Brodski topovi

Potreba djelovanja u nesigurnim priobalnim vodama dovela je do nove renesanse brodskog topništva, podjednako u ulozi obrane brodova kao i u zadaćama pružanja paljbene potpore snagama na kopnu

Ovako stručnjaci danas vide uporabni Electro-Magnetic Rail Gun

Na kraju II. svjetskog rata ni jedan ratni brod nije bio opremljen vođenim projektilom bilo koje namjene. A onda su sovjetski stručnjaci, na osnovama već razvijenih oružja i tehnologija koje su zaplijenili u Njemačkoj, započeli intenzivan razvoj vođenim projektila svih namjena. Do početka šezdesetih godina XX. stoljeća na sovjetskim su se ratnim brodovima počeli pojavljivati protuzračni (prilagođeni sustavi namijenjeni PZO kopna) i protubrodski vođeni projektili. Ubrzani razvoj tehnologije omogućio je smanjenje vođenih projektila, što je omogućilo njihovo postavljanje na sve manje brodove, ali i znatno povećanje njihovog broja na većim brodovima. Nije prošlo puno vremena i već su se javile ideje da se s brodova uklone topovi kako bi se dobio dodatni prostor za postavljanje vođenih projektila. No, do toga nikad nije uistinu došlo jer su topovi, između ostalog, ostali i zadnja crta obrane od protubrodskih vođenih projektila. I brodsko se topništvo razvijalo, te je postajalo sve manje i učinkovitije. Uporabom suvremenih sustava za navođenje paljbe jednim se topom srednjeg kalibra moglo uništavati ciljeve u zraku, na površini mora i na kopnu. Pritom su se stalno povećavali brzina paljbe i učinkovit domet.

Iako su topovi ostali na brodovima, ipak je očit proces smanjivanja kalibara. Davno su prošla vremena kad su brodovi imali topove kalibra desetak centimetra. Zadnji takvi brodovi bili su američki bojni brodovi klase Iowa koji su u operativnoj uporabi ostali sve do 1992., a bili su (između ostalog) naoružani i topovima Mk VII od 16 inča (406 mm). Od planiranih šest dovršena su četiri broda koja su intenzivno djelovala u Korejskom, Vijetnamskom, pa čak i u ratu za oslobađanje Kuvajta 1991. Iako naoružani moćnim topovima, bojni brodovi klase Iowa naknadno su naoružani i protubrodskim vođenim projektilima Harpoon te krstarećim projektilima Tomahawk. Iako su imali golemu moć razaranja, domet topova Mk VII bio je tek 39 km, pa su za udare na većim udaljenostima rabljeni Tomahawk projektili dometa 2500 km.

Brodski su topovi “preživjeli”, ali ne više kao sredstvo masovnog razaranja nego ponajprije za protuzračnu i proturaketnu obranu broda, a potom za uništavanje ciljeva na površini mora, a tek na kraju za pružanje paljbene potpore snagama na kopnu. Međutim, osamnaest godina nakon što su utihnuli topovi na bojnom brodu USS Missouri (zadnja zadaća bila je bombardiranje iračkih položaja u Kuvajtu tijekom operacije Desert Storm), brodski topovi proživljavaju svoju renesansu.
Naravno da danas nitko neće ustvrditi da brodski topovi, ma kako napredni bili, mogu zamijeniti protubrodske vođene projektile, ali sve veća potreba da se u kratkom vremenu počne djelovati po malim, brzim i okretnim plovilima (kao što su piratski čamci ili plovila krijumčara droge), te protiv sve bržih i većih protubrodskih projektila i dalje će osiguravati prisutnost topova na brodovima. Automatski topovi srednjeg kalibra i dalje su nezamjenjivi u pružanju paljbene potpore amfibijskim snagama, a učinkoviti su i protiv sporih zrakoplova kao što su helikopteri. Osim toga nekoliko hitaca upozorenja iz topa prema pramcu plovila koji se želi prisiliti da se zaustavi uvijek će imati neusporedivo veći psihički učinak nego bilo kakve verbalne prijetnje i zapovijedi.
Potencijalni kupci danas na tržištu imaju veliki izbor brodskih topova malog (od 20 do 40 mm), srednjeg (od 40 do 76 mm) i velikog kalibra (preko 76 mm). Ovisno o namjeni broda, ali i platežnim mogućnostima kupca, a zahvaljujući neprestanom smanjenju mase i veličine topničkih sustava, brod veličine korvete danas se može opremiti i s više različitih topova. Za djelovanje po brzim plovilima, protubrodskim vođenim projektilima i niskoletećim avionima prikladni su topovi malog i srednjeg kalibra. Ako se od broda očekuje da će tijekom operativnog vijeka djelovati i protiv ciljeva na kopnu, onda ga se mora opremiti i barem jednim topom velikog kalibra. Idući veliki napredak na tom polju očekuje se od elektromagnetskih topova koji bi trebali donijeti značajno poboljšanje u dometu i preciznosti paljbe.

