Bez sporta nema jakog vojnika

Tijekom održavanja Sportskog dana pripadnika Hrvatske vojske u vojarni ”1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” svečano je imenovana sportska dvorana Hrvatski pobjednici, a spomen-ploču otkrio je vrhunski sportaš veslač Martin Sinković

U vojarni ”1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” u Zagrebu  11. lipnja  održan je Sportski dan pripadnika Hrvatske vojske, kojim se želi podsjetiti na važnost bavljenja sportom i tjelesnom aktivnošću u Hrvatskoj vojsci. U sportskim su aktivnostima uz pripadnike i zapovjednike Hrvatske vojske sudjelovali  potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, direktor Glavnog stožera OSRH viceadmiral Robert Hranj, kadeti Hrvatskog vojnog učilišta ”Dr. Franjo Tuđman“ te vrhunski sportaši, ugovorni pričuvnici Hrvatske vojske veslač Martin Sinković, hrvači Antonio Kamenjašević, Dominik Etlinger, Ivan Lizatović i Ivan Huklek, boksač Marko Milun i skijaš Istok Rodeš.

 U vojarni je također svečano imenovana sportska dvorana Hrvatski pobjednici, a spomen- ploču otkrio je vrhunski sportaš veslač Martin Sinković, nakon čega su visoki uzvanici obišli sportsku dvoranu. Dvorana je preuređena tijekom 2018. godine, koju je ministar obrane Damir Krstičević proglasio godinom spremnosti i aktivnosti hrvatskog vojnika. Tijekom 2019. zidovi dvorane ukrašeni su dvama muralima autora Krune Tuđena i Siniše Bovcona.

Na prvom muralu crvene boje pod nazivom Generacije junaka nalaze se oslikani hrvatski junaci poginuli u Domovinskom ratu: Josip Jović, Blago Zadro, Andrija Matijaš Pauk, Rudolf Perešin, Damir Tomljanović Gavran, Predrag Matanović i Andrija Andabak. Na muralu je osim oslikanih junaka Domovinskog rata, oslikan i Vukovarski vodotoranj i Kninska tvrđava, a ispod silueta nalazi se lik Nikole Šubića Zrinskog u Bitki kod Sigeta slikara Johanna Petera Kraffta.

Drugi mural pod nazivom Generacije pobjednika izrađen je u plavoj boji, a na njemu se nalaze oslikani vrhunski hrvatski sportaši: Mirko Filipović, Dražen Petrović, Ivano Balić, Janica Kostelić i Blanka Vlašić. Na muralu ispod hrvatskih reprezentativaca nalaze se siluete nogometne reprezentacije iz 1998. (svjetska bronca), rukometaša iz 1996. (olimpijsko zlato) i vaterpolista iz 2012. (olimpijsko zlato).

Ministar Krstičević naglasio je kako su sport i Hrvatska vojska neraskidivo povezani te da bez dobre psihofizičke spreme nema dobroga vojnika: ”Slika vojnika je slika sportaša, tjelesno i mentalno spremnog. Bez sporta nema jakog vojnika,” poručio je ministar istaknuvši kako je dokaz te neraskidive suradnje upravo otvorenje sportske teretane na kojima su oslikani murali pobjednika Domovinskog rata: ”To su pobjednici, naši uzori, junaci vrijednosti koji su zaslužni za današnji mir i slobodu Hrvatske i koje nikad ne smijemo zaboraviti,” poručio je ministar Krstičević zahvalivši vrhunskim sportašima za doprinos promociji Hrvatske vojske, ali i cijele Hrvatske. Podsjetio je također kako je prošla godina bila godina koju ćemo s ponosom pamtiti i po rezultatima Hrvatske nogometne reprezentacije. Viceadmiral Robert Hranj istaknuo je kako MORH i Hrvatska vojska poseban naglasak stavljaju na razvoj sporta i razvijanje sportskih kapaciteta u vojarnama Hrvatske vojske. ”Naš je trajni cilj imati uvijek spremnog i sposobnog vojnika koji može izvršiti svaku dobivenu zadaću. Aktivan vojnik, sportaš, tjelesno i psihički spreman je pobjednik,” zaključio je viceadmiral Hranj.

Naziv i sadržaj dvorane pojasnio je časnik za kineziologiju Zapovjedništva za potporu natporučnik Marko Antunović: ”U ovoj dvorani uspjeli smo spojiti simbole Domovinskog rata odnosno generacije pobjednika i junaka iz ondašnjeg i današnjeg vremena u kojemu su ti isti heroji pobjednici – sportaši. Uz standardne aktivnosti, dvorana ima i sposobnosti funkcionalnog treninga, crossfit treninga, borilačkih treninga i aerobnih aktivnosti.”

U ime svih vrhunskih sportaša na potpori je zahvalio Martin Sinković naglasivši kako mu je iznimna čast što je imao priliku otkriti ploču sportske dvorane. ”Ponosni smo što možemo sudjelovati u sportskim aktivnostima Hrvatske vojske koja nam daje sigurnost kako bismo se mogli neometano baviti svojim sportovima,” poruka je Martina Sinkovića koji je najavio kako će on i njegov brat Valent održati zajednički trening s pripadnicima HV-a kako bi osnažili i unaprijedili suradnju.

Otvorena je također nova atletska (tartan) staza i organizirano zajedničko trčanje djelatnika Ministarstva obrane i pripadnika Hrvatske vojske, vrhunskih sportaša i kadeta te prikaz uporabe sredstava prisile i samoobrane pripadnika Antiterorističke postrojbe Vojne policije i prigodna nogometna utakmica između Zapovjedništva za potporu i Pukovnije Vojne policije.

OJI

Foto: Mladen Čobanović