Automatski topovi srednjeg kalibra (II. dio)

U prvom dijelu ovog teksta obradili smo automatske topove kalibra 25 mm i počeli prikaz sustava za uporabu ABM (airbursting munitions) streljiva na topovima od 35 mm. Tekst smo završili s usporedbom najboljih svojstava i nedostataka AHEAD i ATK ABM sustava.

Granata ABM sustava tvrtke ATK dugačka je 290 mm i ima masu od 728 grama, od čega je projektil 423 grama. Početna brzina na ustima cijevi joj je 980 metara u sekundi. Kontrolirana fragmentacija omogućuje joj pokrivanje od 28 četvorna metra, što je nešto lošije u odnosu na AHEAD streljivo istog kalibra. Uz to ATK navodi da je njezino streljivo znatno prikladnije, zbog manjeg eksplozivnog punjenja, za uništavanje točkastih ciljeva u urbanom području.

Kako se kao jedan od najvećih nedostataka AHEAD sustava tvrtke RWM Schweiz (RWM-S) navodi prevelika masa od čak šest kilograma za sustav programiranja upaljača na ustima cijevi, u prodaji bi se vrlo brzo trebao naći znatno manji i lakši sustav (od samo tri kilograma) s jednim prstenom. Po tvrdnjama RWM-S-a topovi kalibra 30 mm opremljeni novim programerom upaljača moći će rabiti sve dosadašnje ABM streljivo ove tvrtke.

Osim ABM streljiva za topove kalibra 30 mm tvrtki ATK, RWM-S i GDOTS (General Dynamics Ordnance and Tactical Systems) na tržištu se nalazi i široka ponuda streljiva 30×173 mm u punoj ili potkalibarskoj inačici, namijenjenog uporabi na topovima Mk44 i Mk30. Jedna takva rasprskavajuća granata je Mk266 Mod 2 30 mm tvrtke ATK opremljena superbrzim udarnim upaljačem. Ovu je granatu odabrao američki marinski korpus kao glavno protupješačko streljivo za svoja EFV borbena vozila (ako ne uspije uvođenje ABM streljiva). Ideja djelovanja Mk266 Mod 2 granate je da se ispali neposredno ispred cilja kako bi se našao unutar najgušće zone djelovanja. Granatu Mk266 Mod 2 rabi i američka ratna mornarica, ali u kombinaciji s Nammovom granatom Mk264 Mod 0 MPLD-T (multi-purpose low-drag-tracer). Ova se kombinacija rabi protiv brzih plovila.

Tvrtka RWM-S je razvila 30×173 mm PELE (Penetrator with Enhanced Lateral Efficiency) inertnu fragmentirajuću granatu koju je testirala britanska ratna mornarica s istom namjenom da je rabi kao i američka ratna mornarica svoju granatu Mk266 Mod 2. Testiranje (i moguća uporaba) obavljeno je na topovima Mk44 instaliranim u MSI Defense Systems DS30 MkII topničkom sustavu, unutar testiranja Automatic Small-Calibre Gun Systems (ASCGS) obavljenog na britanskim fregatama Type 23. PELE granata bi se mogla rabiti i za uništavanje ciljeva u zraku i na kopnu.

Topovi kalibra 35 mm
Iako bi topovi kalibra 35 mm, bar u teoriji, morali dati kompaktnost topova od 30 mm i paljbenu moć topova od 40 mm, vrlo se malo vojski odlučilo za njihovu operativnu uporabu na borbenim vozilima. Zapravo samo jedna – japanska. Japanska kopnena vojska naoružala je svoje borbeno vozilo pješaštva (BVP) na gusjenicama Type 89 topom RWM-S KDE koji rabi streljivo 35×228 mm. Zanimljivo je da je razvoj Type 89 BVP-a dovršen prije dvadeset godina, a da se od tada do nedavno ni japanska, ali ni jedna druga vojska nije odlučila za top od 35 mm.

Prvi veliki korak napravila je nizozemska vojska 2004. godine odlukom da na svojih 184 BVP-a na gusjenicama BAE Systems Hägglunds CV9035NL ugradi topove Bushmaster III 35/50 mm Chain Gun. Već sljedeće godine i danska je kopnene vojska odlučila svojih 45 CV9035DK opremiti istim topom. Kao i japanski Type 89, i ovi BVP-i rabe streljivo 35×228 mm koje obuhvaća APFSD-T i SAPHEI-T granate. Bushmaster III je opremljen i za uporabu AHEAD ABM streljiva, a moći će rabiti i streljivo Supershot kalibra 50 mm kad se odobri za operativnu uporabu.