Korporacija BAE Systems, poznata po proizvodnji borbenih sustava, ima impresivnu ponudu mornaričkog cijevnog oružja širokog raspona kalibara, uključujući i Mk 38 Mod 2 Minor Calibre od 25 mm. Ovaj topnički sustav pogodan je za borbu protiv malih plovila i brzih ciljeva, a osnovu mu čini automatski top Alliant Techsystems M242 Bushmaster ukomponiran u oružani sustav Rafael Mk 25 Typhoon. Bushmaster kalibra 25 mm ima najveću brzinu paljbe od 180 granata u minuti te najveći učinkovit domet od 1,3 nautičke milje. U ponudi BAE Systemsa su i brodski automatski topovi Bofors 40 Mk 3 i Bofors 57 Mk 3. Bofors 40 ima kalibar od 40 mm te brzinu paljbe od 220 granata u minuti. Maksimalni mu je učinkovit domet sedam nautičkih milja. Bofors 57 (kalibra 57 mm) posebno je popularan automatski brodski top za ugradnju na manje brodove. Brzina paljbe mu je 200 granata u minuti a maksimalni učinkovit domet osam nautičkih milja. Bofors 57 odabran je i za naoružavanje kutera Bertholf klase američke obalne straže.

Iako se gledajući po količini ugradnje topovi velikog kalibra ne mogu usporediti s brojnosti topova malog i srednjeg, njihova se brojnost (i važnost) značajno povećava u velikim ratnim mornaricama opremljenim razaračima i krstaricama. I u tom segmentu BAE Systems nudi top Mk 45 Mod 4 kalibra 127 mm. Ovim su topovima, između ostalog, naoružani i američki razarači klase Alreligh Burke Flight-8A. Starija inačica ovog topa Mod 2 nalazi se na američkim krstaricama klase Ticonderoga (AEGIS). U tijeku je proces modernizacije ovih krstarica koji, između ostalog, obuhvaća i zamjenu starih topova Mk 45 Mod 2 topovima Mod 4 koji imaju dužu cijev i zbog toga nešto veći domet. BAE Systems nudi i najsuvremeniji brodski topnički sustav Advanced Gun System (AGS) koji je razvijen za potrebe američkih razarača klase Zumwalt. Za razliku od Mk 45, koji je kalibra 127 mm, kalibar AGS-a je 155 mm. Brzina paljbe mu je deset granata u minuti a maksimalni domet čak 64 nautičke milje.

Europa
Područjem razvoja brodskih topničkih sustava još uvijek dominiraju europske tvrtke. Tako britanski MSI Defence Systems razvija topničke sustave malog kalibra kao što je DS25/30 kalibra 30 mm, koji je postavljen na britanske fregate klase Duke (Type 23). DS25/30 je suvremeni topnički sustav koji ima smanjen radarski i infracrveni potpis. Radi povećanja preciznosti paljbe ugrađen mu je žirostabilizator. Kako bi povećali mogućnosti prodaje, topnički sustavi za malokalibarske topove prilagođavaju se ugradnji šireg raspona topova. Tako je Nexter Systems razvio sustav Naval Remote Weapon Highly Accurate Lightweight-20A (skraćeno Narwhal-20A) koji je od početka prilagođen ugradnji većeg broja topova. Uključujući Nexterov M621 (kalibra 20 mm), DCNS/Nexter M693 (20 mm), MS11 (25 mm) i Nexter M781 (30 mm). Osim uobičajenih razvojnih testiranja Narwhal je testiran i na patrolnim brodovima klase Subahi koje rabi kuvajtska obalna straža.

