Automatski topovi srednjeg kalibra (I. dio)

Automatski topovi srednjeg kalibra pokazali su se najboljim odabirom za uvjete ratovanja u urbanom području

top RMK30/2

 

Tvrtke s obje strane Atlantika nude nove ili poboljšane automatske topove srednjeg kalibra namijenjene naoružavanju borbenih vozila pješaštva (infrantry combat vehicles – ICV). Većina proizvođača svoju prilike za uspješnu prodaju vidi u dva programa – britanskom Future Rapid Effect System (više o FRES programu vidi u Hrvatskom vojniku broj 156) i američkom Futurre Combat System (FCS). Trenutačno je fokus na razvoju automatskih topova u rasponu kalibara od 30 do 40 mm s pripadajućim ABM (airbursting munitions) streljivom. Kako bi se povećala ubojitost i poboljšala pouzdanost, primijenjene su mnoge nove tehnologije, popularno nazvane Supershot.

Koncept umreženog ratovanja pokrenuo je stručnu raspravu o novim doktrinama uporabe ICV-a. Brže i preciznije otkrivanje ciljeva i mogućnost prijenosa podataka o njima u realnom vremenu teoretski omogućava njihovo uništenje, ili bar neutralizaciju znatno slabijom paljbom. U praksi to bi značilo kako je, umjesto da se sruši cijela zgrada, dovoljno pogoditi prostoriju u kojoj se cilj nalazi, i to po mogućnosti kroz prozor. Naravno da različite vojske imaju različit pristup toj problematici, što ponajviše ovisi o razini njihove opremljenosti i informatičkoj osposobljenosti ljudstva za ispravnu uporabu novih sustava. Praksa je pokazala da čak i kad su postrojbe opremljene najsuvremenijom opremom kojom se ljudstvo zna koristiti, zapovjednici često oklijevaju ući u određeno područje djelovanja oslanjajući se samo na informacije dobivene preko mreže. Još uvijek prečesto zahtijevaju topničko ili zračno “pokrivanje” cijelog terena, umjesto da točkasto uništavaju ciljeve (tzv. networed fires).

Proučavanje velikih vojnih operacija, koje su nedavno dovršene ili su još uvijek u tijeku, pokazuje potrebu za paljbom za neutralizaciju i/ili odgovarajućom paljbenom moći koja će zaštititi druga slabije zaštićena vozila (terenska vozila, kamioni i slično) tijekom djelovanja na prvim crtama ili kontrole logističkih pravaca dopreme. Radi poboljšanja borbenih značajki lakih i srednjih borbenih vozila, proizvođači su pokrenuli velik broj programa razvoja lakih daljinski upravljivih paljbenih stanica (remote weapon station – RWS), opremljenih najsuvremenijim elektrooptičkim motrilačkim i ciljničkim sustavima. Najveća prednost RWS-a je što tijekom djelovanja ciljatelj ostaje u sigurnosti vozila. Osim toga, RWS-u su znatno kompaktniji u odnosu na klasične kupole s posadom, pa ih se lakše može ugraditi i na lakša vozila. Iako su zaštićeni od neprijateljske paljbe, znatno su kompatniji i manji cilj od kupole s jednim ili čak dva člana.
Na početku razvoja laki RWS-i su u pravilu opremani strojnicama kalibra 7,62 mm, teškim strojnicama od 12,7 mm i/ili automatskim bacačima granata kalibra 40 mm. Ali najnovija unapređivanja konstrukcije automatskih topova u kalibrima od 25 i 30 mm (kompaktnija konstrukcija i manja silina trzaja) odnedavno omogućuje da se i laki RWS-i opremaju tim oružjem. Dosadašnja pozitivna iskustva i mogućnost ugradnje jačeg oružja u relativno male RWS-e znatno su povećali zainteresiranost vojski za njih. Osim ugradnje na laka terenska i laka oklopna vozila RWS-i su “pronašli put” i prema klasičnim oklopnim transporterima u konfiguraciji “borbenog autobusa”. Postali su važna alternativa klasičnim kupolama s posadom, tim prije jer zahtijevaju znatno manji prostor za ugradnju, čime se otvara mogućnost povećanja broja prevezenih vojnika (desant). Dosad je najveća prepreka uporabi RWS-a na takvim vozilima bila nemogućnost uporabe automatskih topova srednjeg kalibra.

