Čast, poštenje i domoljublje

Kadeti su osim čina primili časnički bodež, rješenje o prijmu u djelatnu vojnu službu i Odluku o rasporedu u postrojbe Hrvatske vojske

U vojarni ”Petar Zrinski“ u Zagrebu 30. listopada 2023. svečano je dodijeljen prvi časnički čin kadetima Hrvatskog vojnog učilišta ”Dr. Franjo Tuđman“, a čin poručnice/poručnika primilo je 18 kadeta i jedna kadetkinja 15., 16. i 17. naraštaja diplomskih i preddiplomskih sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo, Vojno vođenje i upravljanje te Vojno pomorstvo. Svečanosti je nazočio predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, savjetnik Predsjednika za obranu Ivica Olujić, zapovjednik HKoV-a general-bojnik Tihomir Kundid, zapovjednik HVU-a general-bojnik Slaven Zdilar, predstavnici Zagrebačkog i Splitskog sveučilišta, te Sveučilišta obrane i sigurnosti  i drugi. Nakon što je novim časnicima OSRH dodijelio prve časničke činove, Predsjednik im je poručio kako je riječ časnik povezana s čašću. “U vašoj službi i pozivu ta čast igra konstitutivnu ulogu i morat ćete to stalno imati na čvrstim temeljima. Ovdje ste učvrstili te temelje na kojima ćete stajati kao što stojite na ramenima onih titana koji su gradili Hrvatsku vojsku,“ rekao je Predsjednik.

Prijam u djelatnu vojnu službu novi je početak

General-bojnik Slaven Zdilar rekao je kako je dodjela prvog časničkog čina kadetima poseban trenutak. “Ovaj trenutak označava prekretnicu u životima ovih mladih ljudi koji ulaze u jedan novi svijet. Taj svijet traži odgovorniji pristup radu, predanost službi i služenju,“ rekao je Zdilar i naglasio da vojni poziv zahtijeva odricanje. Kadeti su osim čina primili časnički bodež, rješenje  o  prijmu  u djelatnu vojnu službu i Odluku o rasporedu u postrojbe Hrvatske vojske koje im je uručio ministar obrane Mario Banožić na svečanosti koja je održana u Domu HV-a “Zvonimir” u Zagrebu. Ministar Banožić čestitao je kadetima i istaknuo kako je prijam u djelatnu vojnu službu jedan novi početak, početak koji pred njih postavlja nove izazove, zahtijeva pravodobnu i ispravnu primjenu stečenih znanja i vještina, ali i neprestano stvaranje novih.

“Gledajući vas kadete, iz generacije u generaciju, mogu reći kako sam uvjeren, ali i ponosan da jedna uistinu snažna, hrabra i odlučna hrvatska mladost postaje dio naše Hrvatske vojske. Samim izborom vojnog poziva, pokazali ste nam kako prepoznajete i što je najvažnije, duboko osjećate i živite vrijednosti na kojima počiva i gradi se Hrvatska vojska,“ naglasio je ministar. Načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj kazao je da je vojnički poziv pun zanimljivosti, izazova i prilika. “Danas završavate samo jednu fazu pripreme za obranu domovine, a u današnjem svijetu koji se stalno mijenja vaša je obveza da se stalno razvijate i unapređujete,“ zaključio je Hranj.

U 15. naraštaju studijske programe završila su dva kadeta, od toga zvanje prvostupnika Vojnog vođenja i upravljanja stekao je jedan kadet, a drugi je kadet stekao zvanje magistra Vojnog inženjerstva. U 16. naraštaju studijske programe završilo je 15 kadeta, od toga je zvanje prvostupnika Vojnog inženjerstva stekao jedan kadet, zvanje magistra Vojnog vođenja i upravljanja jedan kadet, a zvanje magistra Vojnog inženjerstva stekla su tri kadeta. U sklopu 16. naraštaja nalazi se i integrirani studij Vojnog pomorstva gdje je zvanje magistra steklo deset kadeta. U 17. naraštaju zvanje prvostupnika Vojnog vođenja i upravljanja stekao je jedan kadet i jedna kadetkinja. Poručnik korvete Domagoj Boćina vrlo je zadovoljan zbog početka svoje časničke karijere i smatra da je spreman za svoju novu dužnost te da je tijekom školovanja dobio potrebna znanja koja će s vremenom usavršavati.

Poručnica Petra Mitrović kaže da je osjećaj dobivanja prvog časničkog čina u njoj izazvao sreću, uzbuđenje, a prije svega zahvalnost. “Smatram da sam spremna za novu dužnost, još puno toga treba naučiti i veselim se tome,“ rekla je poručnica. Dva sveučilišna studijska programa Vojno inženjerstvo (VI) i Vojno vođenje i upravljanje (VViU) započela su 2014. na HVU-u. Namijenjeni su za obrazovanje budućih časnika Oružanih snaga RH. Razvijeni su u suradnji OSRH i Sveučilišta u Zagrebu, a kadete nakon završetka ovih studija čeka siguran posao u postrojbama OSRH na mjestima prvih časničkih dužnosti. Studijski program Vojno pomorstvo (VP) petogodišnji je integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij namijenjen obrazovanju budućih časnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske. Smjerovi studija su Vojna nautika i Vojno brodostrojarstvo. Razvijen je i akreditiran 2018. godine u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i Sveučilišta u Splitu. Omogućava obrazovanje za dužnosti u mornarici i za dužnosti u okviru pomorske policije, lučke kapetanije, obalne straže i drugih ovlaštenih javnih službi na vodama mora ili kopnenim vodama.

TEKST: Janja Marijanović Šaravanja, Irena Rački: FOTO: Filip Klen