Belgija traži borbeni avion

Ministarstvo obrane Belgije potvrdilo je 17. ožujka da će aktualnu flotu od 54 borbena aviona F-16 zamijeniti s 34 višenamjenska borbena aviona novog tipa. Smanjivanje se objašnjava činjenicom da novije generacije aviona mogu izdržati veći broj sati leta, a dio obuke i uvježbavanja na letjelicama može zamijeniti obuka na simulatorima. Ciklus nabave aviona koji će uključivati međudržavni sporazum, kao i potpuna zamjena sadašnjih sposobnosti koje pruža flota Fighting Falcona, dakle, potpuna operativna spremnost, predviđena je za 2030. godinu.

(Foto: USAF)

To izgleda kao dalek pogled unaprijed, ali Belgija navodi da sadašnji F-16 imaju najveći radni vijek od 8000 sati leta po avionu i da će, ovisno o letjelici, taj limit dosegnuti u razdoblju od 2023. do 2028. godine. Odluka o tipu novog aviona bit će donesena iduće godine. Belgija se o postojećim avionima brine u suradnji sa saveznicima kroz program MNFP (Multinational Fighter Program), u kojem su SAD i neki europski korisnici aviona F-16 A/B.
Od kandidata za veliki posao poznati su francuski Dassault koji nudi Rafale, švedski Saab (Gripen E), američki Lockheed Martin (F-35A) i Boeing (F-18 E/F) te europski konzorcij predvođen Velikom Britanijom koji nudi Eurofighter Typhoon.

D. VLAHOVIĆ