Topovi kalibra 25 mm
Borbena oklopna vozila (armoured fighting vehicles – AFV) devetnaest država opremljena su kupolama s topovima od 25 mm. U tek nekoliko izoliranih slučajeva, kao što je ICV inačica Nexter VBCI (Véhicule Blindé de Combat d’Infanterie), zadržano je naoružanje topom 25×137 mm. U većini drugih programa razvoja ICV-a predviđa se ugradnja topova kalibra od 30 do 40 mm koji, u odnosu na 25 mm, pružaju znatno povećanje dometa i paljbene moći.

Američke oružane snage imaju bogato iskustvo s topovima 25×137 mm jer su njima naoružali kupole svojih oklopnih borbenih vozila M2/M3 Bradley (gusjeničar) i LAV-25 (Light Armored Vehicle) u konfiguraciji pogona 8×8. U oba slučaja rabi se top ATK M242 Bushmaster kalibra 25 mm koji radi na principu Chain Gun (mehanizam topa pokreće se elektromotorom). Zasad posljednja velika narudžba za top M242 došla je iz Kanade za njihov program opremanja vozilima LAV III. Oto M242 Bushmaster još ćemo dugo susretati jer ih je oko 11 000 komada u operativnoj uporabi u 14 država.

Tvrtka ATK još uvijek proizvodi nove primjerke Bushmastera, ali u manjim količinama i uglavnom namijenjenih uporabi u brodskim topničkim sustavima. S obzirom na to koliko je M242 u operativnoj uporabi, ne čudi da se intenzivno radi na novim poboljšanjima kako bi im se produžio “rok trajanja”. Rani Bushmasteri imali su zadak cijevi kratkog trajanja. Vrijeme trajanja dodatno se smanjivalo uporabom suvremenog streljiva s višim potiskom ispaljenja. Zbog toga je razvijen M242 Enhanced top s povećanim zatkom kojemu je operativni vijek povećan na 25 000 ispaljenih granata.

Vojske-korisnici topova sustava 25×137 mm žele veća poboljšanja, pa su se proizvođači fokusirali na razvoj poboljšanog streljiva. Tvrtka ATK (a vjeruje se i najveći rival – General Dynamics Ordnance and Tactical Systems – GDOTS) privatnim novcem razvijaju novo streljivo kalibra 25 mm koje će imati znatno veće eksplozivno punjenje. Novo se streljivo zasad označava kao HE (high-explosive) ABM. Jedan od načina povećanja eksplozivnog punjenja je i ugradnja znatno manjih upaljača.

Tvrtka ATK trenutačno proizvodi standardno rasprskavajuće i školsko streljivo kalibra 25 mm. Isto se streljivo može kupiti i od tvrtke GDOTS koja još nudi i M919 APFSDS-T (armour-piercing, fing-stabilised, discarding sabot-tracer) probojnu granatu, čiji je penetrator izrađen od osiromašenog urana. M919 namijenjena je isključivo američkoj vojsci, a za izvoz GDOTS nudi skoro istu granatu s penetratorima od volframa.

Zbog sve većih potreba djelovanja u urbanim područjima, sve više vojski traži streljivo ograničene zone djelovanja i povećane preciznosti. U slučaju automatskih topova srednjeg kalibra “u modi” je potkalibarno rasprskavajuće streljivo. Njegovom se uporabom znatno smanjuje opasnost od kolateralne štete, u odnosu na klasično rasprskavajuće streljivo punog kalibra. Tako kanadska vojska više ne rabi streljivo punog kalibra u djelovanjima protiv oklopnih i neoklopljenih ciljeva. Iako potkalibarno streljivo može imati manji psihološki učinak na protivnika, kanadska vojska se odlučila za uporabu FAPIDS (fragmenting AP incendiary discarding sabot) streljiva, prije svega zbog njegove veće početne brzine koja znatno povećava preciznost i probojnost kroz zidove i oklop, a istodobno smanjuje rizik od kolateralne štete.

