“Asahi” u pokusnim plovidbama

Najnovije površinsko borbeno plovilo Japanskih samoobrambenih pomorskih snaga (JMSDF) razarač ”Asahi“ klase 25DD tijekom srpnja izvršilo je prvu seriju pokusnih plovidbi.
Osnovna namjena klase jest protupodmorničko djelovanje, a brodovi su temeljeni na postojećoj platformi razarača klase Akizuki (19DD) koja je namijenjena protuzrakoplovnoj obrani. ”Asahi“ ima istisninu 5000 tona uz duljinu 151 m, širinu 18,3 m i gaz od 5,4 metara. Klasa je jedinstveno opremljena COGLAG (kombinirani plinsko-turbinsko-električni motori i plinska turbina) pogonskim sustavom, prvim takvim u floti japanske mornarice. Konfiguracija osigurava dovoljnu snagu i za postojeće te buduće sustave naoružanja. Druga jedinstvena značajka jest senzorski paket: ”Asahi“ je prvi japanski ratni brod opremljen operativnim višenamjenskim radarom GaN-AESA (galijev nitrid – aktivni elektronički skenirani antenski niz). Asahijev radar temelji se na FCS-3A AESA radarskom sustavu, ali koristi GaN tehnologiju za bolje performanse. FCS-3A dolazi s četverostrukim C-pojasom i četverostrukim X-pojasnim antenskim nizom (dva prema naprijed i dva na krmi za svaki). Sonarni sustav sastoji se od OQQ-24 trupnog sonara i OQR-4 sonara promjenjive dubine.

(Foto: JMSDF)

Što se tiče oružanih sustava, klasa je naoružana s 32-cijevnim sustavom za vertikalno lansiranje Mk41 smještenom na krmi broda namijenjenog projektilima ESSM i Type 07 VL-ASROC, osmerostrukim lanserom Type 90 namijenjenom protubrodskim projektilima i dvama trostrukim torpednim lanserima. Budući sustavi naoružanja mogu obuhvaćati XSSM protuzrakoplovne projektile, XRIM-4 projektile zemlja-zrak, mornarički top velikog dometa koji je u razvoju i nova laka torpeda Type 12 (projekt G-RX 5). S brodograđevnog stajališta, klasa 25DD dizajnirana je s naglaskom na smanjenje troškova nabave tijekom gradnje, uz istodobno osiguravanje budućeg razvoja i rasta klase. Zbog toga je oblik trupa i oblikovno rješenje plovila slično klasi 19DD. Uvođenje u operativnu uporabu razarača ”Asahi“ očekuje se u ožujku 2018. Drugi razarač iz klase bit će porinut u listopadu ove godine.
Nakon dvaju razarača klase Asahi (25DD), Japan je spreman za gradnju razarača 33DD koje je dizajnirala brodograđevna kompanija Kawasaki Heavy Industries. Prvi brod u klasi 33DD bit će financiran od fiskalne godine 2021. i porinut 2024. Osnovna brodograđevna značajka razarača 33DD očitovat će se u nešto većoj masi u odnosu na 25DD, a sadržavat će integrirani jarbol i tzv. CFRP trup (izrađen od polimerne mase ojačane karbonskim vlaknima).

Maja PTIĆ GRŽELJ