Bez sporta nema jakog vojnika

Natporučnik Stjepan Strukar trostruki je aktualni prvak Hrvatske u desetoboju, a osim u atletici, ostvario je izvrsne rezultate u borilačkim sportovima, plivanju, crossfitu. Operativni časnik u Domu Glavnog stožera bavio se i veslanjem, gimnastikom te kajakom na divljim vodama

Više smo puta isticali koliko je sport važan segment u svakoj vojsci te kako bez njega nema jakog vojnika. Odličan primjer povezanosti održavanja dobre tjelesne spreme i vojnog poziva je i natporučnik Hrvatske vojske Stjepan Strukar, operativni časnik u Domu Glavnog stožera OSRH. Dio je Hrvatske vojske već gotovo 13 godina otkad je postao kadet, a u svojoj vojnoj karijeri obnašao je mnoge dužnosti. Nakon kadetske službe završava i Temeljnu časničku izobrazbu s vojnostručnom specijalnosti časnik pješaštva, a proglašen je i najboljim polaznikom 12. naraštaja TČI-ja za što je dobio nagradu Predsjednika RH. Natporučnik Strukar potom je 2017. završio i Temeljnu obuku za specijalna djelovanja – commando obuku. Ovaj rođeni Vinkovčanin završio je preddiplomski Sveučilišni studij na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, hrvanje je odabrao kao usmjerenje. Nakon toga završio je i diplomski sveučilišni studij pedagogije na Filozofskom fakultetu u Rijeci gdje je stekao zvanje magistra pedagogije, a trenutačno je doktorand na trećoj – završnoj godini Poslijediplomskog doktorskog studija na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Ujedno je i vanjski suradnik na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu na predmetu Život u prirodi i vještina preživljavanja.  No, osim njegove vojne i akademske karijere zanimljiva je i ona sportska jer se okušao u brojnim sportovima i u svakom od njih bio je uspješan. Sportom se počeo baviti još od malih nogu, a do danas se okušao u više od petnaest različitih sportova. Aktualni je trostruki uzastopni prvak Hrvatske u desetoboju, a sve je počelo još u ranoj dobi kad je kao prvi sport odabrao taekwondo. U taekwondou je vlasnik crvenog pojasa, ali nije to jedina borilačka vještina u kojoj se natporučnik dobro snalazi. Vlasnik je crnog pojasa u hapkidu, tradicionalnoj  korejskoj borilačkoj vještini koju u sportskim krugovima uspoređuju kao kombinaciju taekwondoa i džuda, vlasnik je zelenog pojasa u džudu, a okušao se i u grappelingu i hrvanju. U hapkidu ima i dva naslova europskog prvaka, iz 2011. i 2013. godine.

Zdrav duh u zdravom tijelu

Osim borilačkih sportova, natporučnik Strukar kaže kako je uvijek volio isprobavati razne sportove i natjecati se u njima, a uz obrazovanje na Kineziološkom fakultetu to mu je jednostavno bila i rutina. Iznimno je zadovoljan svojim postignućima, ali i s tim što je dio Hrvatske vojske. Životni moto mu je  Mens sana in corpore sano, odnosno Zdrav duh u zdravom tijelu.

U srednjoj školi počeo se baviti trčanjem u kojem je bio vrlo dobar. Počeo je kao srednjoprugaš, ali ubrzo je i trčanju pridodao i bacačke discipline.

”Prijatelj i ja jednom smo prilikom otišli na bacanje i vidjeli smo da nam dobro ide pa sam jednostavno odlučio uključiti i bacačke discipline,” kaže Stjepan. To je zapravo bio početak onog što je danas, a to je prvak Hrvatske u desetoboju. Riječ je o jednoj od najcjenjenijih i svakako najzahtjevnijih atletskih disciplina. Naime, u profesionalnom desetoboju atletičari se natječu u deset disciplina koje čine trkačke, bacačke i skakačke. Natjecanje se odvija dva dana, a discipline su podijeljene na sljedeći način: prvi dan trčanje na 100 m, skok u dalj, bacanje kugle, skok u vis i trčanje 400 m, drugi dan: trčanje 110 m
prepone, bacanje diska, skok s motkom, bacanje koplja i trčanje na 1500 m. Pobjednik je onaj tko skupi najviše bodova kombinirano kroz sve discipline.

U Hrvatskoj je vrlo teško trenirati desetoboj, ali natporučnik Strukar kaže kako su uvjeti dobri i kako mu treninzi koje odrađuje u Hrvatskoj vojsci itekako pomažu u održavanju odlične kondicije. Član je atletskog kluba Mladost u kojem trenira već neko vrijeme. Natjecao se u brojnim vojnim sportovima odnosno na vojnom prvenstvu Hrvatske pa je tako još 2012. godine osvojio prvo mjesto ekipno u plivanju na prvenstvu Oružanih snaga, a bio je vrlo uspješan i u kasnijim godinama. Prošle je godine pobijedio i u natjecanju u crossfitu odnosno izazovu tjelesne spremnosti pod nazivom Viribus Unitis na prvenstvu OSRH. U crossfitu su uključene vježbe poput slekova, čučnjeva, zgibova, marinaca, a Strukar je izveo nevjerojatno velik broj ponavljanja u jednoj minuti. Što o natporučniku Strukaru misle njegovi kolege najbolje će nam posvjedočiti časnik za kineziologiju Zapovjedništva za potporu satnik Marko Antunović.

”Kad vidite nekog kao što je Stjepan, jasno vam je da je on primjer drugima jer uvijek daje više od ostalih i takvu osobu odlično je imati kao zapovjednika. Od vas neće nikad tražiti da odradite nešto što on ne može. On jednostavno može sve,“ kaže natporučnik Antunović. 

Natporučnik Strukar iskusio je i veslanje, gimnastiku, natjecao se u kajaku na divljim vodama, a ima iskustvo i anegdotu s biciklizmom. Naime, u Zagrebu je kupio bicikl i odlučio ga isprobati tako što je prilikom prvog korištenja njime otišao kući u Cernu. Vožnja je trajala duže od dvanaest sati, ali za njega to i nije bilo nešto pretjerano teško jer je vrhunski pripremljen vojnik i sportaš.

TEKST Ivan Šurbek

Foto Martina Stanković