Kuvajtska obalna straža rabi i topnički sustav Rheinmetall MLG 27 Mauser Light Gun (27 mm), koji je postavljen na brzim patrolnim brodovima VT Halter Marine Mk V-C. To je ujedno bila i prva prodaja ovog topničkog sustava stranom kupcu, koji je do tada jedino rabljen na brodovima njemačke ratne mornarice. MLG 27 Mauser je projektiran kako bi popunio rupu između topničkih sustava kalibra 20 i 40 mm. Kao i BAE Systems, i korporacija Rheinmetall proizvodi širok spektar brodskih cijevnih oružja uključujući S20 Pintle Mount, Mk 20 DM5 (20 mm), MLG 25 (25 mm), MLG 30 (30 mm), Mk 30-1/2 (30 mm), Millenium (35 mm) i konceptni demonstrator tehnologija Modular Naval Artillery Concept (Monarc) kalibra 155 mm (zapravo kupola samovoznog topničkog sustava PzH 2000 prilagođena ugradnji na brod). Njihov top Mk 20 DM5 Automatic Cannon namijenjen je ugradnji u topnički sustav S20 Pintle Mount, a koji je, zbog malog trzaja idealan za ugradnju na vrlo mala plovila. Posebna odlika topničkog sustava MLG 25 je da se u cijelosti nalazi iznad palube. To znači da se ni jedan njegov sustav ne ugrađuje ispod palube što bitno olakšava odabir najbolje pozicije ugradnje na brodu.

Rheinmetallov MLG 27 (kalibra 27 mm) može se rabiti za uništavanje ciljeva u zraku, na površini vode i na obali. Zbog male veličine može se rabiti kao sekundarno oružje na velikim brodovima, a zbog odličnih paljbenih mogućosti kao primarno oružje na malim. Što se tiče dometa ciljeve na površini mora (obali), može gađati na udaljenosti od 2,1 nautičku milju. Učinkovit domet protiv ciljeva u zraku je 1,3 nautičke milje. Za malo zahtjevnije kupce Rheinmetall nudi MLG 30 (30 mm) koji rabi rasprskavajuće streljivo te ima isti domet kao i MLG 27.

Na vrhu ponude malokalibarskih topničkih sustava je Millennium 35 mm. Najveća brzina paljbe mu je 1000 granata u minuti, a učinkovit domet 2,7 nautičkih milja. Kupci mogu birati između jednocjevne i dvocijevne inačice. Jednocjevna Mk 30-1, maksimalnog dometa 1,6 nautičkih milja. Dvocijevna inačica Mk 30-2 ima, prema tvrdnjama proizvođača, najveću brzinu paljbe od svih topova koji rabe streljivo 30 x 173 mm.

Vrhunac ponude Rheinmetalla, barem po kalibru, je topnički sustav Monarc koji je razvijen u suradnji s Krauww-Mafferi Wegmann, Tahles Nederland i ThyssenKruppp Marine Systems. Namjera je bila razviti topnički sustav koji će rabiti kupolu koja se rabi na samovoznom topničkom sustavu na gusjenicama FzH2000, a koji će se uz relativno male izmjene moći rabiti i na brodovima. Domet sustava bi trebao biti 21,5 nautičkih milja. Monarc je prvobitno bio namijenjen ugradnji na fregate tipa F-125. No, razvoj Monarca se odužio i upao u tehničke probleme, pa je na kraju za najnovije njemačke fregate odabran talijanski topnički sustav OTO Melara 127/64 Light Weight Gun Mount.

OTO Melara
Već sama činjenica da se OTO Melara spominje izdvojeno od ostatka europske proizvodnje brodskih topničkih sustava, dovoljno govori o njenoj snazi na tom području. Iako su i Rheinmetall, BAE Systems, Nexter i MSI Defence veliki isporučitelji ovih sustava, ipak je OTO Melara najveći i najpoznatiji ne samo europski već i svjetski proizvođač.

Na samom početku ponude nalazi se teška strojnica Mod 517 kalibra 12,7 mm te topnički sustav M584 Modular Gun System. On se može, po želji kupca, opremiti ili Oerlikon Contraves ili ATK M242 Bushmaster 1 topovima kalibra 25 mm, ili Mauserovim Mk 30-2 ili ATK Mk 44 Bushmaster 2 topovima kalibra 30 mm. Istovjetan modularni pristup primijenjen je i na topničkom sustavu Marlin-WS kalibra 30 mm, koji je odabran za nizozemske brodove za potporu klase Holland, a koji će u operativnu uporabu početi ulaziti od 2011. S 450 granata u minuti OTO Melarin Single Fast Forty Multi-purpose Naval Gun Mount namijenjen je za uništavanje zrakoplova i plovila. Single-30 kalibra 30 mm nudi brzinu paljbe od 700 granata u minuti i mogućnost da ga se, ako to kupac zahtijeva, naoruža topom kalibra 25 mm.

