Akcija “Hrvatska vojska za Vukovar i Škabrnju 2018.”

Uoči 27. obljetnice stradanja Vukovara i Škabrnje Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska organizirali su 16. studenog na pet lokacija širom Hrvatske simboličnu humanitarnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi pod nazivom “Hrvatska vojska za Vukovar i Škabrnju 2018.”

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi održana je u Ministarstvu obrane RH u Zagrebu te u vojarnama “204. brigade HV” u Vukovaru, “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, “116. brigade HV” u Pločama i “126. brigade HV” u Sinju, u suradnji s lokalnim organizacijama Crvenog križa i županijskim bolnicama koje u svojem sastavu imaju odjele za transfuzijsku medicinu.

U Vukovaru se odazvalo najviše darivatelja, njih 201, od kojih je prikupljeno 198 doza krvi. U Ministarstvu obrane akciji se odazvalo 116 pripadnika Hrvatske vojske i djelatnika MORH-a, od kojih su prikupljene 84 doze.

U Sinju je prikupljeno 85, u Zemuniku oko 60, a u Pločama 28 doza krvi.

Savjetnik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH za zdravstvo brigadni general Boris Zdilar naglasio je kako se simboličnom akcijom želi odati počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u obrani Vukovara u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje koji se obilježava 18. studenog. “Hrvatska vojska redovito se odaziva na humanitarne akcije dobrovoljnog darivanja krvi, a ova je simbolično organizirana i posvećena 27. obljetnici stradanja Vukovara i Škabrnje koji su simboli stradanja i Hrvatske,” poručio je.

Pripadnica Počasno-zaštitne bojne časnička namjesnica Darinka Kotarski redovito daruje krv. Naglasila je kako je jedna od misija hrvatskog vojnika pomoć civilnom stanovništvu, a ovo je izvrstan primjer. Dodala je da se akcijom nastoji podsjetiti na sve poginule i žrtve stradanja Vukovara i Škabrnje: “Kad su Vukovar i Škabrnja u pitanju nema razmišljanja, sve za njih, bez kompromisa!”

Sudionik Domovinskog rata i darivatelj krvi od devedesetih godina pripadnik Počasno-zaštitne bojne stožerni narednik Davor Podgorski izjavio je kako je akcija za njega iznimno velika gesta s obzirom na to da je održana povodom obljetnice stradanja Vukovara i Škabrnje. “Odgodili smo redovno darivanje krvi kako bismo se pridružili ovoj simboličnoj akciji. Za mene kao sudionika Domovinskog rata Vukovar predstavlja sve, simbol patnje, boli i stradanja. Za njega sam posebno emotivno vezan,” rekao je.

Liječnik Marko Tripković iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu u Petrovoj akciju je ocijenio iznimno uspješnom. Istaknuo je kako se odazvao velik broj pripadnika Hrvatske vojske i djelatnika Ministarstva obrane. “S obzirom na ovako velik odaziv, morali smo naručiti još dodatnih materijala za uzimanje krvi,” rekao je doktor Tripković te izrazio uvjerenje kako se takve akcije trebaju ponovno organizirati.

U akcijama dobrovoljnog darivanja krvi pripadnici Hrvatske vojske sudjeluju od početka Domovinskog rata, a prva organizirana akcija Kluba dragovoljnih davatelja krvi Hrvatske vojske održana je u Pomorskoj bazi Split 25. travnja 1992. godine.

U suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Split, akcije darivanja krvi u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” održavaju se četiri puta godišnje, a ovisno o potrebama za krvlju Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, i izvanredno. Tijekom 2018. godine HRM je održao tri redovne i jednu izvanrednu akciju kojima se odazvalo ukupno 246 darivatelja.

Hrvatska kopnena vojska dosad je održala 16 akcija dobrovoljnog darivanja krvi u vojarnama u Vinkovcima, Đakovu, Našicama, “Kamensko” u Karlovcu, Požegi, Petrinji, Kninu i Sinju, kojima se odazvalo 2200 pripadnika.

Pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva također su se u velikom broju odazvali na takve akcije u područnim zavodima i odjelima za transfuziju.

OJI, foto: Mladen Čobanović