisa Odbrana koji izdaje Ministarstvo obrane Republike Srbije. U kategoriji najboljeg filma pobijedio je Mi smo Hrvatska vojska u produkciji Odjela multimedijalnih sadržaja Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a. Riječ je o kratkom, trominutnom filmu produciranom povodom 30. obljetnice utemeljenja Hrvatske vojske, koji opisuje njezin put od Domovinskog rata u kojem je obranila i oslobodila Hrvatsku, pa sve do današnjih dana. Autorsko-produkcijski tim činili su Vesna Pintarić i Željko Stipanović, montažu potpisuje dugogodišnji suradnik Mladen Palić, a za odabir arhivskih, ali i novijih snimaka bio je zadužen Goran Resovac.

Obilazak plovila

Dan posvećen Hrvatskoj ratnoj mornarici i Splitu obilježila je neprestana i snažna kiša, koja je dovela do određenih promjena u planu i programu. Međutim, zahvaljujući izvrsnoj suradnji koju časopis Hrvatski vojnik ima s Hrvatskim pomorskim muzejom u Splitu, sudionici Kongresa imali su priliku obići njihove izložbene prostore u tvrđavi Gripe i tako poći na zanimljivo putovanje u našu bogatu pomorsku povijest. Naravno, najveći je interes izazvao vojni dio izložbenog prostora, u kojem su gosti upućeni u bitke koje su se 1991. vodile u Jadranskom moru. Potom nas je naša mornarica ugostila u vojarni ”Admiral flote Sveto Letica-Barba“ i kroz prezentacije upoznala s detaljima jedinstvene povijesti HRM-a. Vrijeme ipak nije bilo tako loše da bi spriječilo obilazak nekih od plovila HRM-a: obalni ophodni brod OOB-31 Omiš pokazao je sposobnosti obnovljene hrvatske vojne brodogradnje, te RTOP-42 Dubrovnik koji je izazvao poseban interes predstavnika časopisa finskih oružanih snaga.

Drugi dio posjeta Splitu bio je posvećen stručnim predavanjima hrvatskih časnika o aktualnim temama povezanim s medijima i strateškim komuniciranjem: brigadir Darko Galinec iz Sektora za informacijske i komunikacijska sustave govorio je o kibernetičkim sposobnostima u društvenim mrežama i komunikacijama, a brigadir Dražen Jonjić iz SSOJI-a o borbi protiv kampanja lažnih vijesti i dezinformacija.

Podignuta ljestvica

Treći dan Kongresa zaključio je predstavljanje triju grana Oružanih snaga RH: odredište je bilo Knin, tj. vojarna “4. gardijske brigade Pauci“, u kojoj su goste dočekali pripadnici bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade. Članovi EMPA-e potom su oklopnim transporterima Patria prebačeni pod Dinaru, na vojni poligon ”Josip Markić“. Prijevoz vozilima proizvedenima po licenciji u tvornici ”Đuro Đaković Specijalna vozila“ bio je još jedan pokazatelj kapaciteta hrvatske vojne industrije, baš kao i događaj koji je vjerojatno najviše obradovao strane novinare: natjecanje u streljaštvu. Zahvaljujući tvrtki HS Produkt, gosti su se okušali u gađanju iz puške VHS2, uz veliku stručnu pomoć profesionalaca iz tvrtke Dubravka Gvozdanovića i Franje Nađa. Nakon susreta s modernim naoružanjem, svi su opet vraćeni u prošlost na sljedećoj etapi programa, Kninskoj tvrđi. Gosti ondje nisu vidjeli samo srednjovjekovnu građevinu koja je postala simbol hrvatske pobjede u Domovinskom ratu, nego i tamošnji Muzej Oluje. A za kraj, u jednoj od dvorana održano je predavanje stručnjaka triju istaknutih tvrtki hrvatske obrambene industrije, INsig2, Šestan-Busch i HS Produkt. Po broju postavljenih pitanja, interes je bio – izniman.

EMPA, MORH, HRM, HRZ, HKoV, tvrtke hrvatske obrambene industrije i hrvatski muzeji zajednički su zaokružili 41. Kongres EMPA-e u jednu opsežnu i zahtjevnu, ali cjelovitu, zanimljivu i uspješnu priču. Kao i njihovi drugi kolege, vojni novinari su po prirodi zahtjevni ljudi, uvijek žele vidjeti, saznati i naučiti što više mogu. Kako ipak ne priliči da domaćini hvale sami sebe, možda je najbolje citirati generala Peischela, koji je utvrdio da je organizacijska ljestvica, čak i u okolnostima pandemije, sad visoko podignuta i da će se svi organizatori u budućnosti morati jako potruditi da bi je dostigli.  

Tekst: Domagoj Vlahović

Foto: Tomislav Brandt

Video: Goran Resovac