HRM Nositelj pomorske obrane RH

“Zaštita Jadranskog mora nužna je za opstojnost naše države, a ulaganje u modernizaciju i razvoj Hrvatske ratne mornarice jedino su jamstvo da ćemo na sigurnosne izazove moći učinkovito odgovoriti”, rekao je zapovjednik HRM-a

Kao i svake godine 18. rujna pripadnici Hrvatske ratne mornarice odali su poštovanje poginulim pripadnicima HRM-a u Domovinskom ratu prigodom obilježavanja 33. obljetnice Hrvatske ratne mornarice i Dana Hrvatske ratne mornarice. Sudjelovanjem u budnici starom gradskom jezgrom, mornaričkom postroju i polaganjem vijenca u more u Kaštelanskom zaljevu započeo je program obilježavanja, a u Franjevačkom samostanu svetog Ante na Poljudu služena je sveta misa za sve poginule hrvatske branitelje. Na središnjoj svečanosti u vojarni “Admiral Sveto Letica-Barba” sudjelovao je izaslanik ministra obrane državni tajnik Drago Matanović, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, zapovjednik HRM-a komodor Damir Dojkić, vojni ordinarij monsinjor Jure Bogdan, direktor Glavnog stožera OSRH general-bojnik Krešo Tuškan, zapovjednici postrojbi Hrvatske vojske, predstavnici lokalne samouprave, bivši zapovjednici i pripadnici HRM-a, članovi obitelji poginulih branitelja i drugi.
Državni tajnik Matanović čestitavši hrvatskim mornarima njihov dan prisjetio se i onih mornara koji su dali svoje živote u ostvarenju sna hrvatskih naraštaja o slobodnoj Hrvatskoj. “Nastali ste iz odlučnosti naših ljudi nošenih domoljubljem koji su suočavajući se s neprijateljem bili odlučni i posvećeni slobodi. Oni su primjer kako se voli i bori za jedinu nam domovinu”, rekao je državni tajnik i prisjetio se rujanskih dana 1991. kad je Hrvatska ratna mornarica dobila svoje prve brodove koji su postali snaga obrane i jedna od poluga pobjede u ratu. “U Hrvatskoj ratnoj mornarici imamo spoj iskustva i mladosti, što je istinska snaga i jamac sigurnosti na hrvatskom dijelu Jadrana. Svakodnevnim radom izabrali ste težnju za doprinos izgradnji HRM-a gdje se potiče izvrsnost i neprekidnost u usavršavanju”, poručio je Matanović te dodao kako ulaganje u obranu nije potrošnja nego investiranje u našu budućnost.

Zajedništvo hrvatskih branitelja

Zapovjednik HRM-a komodor Damir Dojkić u svojem se obraćanju na poseban način prisjetio generacija hrvatskih pomoraca koji su vjekovima štitili i branili naše more, priobalje i otoke. “Oslobodilačke akcije protiv nadmoćnijeg neprijatelja u kojima je Hrvatska ratna mornarica sudjelovala od studenog 1991. bile su presudne u razbijanju neprijateljske pomorske blokade hrvatske obale i otoka. Sve je to bilo ostvareno zahvaljujući žrtvi, bezuvjetnom domoljublju i zajedništvu hrvatskih branitelja, pripadnika HRM-a”, rekao je komodor Dojkić. Naglasio je kako je Hrvatska ratna mornarica danas glavni instrument državne moći u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta i nacionalnih interesa u Jadranu i nositelj pomorske obrane Republike Hrvatske. “Zaštita Jadranskog mora nužna je za opstojnost naše države, a ulaganje u modernizaciju i razvoj Hrvatske ratne mornarice jedino su jamstvo da ćemo na sigurnosne izazove moći učinkovito odgovoriti”, zaključio je zapovjednik HRM-a. U prigodi obljetnice najzaslužnijim pripadnicima HRM-a uručena su promaknuća, odlikovanja, nagrade i pohvale, te pehari najboljim ekipama na održanim sportskim natjecanjima povodom Dana HRM-a.

U prigodi 33. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornarice, 17. rujna, položeni su vijenci i upaljene svijeće u spomen poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima. Nakon obreda u spomen-sobi Zapovjedništva HRM-a, komodor Damir Dojkić te zapovjednici postrojbi i načelnici odjela počast hrvatskim braniteljima odali su i na splitskom Gradskom groblju Lovrinac, na groblju branitelja te na posljednjem počivalištu prvog zapovjednika HRM-a admirala Svete Letice-Barbe. Uz pripadnike HRM-a vijence je položilo i izaslanstvo Grada Splita te braniteljskih udruga proizišlih iz Domovinskog rata. Molitvu odrješenja predvodio je dekan i vojni kapelan HRM-a don Branimir Projić.


ČESTITKA POTPREDSJEDNIKA VLADE I MINISTRA OBRANE IVANA ANUŠIĆA

Pripadnicama i pripadnicima Hrvatske ratne mornarice čestitam 33. obljetnicu ustrojavanja! Hvala vam što časno čuvate naš Jadran i štitite sigurnost Republike Hrvatske na moru, kao i na vašoj predanoj službi u međunarodnim misijama. Uz opremanje HRM-a obalnim ophodnim brodovima, Ministarstvo obrane RH i Vlada Republike Hrvatske nastavljaju s daljnjim osnaživanjem i modernizacijom Hrvatske ratne mornarice, što je od strateškog interesa za Hrvatsku. Sa zahvalnošću se prisjećamo svih mornara koji su položili živote za neovisnost Domovine i postavili temelje za buduće generacije koje će nastaviti čuvati najljepše more na svijetu!


Tekst: Janja Marijanović Šaravanja / Foto: Goran Resovac