Nizozemsko borbeno vozilo CV9035NL trenutačno prolazi završni dio ispitivanja i priprema za ulazak u operativnu uporabu. Ugrađeni topovi Bushmaster III mogu rabiti AHEAD ABM streljivo pri brzini paljbe od 120 granata u sekundi, ali odluka o njihovoj kupnji još uvijek nije donesena. Naime, nizozemska je kopnena vojska odlučila ugraditi topove kalibra 35 mm na svoje CV9035NL kako bi smanjila troškove uvođenja novog vozila u operativnu uporabu, jer u skladištima ima vrlo mnogo granata koje je nekad rabila na samovoznim PZO topničkim sustavima Gepard. Kupnja AHEAD ABM streljiva trenutačno bi povećala troškove, iako bi bitno povećala učinkovitost vozila. Zahvaljujući sustavu dvojnog punjenja Bushmasteri III na DV9035NL mogu istodobno rabiti dvije vrste streljiva, ovisno o trenutačnoj potrebi. Unaprijeđen sustav punjenja omogućava pojedinačni odabir granate prije svakog ispaljenja. Za uništavanje oklopnih ciljeva rabi RWM-S-ovu granatu PMD060 APFSDS-T koja ima znatno bolje mogućnosti probijanja homogenih čeličnih oklopa u odnosu na granate kalibra 30 mm, ali i u odnosu na bilo koju dosad proizvedenu granatu Supershot APFSDS-T kalibra 40 mm. Tako PMD060 od 35 mm na udaljenosti od 1,5 kilometara pri kutu udara od 60 stupnjeva može probiti 61 mm homogenog čeličnog oklopa. Kako su topovi od 35 mm popularni u PZO topništvu uporaba Bushmastera III od 35 mm nudi i širok spektar ABM streljiva.

Problem s uvođenjem topova od 35 mm na borbena vozila zapravo je problem izbora streljiva. Naime, proizvođači streljiva se teško odlučuju uložiti velika sredstva u razvoj različitih granata od 35 mm upravo stoga jer za njima nema velike potražnje, a nedostatak ponude streljiva otežava i smanjuje mogućnost odabira topova od 35 mm za borbena vozila. I tako se krug zatvara. Zbog toga je razvoj topova kalibra 35 mm, pa tako i Bushmastera III, u mnogočemu identičan s mogućnostima razvoja topa Mk44 kalibra 30 mm. I u jednom i drugom slučaju mogućnost razvoja vidi se u promijeni cijevi kako bi se moglo rabiti streljivo Supershot kalibra 50 mm. Ali tu se javlja problem što je razvoj Supershot KE i ABM streljiva već više od deset godina u zastoju. Prvi signali mogućih pomaka na tom području došli su u ožujku ove godine, kad je službeno objavljeno da je tvrtka ATK dobila od američke kopnene vojske ugovor (vrijedan 4,6 milijuna američkih dolara) za razvoj i testiranje nove generacije topova i streljiva unutar Extended Area Protection and Survivability (EAPS) programa. EAPS program obuhvaća i razvoj projektila za višecijevne lansere raketa, topničko i minobacačko streljivo.

Kao dio dvogodišnjeg EAPS programa tvrtka ATK će u suradnji s američkom kopnenom vojskom pokušati razviti novo streljivo Supershot od 50 mm rabeći najnaprednije tehnologije. Novo streljivo će se moći ispaljivati i iz prilagođenih topova Bushmaster III. S posebnim iščekivanjem očekuje se početak testnih ispaljenja streljiva s datalinkom koji će povezivati projektil granate i platformu s koje je ispaljen. Datalink će biti sastavni dio znatno većeg sustava za upravljanje paljbom u kojem će biti i automatski sustav praćenja leta projektila baziran na radaru. Krajnji je cilj razviti sustav koji će istodobno pratiti nekoliko ciljeva i putanje projektila koji su ispaljeni prema njima. Datalink bi trebao omogućiti neprekinut prijenos podataka prema projektilima, uključujući i optimalno aktiviranje upaljača. U to je uključeno i automatsko praćenje telemetrije leta s mogućnošću vrlo brzog ispravljanja za iduća ispaljenja. U tom pravcu idu i napori ATK-ovog tima (u kojem su i tvrtke Arrowtech i Technovative Technologies) koji najavljuje uskoro demonstraciju jedinstvene mogućnosti korekcije kursa leta projektila. Korekcija bi se trebala obavljati uz pomoć minijaturnih (vjerojatno) raketnih potisnika. Ako se teorija potvrdi u praksi to bi trebalo dovesti do znatnog povećanja preciznosti i mogućnosti uništavanja i najbržih ciljeva te u potpunosti opravdati pokretanje EAPS programa.