Tvrtka ATK odmah je odgovorila na nove potrebe mogućih kupaca razvojem novog lakog topa Bushmaster LW25 koji je zadržao isti kalibar (25 mm), ali rabi streljivo 25×59 mm male početne brzine. Zahvaljujući ATK-ovom sudjelovanju u američkom programu Objective Infantry Combat Weapon (OICW), unutar kojega je razvijan bacač granata XM25, potencijalni kupci LW25 topa mogu kupiti široku paletu streljiva, od klasičnih rasprskavajućih, probojnih, neubojitih do granata za neutralizaciju ljudstva. Uz to, iz LW25 mogu se ispaljivati granate koje je tvrtka GDOTS razvila za XM307 Objective Crew Served Weapon (OCSW) automatski bacač granata. Uz odgovarajuće zamjenske dijelove (zatvarač, sustav za punjene i cijev), LW25 se u kratkom vremenu i u terenskim uvjetima može pretvoriti u tešku strojnicu Bushmaster 0.50 (12,7 mm). Početak prikaznih testiranja i demonstracija mogućnosti LW25 planiran je za kraj ove godine. Zasad je najizglednije da će se LW25 prvo naći na vozilu koje će se razviti unutar američkog programa Mine Resistant Ambush Protecter (MRAP/MRAP II). Tvrtka Selex odabrala je Bushmaster 0.50 kao opciju za svoj Enforcer RWS, dok tvrtka ATK nudi Bushmaster LW25 u kalibru 25 i/ili 12,7 mm kao soluciju za naoružavanje RWS-a Lemur tvrtke BAE Systems Bofors.

Topovi kalibra 30 mm
Tvrtka ATK nije se zaustavila samo na razvoju Bushmastera, već tržištu nudi i svoj laki automatski top M230 kalibra 30 mm. Trenutačno se ispituje mogućnost uporabe M230 na M101 seriji Common Remote Operating Weapon Station (CROWS) tvrtke Recon Optical. M230 Chain Gun svjetsku je slavu stekao kao topničko oružje jurišnog helikoptera Apache AH-64. Za uporabu na helikopterima M230 rabi streljivo srednje brzine (početne brzine na ustima cijevi 805 m/s) 30×113 mm ADEN/DEFA.

Njemačka tvrtka Rheinmetall Waffe Munition (RWM) potencijalnim kupcima nudi top male sile trzaja RMK 30/2 kalibra 30 mm. RWM navodi da je RMK 30/2 posebno pogodan za ugradnju na RWS-e i robotizirana vozila. Izvorno, ovaj je top razvijen za jurišni helikopter Tiger. Kad rabi teleskopsko streljivo 30×230, početna brzina granate na ustima cijevi je 1050 m/s. Razvijena je i inačica RMK 35 kalibra 35 mm.

Na tržištu već postoje tri topnička sustava kalibra 30 mm koja rabe streljivo velike početne brzine. Prvi dolazi iz Rusije. Zapravo je riječ o dva topa – 2A42 i 2A72, a oba rabe streljivo 30×165 mm. Zanimljivo je da je za te topove švicarska tvrtka RWM Schweiz (RWM-S, nekada Oerlikon) razvila potkalibarno probojno streljivo PMC303. U usporedbi s originalnom ruskom granatom iste namjene i početne brzine 1120 m/s, PMC303 korisniku nudi početnu brzinu od 1325 m/s i mogućnost probijanja homogenog čeličnog oklopa debljine 47 mm na udaljenosti od kilometra pod kutom udara od 60 stupnjeva. Uz to RWM-S za te topove nudi i granate FAPIDS-T (PMC304) i TPFDS-T (PMC324).

Na osnovi topa KCB tvrtke Hispano (jedan od prethodnika RWM-S) nastala je cijela obitelj topova koji rabe streljivo 30×170 mm. Jedna od posljednjih inačica ovog topa je L21 RARDEN koji je britanska vojska odabrala za naoružavanje svojih borbenih vozila Warrior (borbeno vozilo pješaštva na gusjenicama) i Scimitar (izvidničko vozilo na gusjenicama). Kako bi se povećala učinkovitost RARDEN-a britanska vojska nekoliko je puta (tijekom osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća) pokretala projekt razvoja novog streljiva namijenjenog uništavanju oklopnih ciljeva. Najnoviji takav program označen je kao KERR (Kinetic Energy Reduced Risk) i cilj mu je odabrati streljivo 30×170 mm s povećanim mogućnostima uništavanja oklopnih vozila. U uži su izbor ušle ponude tvrtki Nammo, RWM-S i BAE Systems. Program KERR pokrenut je kako bi se u kratkom vremenu zamijenilo streljivo HEI-T, ali je pitanje da li će se to i dogoditi. Naime, i sva ponuđena streljiva unutar KERR programa pate od istih ili sličnih nedostataka kao i HEI-T (preosjetljivost na temperaturu okoline), pa se već čuju najave da će se KERR obustaviti kako bi se pokrenuo razvoj/odabir potpuno novog streljiva.

