Američki bombarder nove generacije

Ministarstvo obrane SAD-a donijelo je 27. listopada odluku o pobjedniku natječaja LRS-B (Long Range Strike Bomber) za izgradnju strateškog bombardera nove generacije. Ugovor je dodijeljen američkoj tvrtki Northrop Grumman uz koju su se u jednom konzorciju natjecale i tvrtke Boeing te Lockheed Martin. Očekuje se da LRS-B bude postupna zamjena za postojeću flotu bombardera B-52 (76 u operativnoj uporabi) i B-1 Lancer (63 u operativnoj uporabi), koji će u uporabi RZ-a SAD-a ostati do 2040. godine.

(Foto: USAF)

Ugovor čija se vrijednost procjenjuje na 80 milijardi dolara odnosi se na iduće dvadesetogodišnje razdoblje, odnosno na dvije faze. Prva je vezana uz tehnološki razvoj i proizvodnju prototipova i njezini se troškovi procjenjuju na oko 23,5 milijardi dolara. Druga se odnosi na proizvodnju 100 aviona unutar pet proizvodnih serija (lotova), a troškovi se procjenjuju na oko 56,4 milijarde dolara. Dakle, okvirna bi jedinična proizvodna cijena novog bombaredera iznosila oko 560 milijuna dolara što je prema određenim izvorima gotovo trostruko manje u odnosu na cijenu strateškog bombardera B-2 Spirit. Početak uvođenja u inicijalnu operativnu uporabu očekuje se do 2025. godine.
Može se reći kako je temeljna odlika LRS-B bombardera stealth, tj. smanjena vidljivost za razne senzorske sustave. Međutim, stealth se odnosi i na taktičko-tehničke podatke. Naime, predstavnici Ministarstva obrane SAD-a i proizvođača do daljnjeg odbijaju iznositi više detalja o avionu, a pretpostavlja se da će tako biti i idućih godina, posebice tijekom razvojne faze. Navodi se samo da će aerodinamički dizajn obilježiti leteće krilo bez vertikalnih upravljačkih površina, a Northrop Grumman u tom je stekao veliko iskustvo prilikom razvoja bombardera B-2 Spirit.

Igor SKENDEROVIĆ