Zasad još uvijek nije do kraja jasno hoće li EAPS program nastaviti razvoj streljiva dva ili više kalibara, ili će se isključivo ograničiti na streljivo u kalibru 50 mm. Naime, već je sada jasno da se sva unapređenja topničkog streljiva koje provodi ATK mogu uporabiti i na streljivu od 35 mm koje bi se rabilo na topovima Bushmaster III ugrađenim na borbenim vozilima.

Ostavština i potencijali topova kalibra 40 mm
Tvrtka ATK je prvi put objavila postojanje koncepta topa Bushmaster IV kalibra 40 mm prije više od deset godina, preciznije 2001. tijekom njegovih testiranja. Nakon toga u razvoj se uključila tvrtka BAE Systems Bofors kako bi se Bushmaster IV što više prilagodio mogućim zahtjevima britanske kopnene vojske. Bushmaster IV rabi konvencionalno streljivo 40×365 mm koje se inače masovno rabi na protuzračnim topovima istog kalibra. Kako isto streljivo rabe i topovi Bofors L/70 (tegljeni i mornarički) te L/70B kojima su naoružani švedski CV9040 u inačicama BVP-a i protuzračnog samovoznog topa, streljivo je lako dostupno širokom krugu kupaca. Kupcima je na izboru HE-T, višenamjensko i školsko streljivo, a za L/70B i prefragmentirano rasprkavajuće streljivo opremljeno višenamjenskim 3P upaljačem. Uz to na tržištu se nalaze i dvije generacije protuoklopnog APFSDS-T streljiva kalibra 40 mm.

Streljivo Mk2, koje su zajednički razvile tvrtke BAE Systems Bofors i QinetiQ, ima početnu brzinu na ustima cijevi od 1500 m/s i sposobnost da na 1,5 kilometara probije 150 mm homogenog čeličnog oklopa.

Za razliku od L/70B, čija je masa 640 kilograma, masa Bushmastera IV je samo 294 kg, a ima smanjenu silu trzaja (6300 kg). Zbog toga je pogodan za ugradnju na širi spektar platformi i u manje kupole kao što su remote weapon station (RWS). Nažalost, nakon odluke tvrtke BAE Systems da se definitivno povuče iz WLIP programa britanske kopnene vojske, budućnost Bushmastera IV je krajnje neizvjesna. Kako cijeli projekt ne bi propao, tvrtka ATK je naknadno spojila cijev topa L/70B i mehanizam Bushmastera IV. Na taj je način na jeftin način omogućila uporabu Boforsovog 3P ABM streljiva. Dovršeno je i projektiranje novog punjača tako da su BAE Systems Bofors i ATK trenutačno u fazi izrade punjača. Najavljeno je da bi prva testiranja ovog topa trebala krenuti već iduće godine. Zahvaljujući činjenici da obitelj topova Bushmaster ima vanjski električni pogon znatno je olakšana prilagodba raznim vrstama streljiva (ne treba toliko paziti na količinu ispušnih plinova i silinu trzaja). Kako bi se iskoristila ta prednost, ATK razmatra mogućnost uporabe unaprijeđene inačice granate Mk2 APFSDS-T, posebno prilagođene Bushmasteru IV. Mogućnosti Mk2 APFSDS-T granate mogu se poboljšati uporabom lakšeg kompozitnog penetratora smanjujući mu parazitsku (nekorisnu) masu i time povećavajući početnu brzinu na ustima cijevi. Prve procjene govore da bi se na taj način probojnost homogenog čeličnog oklopa na 1,5 kilometara povećala na 180 mm.

Ne svodi se cijela ponuda lakih topova kalibra 40 mm samo na ATK-ov Bushmaster IV. Tu je još jedan top napredne konstrukcije – 40 mm Cased Telescoped Weapon System (40 CTWS). Taj je top razvila CTA International (CTAI), koju su zajednički osnovale (s polovičnim vlasništvom) britanski konzorcij BAE Systems Land Systems i francuska tvrtka Nexter. Iako se razvoj ponešto odužio, nedavno je objavljeno da je 40 CTWS uspješno prošao većinu predviđenih testova, pa je vrlo blizu serijske proizvodnje. Ovaj top rabi kompaktno streljivo 65×225 mm (kraće nego granata za top od 35 mm) unutar kojega se nalazi projektil kalibra 40 mm. Zanimljivo je da isto streljivo (65×225) može rabiti projektile kalibra 30 ili 40 mm Supershot. Kompaktna konstrukcija granate omogućava uporabu znatno više baruta – 500 grama za KE granatu, u odnosu na samo 160 g za klasičnu KE granatu 30×173 mm.

