Novo pojačanje postrojbi Hrvatske Vojske

Kadeti su osim čina poručnika primili časnički bodež, rješenje o prijmu u djelatnu vojnu službu i Odluku o rasporedu u postrojbe Hrvatske vojske.

U vojarni ”Petar Zrinski“ u Zagrebu 28. kolovoza 2024. svečano je uručen prvi časnički čin kadetima Hrvatskog vojnog učilišta ”Dr. Franjo Tuđman“, a čin poručnice/poručnika primilo je 65 kadetkinja i kadeta 17. i 18. naraštaja diplomskih i preddiplomskih sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo, Vojno vođenje i upravljanje te Vojno pomorstvo. Kadeti  su osim čina poručnika  primili  časnički  bodež, rješenje  o  prijmu  u djelatnu vojnu službu i Odluku o rasporedu u postrojbe Hrvatske vojske.

Svečanosti je nazočio potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić, načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” general-bojnik Slaven Zdilar, savjetnik Predsjednika RH za obranu Ivica Olujić, predstavnici zagrebačkog i splitskog sveučilišta, te Sveučilišta obrane i sigurnosti  i drugi.

Nakon što je novim časnicima OSRH uručio prve časničke činove, ministar je rekao da su oni najbolje što hrvatska država i vojska imaju. “Kad smo devedesetih godina uspjeli pobijediti nadmoćnog neprijatelja bili smo vođeni željom za samostalnom i neovisnom Hrvatskom u čemu smo na kraju i uspjeli. Vi ste danas jamac sigurnosti naše države da više nikad ne moramo ići u ratove i slati mlade ljude na prvu crtu“, rekao je ministar i naglasio kako biti vojnik nije samo posao nego i poziv. “Odoru koju nosite nosili su najveći heroji Domovinskog rata i na to morate biti ponosni i imati odgovornost prema njoj“, poručio je ministar i novim časnicima Hrvatske vojske zaželio puno uspjeha u njihovim karijerama.

General-bojnik Slaven Zdilar u svojem je obraćanju rekao kako se dodjelom prvog časničkog čina kadetima slavi njihov uspjeh, koji je rezultat njihova truda i posvećenosti zadaćama. “Prošli ste sve izazove kadetske obuke i školovanja, te zasluženo došli do ovog trenutka kad preuzimate svoje prve časničke dužnosti. Vi ste kročili putem naših heroja iz Domovinskog rata i izabrali poziv koji traži odricanje i velik trud, ali izabrali ste i čast, ponos i emociju koju imaju samo odabrani. Vaša je zadaća čuvati naše vrijednosti, unapređivati ih te se boriti za njih“, istaknuo je general Zdilar i poručio kadetima da ulazak u djelatnu vojnu službu znači preuzimanje velike odgovornosti jer će kadeti svojim znanjem i hrabrošću voditi, motivirati i usmjeravati druge. 

General-pukovnik Tihomir Kundid rekao je da dodjela časničkog čina kadetima nije samo puka formalnost, nego simbolizira njihova dosadašnja postignuća kroz školovanje i obuke, ali i preuzimanje velike odgovornosti za obnašanje dužnosti koje su im povjerene. “Danas započinje nova era u vašim vojnim karijerama, što podrazumijeva nastavak učenja i usvajanja novih praktičnih znanja i vještina“, poručio je načelnik i naglasio snagu karaktera, psihičku čvrstoću i odlučnost kao glavne značajke koje karakteriziraju svakog uspješnog časnika.

U 17. naraštaju studijske programe završilo je 26 kadeta, od toga je zvanje magistra Vojnog vođenja i upravljanja te magistra Vojnog inženjerstva steklo po 13 kadeta. U 18. naraštaju studijske programe završilo je 27 kadeta, od toga je zvanje prvostupnika Vojnog inženjerstva steklo devet kadeta, a zvanje prvostupnika Vojnog vođenja i upravljanja 18 kadeta. U sklopu Integriranog studija Vojnog pomorstva zvanje magistra steklo je 12 kadeta, od kojih su četiri kadeta smjer Vojno brodostrojarstvo, a smjer Vojna nautika njih osam.

Poručnik korvete Luka Kirac kaže da dobivanjem prvog časničkog čina osjeća prije svega ponos i ispunjenost. Od prve časničke dužnosti očekuje mnogo izazova, ali veseli se tome i nestrpljivo iščekuje svoj prvi radni dan u postrojbi.

Poručnica Ivona Vidović završila je studij Vojnog vođenja i upravljanja i nakon pet godina školovanja i obuke kaže da je teško organizirati misli na ovaj poseban dan koji je jedan od najvažnijih u njihovim životima. Kao buduća zapovjednica voda u postrojbi Hrvatske kopnene vojske na svojoj novoj dužnosti planira kombinirati svoja stečena znanja s iskustvima starijih dočasnika i časnika koji su u postrojbama već neko vrijeme.

Poručnik Martin Krešan izrazio je uzbuđenje zbog početka svoje časničke karijere i smatra kako je spreman za svoju novu dužnost, te da je tijekom školovanja dobio potrebna znanja koja će s vremenom usavršavati.

U 2014. godini na HVU-u započela su dva sveučilišna studijska programa: Vojno inženjerstvo (VI) i Vojno vođenje i upravljanje (VViU). Studiji su namijenjeni za obrazovanje budućih časnika Oružanih snaga RH. Razvijeni su u suradnji OSRH i Sveučilišta u Zagrebu, a kadete nakon završetka studija čeka siguran posao u postrojbama OSRH na mjestima prvih časničkih dužnosti.

Studijski program Vojno pomorstvo (VP) petogodišnji je integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij namijenjen obrazovanju budućih časnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske. Smjerovi studija su Vojna nautika i Vojno brodostrojarstvo. Razvijen je i akreditiran 2018. godine u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i Sveučilišta u Splitu. Omogućava obrazovanje, osim za dužnosti u mornarici, i za dužnosti u okviru pomorske policije, lučke kapetanije, obalne straže i drugih ovlaštenih javnih službi na vodama mora ili kopnenim vodama.

Tekst: Janja Marijanović Šaravanja; Foto: Filip Klen