Kongres vojnih novinara u mađarskoj prijestolnici

Oružane snage Mađarske i Zrínyi Média, neprofitna državna agencija koja radi na medijskoj promidžbi mađarske vojske, bili su domaćini ovogodišnjeg, jubilarnog četrdesetog, Kongresa Europskog udruženja vojnih novinara (EMPA), koji se održavao od 17. do 21. listopada u mađarskoj prijestolnici Budimpešti.Godišnji kongres EMPA-e prilika je da se osvrne na poduzeto tijekom protekle godine rada Udruženja i najave nove aktivnosti te da se rezimira postignuto i dogovori realizacija novih ideja i planova. Kongres je ujedno i prilika za upoznavanje s dostignućima i sposobnostima oružanih snaga domaćina, kao i s njihovom vojnoizdavačkom djelatnošću te ukupnom medijskom promidžbom OS-a.
Četrdesetak vojnih novinara iz dvadesetak zemalja članica Udruženja imalo je tako prigodu upoznati se i s organizacijom vojnog školovanja u mađarskom OS-u. Posjetili su vojnu akademiju “Ludovika Battalion”, gdje se provodi izobrazba časnika svih razina. Istaknuto je iznimno zadovoljstvo što je časnička karijera postala vrlo zanimljiva i popularna među mladim Mađarima. Ono što nas je posebno zainteresiralo bila je činjenica da je upravo na toj akademiji vojna iskustva stjecao i bio njezin kadet i naš književnik svjetskog glasa Miroslav Krleža, i to od 1911. do 1913., o čemu svjedoči i spomen-ploča na hodniku akademije koju su povodom 30. obljetnice njegove smrti postavili Hrvati iz Mađarske. U helikopterskoj bazi u Szolnoku prezentirane su nam sposobnosti specijalnih snaga mađarskog OS-a, točnije Druge Árpád Bertalan brigade, održan je TT zbor naoružanja i opreme koju koriste, kao i pokazna vježba na obližnjem poligonu za obuku.
Zadnjih su desetak godina mađarske zračne snage obnovile svoju flotu zrakoplovima tipa JAS-39 Gripen pa je ovo bila prigoda i za posjet 59. zb “Dezső Szentgyörgyi” u Kečkemetu. Inače, mađarske zračne snage u operativnoj uporabi imaju 14 borbenih aviona spomenutog tipa koji su, osim što štite mađarski zračni prostor 24/7, zadnje dvije godine angažirani i na zaštiti dijela zračnog prostora Republike Slovenije. Ističu vrlo strogu selekciju za pilote, koji obuku osim u Mađarskoj polaze i u Kanadi i Švedskoj. Nekad su imali tri vojne zračne baze, ali danas je borbeno zrakoplovstvo locirano u samo jednoj, gdje su smješteni i transportni avioni An-26 koje u skoro vrijeme planiraju zamijeniti te obnoviti flotu novim tipom.
Kao vojnim novinarima i djelatnicima Ministarstva obrane, uvijek nas zanimaju iskustva, organizacija i sposobnosti kolega po struci. Posjet agenciji Zrínyi Média, koju je osnovalo mađarsko Ministarstvo obrane, a čija je zadaća tiskanje, izrada karata i mapa svih vrsta te medijska promidžba mađarskog OS-a, izdavanje vojnog časopisa, ostalih publikacija i knjiga vezanih uz vojnu problematiku, izrada TV emisija i filmova vojne tematike, kao i novinarskih priloga za web-stranicu mađarskog OS-a, bilo je vrlo korisno iskustvo.
Agencija broji više od sto pedeset ljudi, koji rade u prvom redu za potrebe mađarskog OS-a i Ministarstvo obrane i u izravnoj su koordinaciji s njima, ali s obzirom na kapacitete i mogućnosti rade i za civilne potrebe. U sklopu agencije je i redakcija vojnog časopisa Honvéd, koji izlazi mjesečno na 64 stranice, a sadržajno pokriva teme od vojničkog života i zadaća do međunarodne suradnje, vojnih vježbi i međunarodnih misija. Internetski portal Honvedelem.hu medijski je također u potpori mađarskom Ministarstvu obrane i OS-u, kao i filmski studio koji pokriva videom događaje na dnevnoj osnovi, ali osim proizvodnje filmova mjesečno proizvodi i polusatnu emisiju vojne tematike. Odjel knjiga i publikacija u zadnjih je nekoliko godina izdao impresivnih petstotinjak različitih naslova vojne tematike.
Na svakom se EMPA-inu Kongresu ujedno proglase i najbolji članak i fotografija objavljeni u proteklu godinu dana u nekom od časopisa Udruženja. Ove su godine obje nagrade dodijeljene časopisu njemačkog OS-a Y-Magazin, no u nominaciji je bio i članak iz Hrvatskog vojnika pod naslovom Povratak crnog jastreba autora Domagoja Vlahovića. U jakoj konkurenciji izabran je kao drugi najbolji članak što nas, kao dosadašnje nositelje dviju godišnjih nagrada za najbolji članak, čini iznimno ponosnim i potvrđuje kvalitetu našeg časopisa.

Vesna Pintarić; Foto: EMPA