Napredna kompaktna konstrukcija topa 40 CTWS omogućuje njegovu ugradnju u prostor topova od 25 mm kao što su M242 i RARDEN. Ukupna masa topa je samo 320 kg, od čega su pokretne dijelove 230 kg. Dimenzije su mu 3428x311x264 mm, od čega je cijev 2800 mm (70 kalibara). Sustav za punjenje omogućava postavljanje nagiba cijevi od -12 do +47 stupnjeva.

Najveći nedostatak topa 40 CTWS je uporaba posebnog streljiva, što znači da njegovo uvođenje u operativnu uporabu zahtijeva i investiranje mnogo novca i u kupnju streljiva. Zasad su u razvoju dva tipa granata. Jedna je protuoklopna APFSDS-T i višenamjenska GPR-T. Proizvođač navodi da su te dvije granate dovoljne za obavljanje svih vrsti zadaća, uključujući uništavanje oklopljenih i neoklopljenih vozila, građevina, pješaštva izvan zaklona i ciljeva u zraku. Početni podaci o APFSDS-T granati, s početnom brzinom na ustima cijevi od 1500 metara u sekundi, tvrdili su da na udaljenosti od 1,5 kilometara može probiti 150 mm homogenog čeličnog oklopa. Nakon toga se govorilo i o granati s kompozitnim penetratorom koji bi imao početnu brzinu na ustima cijevi od 1730 m/s i time povećanu probojnost (nije točno navedena). Najnoviji podaci koje je CTAI objavio o APFSDS-T granati govore da je povećana masa penetratora na 550 grama te da je početna brzina na ustima cijevi smanjena na 1480 m/s. Zbog toga je probojnost na 1,5 kilometara smanjena na nešto više od 140 mm homogenog čeličnog oklopa.

GPR-T granata ima 350 grama barutnog punjenja i projektil mase 980 g. Ova kombinacija osigurava početnu brzinu na ustima cijevi od 1010 metara u sekundi. Projektil je napunjen sa 115 grama eksploziva velike snage. Proizvođač tvrdi da je površina pokrivanja GPR-T granate čak 125 m2. Ugrađeni su elektronički i klasični udarni upaljači koji se rabe i na streljivu za zrakoplovni top Mauser od 27 mm. Programiranje elektroničkog upaljača odvija se u ležištu granate.

WLIP program
Trenutačno najzanimljiviji razvojni program za proizvođače automatskih topova srednjeg kalibra je britanski WLIP (Warrior Lethality Improvement Programme) kojim se namjerava produžiti operativni vijek borbenog vozila pješaštva Warrior. Proizvođač(i) koji pobijedi u WLIP programu može računati na isporuku 449 kupola namijenjenih ugradnji na Warriore, i još nekoliko stotina namijenjenih opremanju vozila iz FRES programa (vidi Hrvatski vojnik broj 156). Iako još nije donesena nikakva konačna odluka stručnjaci koji prate WLIP program tvrde da je naizgledniji izbor top 40 CTWS koji bi se na Warriore ugrađivao kao dio kupole MTIP. Usprkos činjenici da top 40 CTWS razvija britanska tvrtka, u “igri” su i drugi konkurenti.

