Bio je glas mudrosti i vojnog znanja

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj uputivši izraze sućuti obitelji i prijateljima umirovljenog viceadmirala Zdravka Karduma istaknuo je kako se admiral Kardum uvijek isticao kao osoba koja je svoj autoritet i respekt temeljila na snazi svojih argumenata, uvjerenja i velikog mornaričkog znanja

Bio je uvijek glas mudrosti i vojnog znanja. Dao je pečat oblikovanju Hrvatske ratne mornarice, kao efikasne vojne organizacije, ali i domovine Hrvatske kao pomorske države. Ustrajno je zagovarao da nam je more najvažniji prirodni resurs koji moramo čuvati i braniti te promovirao percepciju Hrvatske kao pomorske zemlje,“ rekao je admiral Hranj

Komemoracija za umirovljenog viceadmirala Zdravka Karduma, bivšeg zapovjednika Hrvatske ratne mornarice i Obalne straže RH, održana je u splitskoj vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba”. Uz članove obitelji, komemoraciji su nazočili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli, pripadnici Hrvatske ratne mornarice, suborci i nekadašnji suradnici viceadmirala Karduma. Admiral Robert Hranj, uputivši izraze sućuti obitelji i prijateljima viceadmirala Karduma, istaknuo je kako se on uvijek isticao kao osoba koja je svoj autoritet i respekt temeljila na snazi argumenata, uvjerenja i velikog mornaričkog znanja.

“Bio je uvijek glas mudrosti i vojnog znanja. Dao je pečat oblikovanju Hrvatske ratne mornarice, kao efikasne vojne organizaci- je, ali i domovine Hrvatske kao pomorske države. Ustrajno je zagovarao da nam je more najvažniji prirodni resurs koji moramo čuvati i braniti, te promovirao percepciju Hrvatske kao pomorske zemlje,“ rekao je admiral Hranj. Uz izraze sućuti, zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli osvrnuo se na život i djelo viceadmirala Karduma istaknuvši kako se već u ranoj mladosti odlučio za vojnički poziv koji je istinski živio do kraja života, iako je formalno umirovljen 2011. godine. “Od samog početka svojeg profesionalnog razvoja do posljednje dužnosti, zapovjednika Obalne straže Republike Hrvatske, koju je obnašao nakon dužnosti zapovjednika Hrvatske ratne mornarice, njegov put bio je služenje domovini, koju je uz svoju obitelj stavljao na prvo mjesto, kako u ratu tako i u miru,“ rekao je.

Podsjetio  je  na  izniman  doprinos  viceadmirala  Karduma  u  Domovinskom  ratu,  u  obrani,  izgradnji  i  razvoju domovine, Hrvatske vojske i Hrvatske ratne mornarice, a posebno u  osnutku  i  ustrojavanju  Obalne  straže.  “Njegovo   kritičko pero  uvijek   je  bilo usmjereno  prema  boljitku Hrvatske ratne mornarice i obrambenog sustava u cjelini. Podastirući svoje prijedloge i rješenja, stajao je iza svojih stavova ne dvojeći staviti svoj potpis na oštre kritičke osvrte o razvoju grane, što zavređuje posebno poštovanje. Hvala mu za sve,“ rekao je kontraadmiral Raffanelli.

Viceadmiral Zdravko Kardum rođen je 25. veljače 1953. godine u mjestu Nuniću, Općina Kistanje. Osnovnu školu pohađao je u rodnom mjestu, nakon čega srednju Mornaričko-podoficirsku školu u Splitu. Po završenoj specijalizaciji za protubrodske rakete, 1974. godine, upućen je na Mornaričku vojnu akademiju koju završava četiri godine poslije, također u Splitu. Jugoslavensku ratnu mornaricu napustio je da bi se u rujnu 1991. dragovoljno priključio Hrvatskoj vojsci u obrani slobode, suvereniteta i integriteta domovine. Za zapovjednika obrane grada Splita imenovan je 21. rujna 1991., te sudjeluje u organizaciji obrane grada.

 

“Podastirući svoje prijedloge i rješenja, stajao je iza svojih stavova ne dvojeći staviti svoj potpis na oštre kritičke osvrte o razvoju grane, što zavređuje posebno poštovanje. Hvala mu za sve,“ poručio je zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli

U Zagrebu je 2000. godine završio Ratnu školu “Ban Josip Jelačić”. Višestruko je pohvaljivan i nagrađivan od vrhovnog zapovjednika OSRH, ministra obrane, načelnika Glavnog stožera OSRH i zapovjednika Hrvatske ratne mornarice. Za nemjerljiv doprinos izgrad- nji i razvoju OSRH odlikovan je Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog trolista, Spomenicom Domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti. Viceadmiral Kardum bio je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice i Obalne straže te obnašao niz dužnosti i dao nemjerljiv doprinos razvoju Hrvatske ratne mornarice i Oružanih snaga RH.

Tekst i foto: HRM/Maja Siriščević