Profesionalci spremni pomoći lokalnoj zajednici

”Sa sigurnošću mogu reći da smo u Libanon došli kao stranci, a otišli kao prijatelji libanonskog naroda,” poručio je zapovjednik 2. hrvatskog kontingenta iz operacije potpore miru Ujedinjenih naroda u Libanonu – UNIFIL bojnik Siniša Šlibar

U vojarni “Kamensko” u Karlovcu 30. su svibnja svečano dočekani pripadnici 2. hrvatskog kontingenta iz operacije potpore miru Ujedinjenih naroda u Libanonu – UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon). Dočeku su, uz članove obitelji i kolege iz postrojbi, nazočili i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadni general Boris Šerić, predstavnik Zapovjedno-operativnog središta  kapetan bojnog broda Francois Buj, zapovjednik Inženjerijske pukovnije brigadir Alan Srpak i ostali.

Zapovjednik kontingenta bojnik Siniša Šlibar predao je prijavak general-bojniku Siniši Jurkoviću, koji je zahvalio sudionicima operacije na njihovu angažmanu u Libanonu. ”S ponosom mogu istaknuti da je 2. hrvatski kontingent UNIFIL, u svojem spoju mladosti i iskustva, dostigao sve traženo od njih,” poručio je general-bojnik Jurković, dodavši kako su pripadnici kontingenta iskoristili ovu zadaću za upoznavanje i učenje drugačijih metoda i pristupa radu te time uvelike pridonijeli razvoju Hrvatske vojske.

 

”Sa sigurnošću mogu reći da smo u Libanon došli kao stranci, a otišli kao prijatelji libanonskog naroda,” poručio je bojnik Šlibar ističući pritom angažman u sedam CIMIC projekata pomoći lokalnoj zajednici kroz koji su i u Libanonu stvorili sliku o hrvatskom vojniku kao iznimnom profesionalcu, ali prije svega vojniku i čovjeku koji je spreman pomoći uvažavajući kulturu, običaje i ponos domaćina. Istaknuo je kako su rad hrvatskih pripadnika prepoznali i strani zapovjednici sektora te je 20 hrvatskih pripadnika i pismeno pohvaljeno. Tijekom svečanosti najistaknutijim pripadnicima 2. HRVCON-a uručene su nagrade i pohvale.


Potpora snagama u Sektoru Zapad UNIFIL-a

Kontingent je ispraćen u misiju 19. listopada 2018. s 52 pripadnika Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske koji su u suradnji s pripadnicima talijanskih oružanih snaga provodili zaštitu snaga, podupirali pokretljivost u području operacije, osiguravali nesmetanu stratešku i taktičku komunikaciju te pružali ostale oblike potpore snagama u Sektoru Zapad UNIFIL-a. Osim redovnih zadaća bili su angažirani i u CIMIC projektima pomoći lokalnoj zajednici.

Tekst: Doris Ravlić

Foto: Josip Kopi