Akcija Hrvatska vojska za Vukovar i Škabrnju 2019.

Humanitarna akcija Hrvatska vojska za Vukovar i Škabrnju održava se drugu godinu zaredom, u suradnji s lokalnim organizacijama Crvenog križa i županijskim bolnicama koje u svojem sastavu imaju odjele za transfuzijsku medicinu

Drugu godinu zaredom Hrvatska vojska u humanitarnoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi uoči obljetnice stradavanja Vukovara i Škabrnje

 

Povodom 28. obljetnice stradanja Vukovara i Škabrnje Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska proveli su humanitarnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi pod nazivom Hrvatska vojska za Vukovar i Škabrnju 2019.

Akcija je održana 14. studenog u vojarni “204. brigade HV” u Vukovaru i “4. gardijske brigade Pauci” u Kninu te u Domu HV-a “Zvonimir” u Zagrebu.

Humanitarna akcija Hrvatska vojska za Vukovar i Škabrnju održava se drugu godinu zaredom, u suradnji s lokalnim organizacijama Crvenog križa i županijskim bolnicama koje u svojem sastavu imaju odjele za transfuzijsku medicinu.

Najveći je odaziv bio u kninskoj vojarni “4. gardijske brigade Pauci” gdje je, uključujući vojarnu “Benkovac” u Benkovcu i vojarnu “9. gardijske brigade Vukovi” u Gospiću, prikupljeno 200 doza krvi. U vojarni “204. brigade HV” u Vukovaru prikupljene su 93 doze, a u Ministarstvu obrane akciji se odazvalo 107 pripadnika Hrvatske vojske i djelatnika Ministarstva obrane, od kojih je prikupljeno 88 doza krvi.

Akcija je 15. studenog provedena i u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji, gdje je prikupljena 71 doza krvi.

Savjetnik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH za zdravstvo brigadni general Boris Zdilar rekao je: “Humanitarna akcija organizirana je iz pijeteta prema stradanju Vukovara i Škabrnje. Održava se drugu godinu zaredom u vojarnama diljem Hrvatske, a Hrvatska vojska kontinuirano sudjeluje u dobrovoljnom darivanju krvi.”

Tea Trajković, kadetkinja Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”, istaknula je kako je darivanje krvi za pripadnike Hrvatske vojske još jedan od načina na koji mogu pomoći svojem narodu. “Redovito darujem krv, a sudjelovati u današnjoj akciji za Vukovar i Škabrnju izniman je osjećaj, posebno ako ste dijete branitelja,” poručila je te pozvala sve koji su u mogućnosti barem malo nekom pomoći neka to i učine.

Kadet Tomislav Kušec izjavio je kako sudjelovanje u akciji budi posebne emocije: “Čast je biti u Hrvatskoj vojsci i sudjelovati u akcijama koje ona organizira. Redoviti sam darivatelj krvi, ali osjećaj ponosa danas je izraženiji jer odajemo počast žrtvama Vukovara i Škabrnje. Darovati krv najmanje je što možemo učiniti, a krajnji je cilj spasiti nekom život.”

Humanitarnoj akciji odazvali su se i državni službenici i namještenici u MORH-u i Hrvatskoj vojsci. Djelatnica Ministarstva obrane državna službenica Suzana Begić istaknula je kako već treći put daruje krv u MORH-u: “Danas sam se posebno rado priključila akciji za Vukovar i Škabrnju. Kao i pripadnici Hrvatske vojske, i mi civili pomoći ćemo koliko možemo.”

Doktor medicine Milan Petković iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu u Petrovoj rekao je kako je akcija protekla besprijekorno: “Bio je vrlo dobar odaziv i, očekivano, darivatelji su bili zdravi i u dobroj kondiciji.” Ističući kako je humanitarna akcija Hrvatska vojska za Vukovar i Škabrnju 2019. jedna od uspješnije provedenih, zaključio je: “Imali smo dobar prostor, dobru logističku potporu i dobrog domaćina.”

Pripadnici Hrvatske vojske u sklopu akcije Hrvatska vojska za Vukovar i Škabrnju 2019. dobrovoljno su darivali krv i 18. studenog u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku te 19. studenog u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa u Delnicama.

U akcijama dobrovoljnog darivanja krvi pripadnici Hrvatske vojske sudjeluju od početka Domovinskog rata, a prva organizirana akcija Kluba dragovoljnih davatelja krvi Hrvatske vojske održana je 25. travnja 1992. u Pomorskoj bazi Split.

OJI

Foto: Tomislav Brandt