Na vrhu ponude lakih brodskih topničkih sustava OTO Melare nalazi se Twin 40L70 Compact Naval Gun Mount s brzinom paljbe od 600 granata u minuti. Kupcima se nudi i inačica s brzinom paljbe od 900 granata u minuti, ali ta rabi par Single Fast Forty topova. S vremenom su se Twin 40L70 pokazali odličnim odabirom te danas naoružavaju brodove više od 20 ratnih mornarica.
Daleko najpoznatiji proizvodi OTO Melare su njezini brodski topovi kalibra 76 mm. Posebno su poznati po maloj masi i veličini. Tako se 76/62 Compact Naval Gun Mount, prema tvrdnjama proizvođača, može ugraditi na bilo koji tip ratnog broda te pritom korisniku dati brzinu paljbe od čak 100 granata u minuti. Inačica 76/62 Super Rapid odabrana je za naoružavanje višenamjenskih fregata klase Aquitaine (FREMM) namijenjenih francuskoj ratnoj mornarici. Ova inačica je posebna po novoj kupoli sustava smanjenog radarskog odraza. Prvi će biti dovršen tijekom ove godine, a drugi tijekom 2011. Potom će uslijediti serijska proizvodnja s brzinom isporuke jednog topničkog sustava svakih pet mjeseci.

Kako smo već spomenuli OTO Melara je osigurao ugovor za isporuku topničkih sustava kalibra 127 mm za njemačke fregate tipa F-125. Preciznije rečeno isporučit će topničke sustave 127/64 Ligth Weight Naval Gun Mount. Najveći učinkovit domet im je 54 nautičke milje, što je usporedivo s topničkim sustavom 127/54 Compact Gun Mount namijenjen ugradnji na razarače i fregate. Uz to njemačke će F-125 fregate dobiti i OTO Melarine daljinski upravljive borbene postaje Hitrole s teškim strojnicama kalibra 12,7 mm. Hitrole imaju povećanu negativnu elevaciju da bi mogle djelovati i na vrlo malim udaljenostima.

Samoobrana
Iako se radi o topničkom sustavu malog kalibra, sustav za blisku proturaketnu obranu Phalanx Close-In Weapon System je Raytheonu donio veliku zaradu. Od 1980., kad je krenula njegova serijska proizvodnja, do danas je prodano više od 850 primjeraka 21 ratnoj mornarici. Phalanx može ispaliti razarajućih 4500 granata u minuti što je, barem teoretski, dovoljno da raznese u najsitnije komadiće i najveće protubrodske vođene projektile. Isporuka poboljšane inačice Block 1B započela je 2005., te je donijela uporabu novog ATK Mk 244 Enhanced Lethality Catridge streljiva, ali i novog radarskog sustava za motrenje i navođenje topničke paljbe, FLIR elektrooptičkog motrilačkog sustava te uporabu kvalitetnijih cijevi povećanog vijeka trajanja.

Spomenuli smo i da je BAE Systems za svoj Mk 38 Mod 2 topnički kao osnovu uzeo topnički sustav Mk 25 Typhoon Naval Stabilised Weapon Station tvrtke Rafale Advanced Defence Systems. Mk 25 Typhoon je nastao na osnovi OWS-25 Overhead Weapons Station koju je Rafael razvio za uporabu na oklopnim vozilima Achzarit, Puna i M133 A2 Ultra izraelske kopnene vojske. Kao mornarički sustav Mk 25 Typhoon je prodan Australiji, Grčkoj, Indiji, Singapuru i Šri Lanki. Također ga rabi i izraelski mornarički korpus.

Tvrtka Denel proizvodi topnički sustav 35DPG koji rabi top kalibra 35 mm. Najveći učinkovit domet protiv ciljeva u zraku mu je 2,15 nautičkih milja a protiv ciljeva na površini mora 3,2 nautičke milje. Ovaj se sustav rabi na južnoafričkim fregatama klase Valour.
I norveški Kongsberg proizvodi sustav malog kalibra Sea Protector. On se može naoružati teškom strojnicom kalibra 12,7 mm ili strojnicom kalibra 7,6 mm. U oba slučaja sustav je potpuno stabiliziran kako bi se postigla visoka preciznost paljbe. Thales Nderland proizvodi znatno veći brodski topnički sustav Goalkeeper kalibra 30 mm. Najveća brzina paljbe mu je 4200 granata u minuti, a ciljeve kao što su protubrodski vođeni projektili može uništavati na udaljenostima nešto većim od nautičke milje. No, masa mu je 9902 kg te za ugradnju treba i dubinu palube od najmanje 2,5 metara. Zbog toga je Goalkeeper pogodan za ugradnju na velike ratne brodove.