Treću skupinu automatskih topova kalibra 30 mm čine topovi koji rabe streljivo 30×173 mm. U tu skupinu ulazi RWM-ov Mauser Mk30, Denelov GI 30 Camgun (odabran za naoružavanje južnoafričkih oklopnih vozila na kotačima Badger – licencno izrađivani Patria AMV 8×8) i ATK-ov Bushmaster II/Mk44. Mk30 je nedavno odabran za naoružavanje novog borbenog vozila pješaštva na gusjenicama njemačke vojske Puma u inačici MK30/2. U usporedbi s originalnom inačicom ima dužu cijev i viši kut djelovanja (povećan za 7,5 stupnjeva). Produžena cijev trebala bi povećati početnu brzinu granate na ustima cijevi na razinu kakvu postiže ATK-ov Bushmaster II/Mk 44 Chain Gun. Tako RWM-S-ova granata PMC308 ABM ispaljena s MK30/2 topa na ustima cijevi postiže brzinu od 1405 m/s. MK30/2 je dobio i prilagodbu za ugradnju sustava za namještanje elektroničkih upaljača s programiranim vremenom aktiviranja KE ABM sustava AHEAD (Advanced Hit Efficiency And Destruction) tvrtke RWM-S. KE ABM postavlja se na usta cijevi, pa se upaljač granate programira tijekom prolaska kroz njega.
Slično kao i kod Bushmastera M242 i ovaj ATK-ov proizvod postigao je izvrsne prodajne uspjehe jer je prodan u 17 država gdje je u naoružanju kopnenih, pomorskih, pa čak i zrakoplovnih borbenih sustava (američko zrakoplovstvo rabi ga na svojim letećim topovnjačama AC-130). Dosad je naručeno više od 2200 Bushmastera II/Mk44, od toga 313 (plus opcija za još 157) za Poljsku, 82 za Češku i 50 za Finsku. Osim toga Mk44 je osnovno oružje za FCS američke vojske i EFV (Expeditionary Fighting Vehicle) program američkog marinskog korpusa. Ako se oba ova programa uspješno dovrše Mk44 bi se mogao naći na još 1000 novih platformi. Vodeći je kandidat i u Warrior Lethality Improvement Programme (WLIP) britanske vojske.

ATK sada proizvodi Bushmaster II koji je u potpunosti usklađen s inačicom Mk 44 američkih marinaca, što znači da je cijeli napravljen od nehrđajućeg čelika. Osim toga, moguća je zamjena cijevi i zatvarača kako bi se moglo koristiti streljivo Supershot od 40 mm. Ova je mogućnost demonstrirana tijekom 2002. i 2003. godine unutar eksperimentalnog programa američke vlade Advanced Light Armaments for Combat Vehicles (ALACV). Čahura Supershot granate produžena je gotovo do samog vrha zrna i stoga nema oblik boce kao klasična granata. Na taj način povećana je količina barutnog punjenja i kalibar zrna bez promjene promjera i dužine granate. Kako bi se koristilo Supershot streljivo potrebno je zamijeniti cijev (potrebno je novo ležište granate) i sustav punjenja, dok svi ostali sustavi topa mogu ostati isti.

Oslanjajući se na iskustva stečena s topom Bushmaster III kalibra 35 mm, ATK je krenuo u razvoj inačice Mk44 Enhanced. Najveća je izmjena izvedena u ciklusu opaljenja koji sad radi na principu poluzatvorenog zatvarača. Smanjena je i ukupna masa topa. Dobio je i dvostruke prigušnike trzaja kako bi se smanjilo naprezanje i olakšalo održavanje. Povećan je i trzajni hod topa s 45 na 70 mm. Na kraju je dobivena smanjenja sila trzaja, poboljšan balans i smanjena ukupna masa, uz ostavljenu mogućnost uporabe poboljšanog streljiva.

Zbog toga se Mk44 Enhanced može ugrađivati i na lakše platforme, kao što su robotizirana vozila, helikopteri ili vozila opremljena RWS-ima. ATK i dalje radi na unapređenju Mk44 kako bi ga dodatno prilagodio potrebama američke vojske za program FCS i stranim kupcima. Jedno od budućih poboljšanja je novi sustav punjenja koji je razvila tvrtka Western Desing. Za buduće kupce ATK nudi dvije solucije za prilagodbu topa Mk44 za ABM programirano streljivo. Kupci mogu birati između uporabe AHEAD ili ATK-ovog streljiva. Za sadašnje korisnike Mk44 topa ATK je razvio kit za modernizaciju koji uključuje i ugradnju sustava potrebnih za uporabu ABM streljiva. Još 2002. američka je vojska unutar Medium Caliber Armement Study (MCAS) testirala sve prednosti i nedostatke ABM sustava na topovima kalibra 30 mm, pritom rabeći rješenja iz tvrtki ATK, GDOTS i RWM-S (tada još Oerlikon). Nakon dodatnih testiranja rješenja tih triju tvrtki tijekom 2006., američki marinski je korpus unutar programa EFV odabrao za svoje topove od 30 mm rješenje tvrtke ATK. ATK je u rujnu ove godine dobio i ugovor za isporuku 1200 granata američkoj ratnoj mornarici. Ta će se isporuka isključivo rabiti za testiranje mogućnosti. Testiranja će biti gotova do početka 2009., kad se očekuje odluka američke mornarice o prihvaćanju ABM sustava za svoje topove kalibra 30 mm. Tvrtka ATK je objavila da je dobila i prvu europsku narudžbu za svoj ABM sustav.