Najveći je Bushmaster čija je najveća prednost što se u osnovi isti top nudi u čak tri različita kalibra unutar šest različitih kupola, razvijenih za WLIP program. Dvije od njih nudi tvrtka BAE Systems kroz ponudu svojih dviju tvrtki. Tako je BAE Systems Hägglunds nudio preuređenu kupolu sa CV90 u koju su ugradili top Bushmaster III. BAE Systems Bofors nudio je kupolu s topom Bushmaster IV. Obje su kupole već odbačene, ali nije ih odbacilo britansko ministarstvo obrane, već odluka BAE Systemsa da će favorizirati ponudu kupola s topom 40 CTWS. Ta je odluka na kraju dovela do toga da su u najužem odabiru za WLIP program ostali topovi 40 CTWS i ATK-ov Mk44. Top 40 CTWS se nudi u kupoli MTIP2 (Manned Turret Integration Programme). Mk44 se nudi kao osnovni dio čak tri kupole: General Dynamicsovoj Mk46, Lockheed Martinonovoj modificiranoj originalnoj kupoli Warriora i Selxovoj kupoli koja je u osnovi kupola HITFIST 30 tvrtke OTO Melara. Jedna od prednosti Mk44 je što je već u operativnoj uporabi na fregatama britanske ratne moranarice. Daleko najveća prednost mu je to što ga je ATK prilagodio za uporabu streljiva 30×173 mm koje je već u uporabi u britanskoj vojsci, dok bi za top 40 CTWS britansko ministarstvo obrane moralo kupovati potpuno novo streljivo. S granatama Nammo NM225 i RWM-S PMC287 APFSDS-T top Mk44 može na udaljenosti od 1,5 kilometara probijati homogeni čelični oklop debljine 90 mm, što je dovoljno da se na udaljenosti od dva kilometra uništi ruski BVP-e BMP-3. To nije vrhunski rezultat, ali postoji mogućnost da se uporabom najnovijeg baruta Nitrochemie Wimmis EI++ početna brzina na ustima cijevi poveća za čak 100 m/s.

Prava mogućnost poboljšanja krije se u uporabi streljiva Supershot 40 mm, čijim bi se korištenjem učinkovitost povećala za čak 400 posto u odnosu na granatu HEI-T kalibra 30 mm. Iako se Supershot streljivo razvija unutar ALACV (Advanced Light Armaments for Combat Vehicles) programa američke vojske za potrebe WLIP programa udružile su se tvrtke ATK, GDOTS (General Dynamics Ordnance and Tactical Systems) i Selex. Osim što još nije dovršen razvoj, problem Supershot streljiva je što njegovom uporabom Mk44 gubi prednost nad topom 40 CTWS u pogledu ušteda na troškovima nabave novog streljiva.

Osim problema odabira odgovarajućeg topa javio se je i problem konstrukcije kupole. Naime, Warrior ima relativno uzak prsten kupole od samo 1,4 metra. Uz to projektanti su jedan od spremnika za gorivo smjestili ispod poda kupole. To stvara velike probleme GDOTS-u s kupolom Mk46 i Selex/OTO Melari s kupolom HITFIST 30 koje se moraju znatno preurediti. Znatno jednostavnije i učinkovitije rješenje pronašle su tvrtke CTAI i Lockheed Martin koje su uzele originalnu Warriorovu kupolu i prilagodili je novim topovima. Lockheed Martin je svoju kupolu razvio u suradnji s tvrtkom Rheinmetall Landsysteme (razvila je sustav za punjenje i inkorporaciju AHEAD sustava). Zapravo su Lockheed Martinovi i Rheinmetallovi stručnjaci napravili novu kupolu zadržavajući dimenzije originalne.

Tvrtka CTAI, u suradnji s BAE Systems Land Systems razvila je kupolu MTIP2, te je namijenila za ugradnju na Warriore i vozila FRES Scout. Za MTIP2 odabrali su zanimljivu kombinaciju s topom 40 CTWS i strojnicom Chain Gun kalibra 7,62 mm. Za top je pripremljena porodica streljiva koja obuhvaća granate APFSDS-T, GPR-T i TP-T. Britansko ministarstvo obrane već je testiralo kupolu MTIP2 na Warrioru u rujnu prošle godine. Tijekom tog testiranja obavljeno je gađanje ciljeva u kombinaciji stajanje cilja i stajanje vozila, kretanje cilja i stajanje vozila te kretanje i cilja i vozila. Sva su gađanja obavljana danju i noću.

I kupola tvrtke Lockheed Martin WLIP i MTIP2 opremljene su Bowman radiouređajima i sustavom za usmjeravanje paljbe BGTI koji se već rabe na Warriorima. Odabere li britansko ministarstvo obrane top 40 CTWS bit će to velik poticaj za njegovu daljnju prodaju, znatno veći nego u slučaju topa Mk44. U svakom slučaju i Mk44 i 40 CTWS će Warrioru donijeti znatno povećanje paljbene moći. Zbog toga britanska kopnena vojska vrši pritisak da se WLIP program što prije završi, kako bi prvi modernizirani Warriori mogli ući u operativnu porabu već 2010. a ne 2013. ili tek 2014. kako je prvobitno planirano.

Siniša RADAKOVIĆ