“Racionalna potrošnja”
Britanska je ratna mornarica u fazi odabira novog teškog topničkog sustava kalibra 155 mm. Zbog toga je odabrana Centre for Operational Research and Defence Analysis (CORDA) da zajedno s BAE Systems razmotri sve opcije. Kao osnovni kriterij nametnuta je mogućnost uporabe streljiva kalibra 155 mm koje se već rabi na samovoznim haubicama na gusjenicama AS90 u britanskoj kopnenoj vojsci. Mogućnosti uporabe ovog streljiva razmatrana je i unutar Futre Coastal Suppression Concept Study. Takva racionalna uporaba streljiva kalibra 155 mm neće samo povećati paljbenu moć britanskih ratnih brodova već će i omogućiti razmjenu streljiva između ratne mornarice i kopnene vojske. Dio ovog procesa je i pokušaj da se sadašnji topovi Mk 8 Mod 1 kalibra 113 mm, koji su standardno naoružanje na svim velikim ratnim brodovima britanske ratne mornarice, prilagode uporabi streljiva kalibra 155 mm. Početak paljbenih testiranja planiran je za ovu godinu.

Britanska ratna mornarica će svoje topove Mk 8 Mod 1 kalibra 113 mm pokušati prilagoditi uporabi streljiva od 155 mm
I američka ratna mornarica intenzivno razvija novo streljivo, ali bez izmjene kalibra. Tako BAE Systems u suradnji s Lockheed Martinom razvija 127 mm Long Range Land Attack Projectile (LRLAP) namijenjen topničkom sustavu Advanced Gun System. Do sada ni na jednom probnom ispaljivanju LRLAP-a nisu uspjeli postići domet veći od 59 nautičkih milja. Ugrađeni GPS/inercijalni navigacijski sustav osigurava preciznost paljbe (CEP) na najvećem dometu od oko 50 metara.

Elektromagnetski topovi
Američka ratna mornarica je odustala o daljnjeg razvoja klasičnih topova s barutnim punjenjem te se okrenula razvoju elektromagnetskih topova koji bi trebali omogućiti ispaljivanje granata pri brzinama od čak sedam Macha. Electro-Magnetic Rail Gun (EMRG) inicijativa poziva na razvoj topa koji bi mogao ispaljivati granate na udaljenost od 188 nautičkih milja. Pritom bi bio potpuno električni pokretan. Zbog velike brzine leta granate razaranje cilja bi se moglo ostvariti kinetičkom energijom. Top bi rabio elektromagnete koji bi granatu tijekom ispaljivanja ubrzali do ekstremnih brzina na ustima cijevi, dajući granati dovoljno energije za veliki domet i uništenje cilja udarnom snagom. Povrh toga s brodova bi se uklonili kemijski spojevi i eksplozivi koji se sada moraju čuvati u posebnim prostorima.

Iako su elektromagnetski topovi na samom početku razvoja, njihova je uporabljivost već sada očita. Tako je tijekom jednog testiranja prototipa elektromagnetskog topa u US Naval Surface Warfare Center u Dahlgrenu (Virginia), postignuto ubrzanje od sedam Macha omogućilo granati kalibra 90 mm da se probije čak 20 metara kroz brodske kontejnere napunjene pijeskom.

No, prije ulaska takvih topova u operativnu uporabu, mora se još štošta napraviti. Prije svega tu je problem prevelike uporabe električne energije. Američka ratna mornarica želi elektromagnetski top(ove) koji će omogućiti da njegova granata tijekom udara u cilj ima oko 64 megadžula, što je otprilike snaga udara putničkog vlaka koji ide brzinom od 96 km/h. No, da bi se postigla ta snaga udara, top tijekom ispaljenja mora ostvariti snagu od 120 megadžula, što će pak zahtijevati oko 40 GW električne energije. Za usporedbu, tijekom toplinskog vala koji je 1995. pogodio Chicago, za pokretanje svih tamošnjih sustava za klimatizaciju bilo je dovoljno “samo” 19 GW.

Američka ratna mornarica namjerava 2016. započeti s testiranjem najmanje jednog elektromagnetskog topa maksimalnog dometa 110 nautičkih milja, a početak ugradnje na brodove planiran je za 2025.

Siniša RADAKOVIĆ