Iako je prvi uporabljiv ABM sustav razvila tvrtka BAE Systems Bofors (rabi ga švedska vojska na svojim topovima kalibra 40 mm), na tržištu je znatno veći uspjeh postigao sličan švicarski AHEAD sustav. Taj je sustav uveden u operativnu uporabu na 30 mm topovima njemačke i na 35 mm topovima danske i norveške vojske. Osim toga AHEAD sustav se rabi i na PZO topničkim sustavima. AHEAD sustav rabi tri prstena, postavljena na ustima cijevi, namijenjena programiranju KE ABM upaljača čiji je osnovni sastojak programirani elektronički upaljač. Ova kombinacija omogućava precizno programiranje vremena aktiviranja upaljača, što u kombinaciji s poznatom brzinom leta granate znači precizno aktiviranje granate na točno određenoj udaljenosti. Zbog toga AHEAD sustav ima mogućnost preciznog mjerenja početne brzine granate i prilagođavanja vremena aktiviranja, što mu daje dodatnu preciznost. Radi povećanja učinkovitosti na cilju granata je opremljena sa 162 cilindrična fragmenta mase 1,25 grama. Uporaba najsuvremenije računalne tehnologije omogućava uporabu AHEAD sustava sve do brzine paljbe od 5000 granata u minuti. Zahvaljujući tome moguće ga je rabiti na PZO topovima gdje omogućava ispaljivanje velikog broja granata u kratkom vremenu kako bi se stvorio “zid” koji omogućava sigurno uništavanje vođenih projektila i bombi. Ta preciznost i brzina paljbe nije potrebna za uništavanje sporih i velikih ciljeva, kao što su oklopna vozila ili pješaštvo izvan zaklona. Zapravo su najčešće dovoljna dva do tri hica da bi se uništio cilj. Međutim, uporaba AHEAD sustava na oklopnim vozilima opremljenim topovima srednjeg kalibra s jedne strane bitno povećava njihovu učinkovitost protiv ciljeva u zraku (samo ako su opremljeni odgovarajućim ciljničkim sustavima), ali i protiv pješaštva u zaklonu jer omogućava aktiviranje (više) granata iznad cilja (zaklona).

Iako je nešto složeniji u odnosu na AHEAD sustav ABM rješenje tvrtke ATK je jeftinije. U osnovi oba sustava imaju slično riješen problem aktiviranja granate preko preprogramiranih elektroničkih upaljača na ATK-ovo rješenje predviđa programiranje upaljača još tijekom punjenja. Točna udaljenost cilja najčešće se određuje laserskim daljinomjerom. Kako u upaljaču nema struje sve do trenutka ispaljenja granate taj je problem riješen posebnim punjačem koji u krakom vremenu aktivira trajnu memoriju upaljača, dovoljno da se u nju ubace svi potrebni podaci. Najveći nedostatak ATK-ovog rješenja je upravo taj da se upaljač granate programira još u punjaču, pa se može dogoditi da već programirana granata ne bude ispaljena na prije određen cilj. Uz to, ako je cilj ili vozilo s kojega top djeluje u pokretu, u vremenu od trenutka programiranja do trenutka ispaljenja granate može doći do promjene udaljenosti i nepreciznosti paljbe. Paljba će biti tim nepreciznija što se cilj brže kreće. Zbog toga je ATK-ov sustav manje učinkovit protiv brzih ciljeva kao što su avioni i projektili. S druge strane, AHEAD sustav za topove kalibra 30 mm zahtijeva da se na usta cijevi postavi sustav mase šest kilograma koji može dovesti do svijanja i/ili oštećenja cijevi. Uz to, može se oštetiti tijekom borbenih djelovanja uslijed pogotka metka ili gelera, ili udarca o neki predmet.

Siniša RADAKOVIĆ