Želja za dinamičnim radom odvela me u HRM

“Poručnica bojnog broda Tanja Čajsa zamjenica je zapovjednika broda na raketnoj topovnjači RTOP-12 Kralj Dmitar Zvonimir od početka 2021. godine. Odgovorna je za organizaciju rada na brodu, brigu o stanju na brodu, od izgleda do funkcionalnosti te u svakom trenutku mora moći zamijeniti zapovjednika u njegovoj odsutnosti

PODRIJETLOM STE IZ MALOG MJESTA PORED GAREŠNICE. KAKO JE DOŠLO DO IDEJE DA CIJELI ŽIVOT PREBA- CITE NA JUG HRVATSKE I RADITE NA BRODU?

Prva je odluka bila da želim raditi na brodu jer me uvijek privlačila ideja raditi negdje gdje se stalno nešto događa i gdje se rade praktične stvari. Kad su nam u srednju školu došli predstaviti program Kadet, zainteresirala sam se i odlučila se prijaviti, prošla sve provjere i sad sam tu.

KAKVA STE OČEKIVANJA IMALI KAD STE ULAZILI U KADETSKU SLUŽBU? JE LI BILO TEŠKO PRESELITI SE TAKO DALEKO OD OBITELJI I OD KUĆE?

Očekivala sam puno stege i da doživim nešto drugačije od onog što sam do tada proživjela. U potpunosti sam bila spremna na nove izazove. Kadetski život bio je dosta izazovan jer smo bili mladi i htjeli smo biti slobodniji, ali smo se s vremenom priviknuli na to da nismo kao drugi studenti. Naravno da uvijek teško padne odlazak od kuće, ali činjenica da smo sestra blizanka i ja skupa otišle u kadetsku u Split bio je olakšavajući faktor. Bile smo mlade i spremne na nove izazove, uvijek smo imale jedna drugu i bilo nam je lakše priviknuti se na nove ljude i okolinu.

KOJE JE BILO VAŠE PRVO POSTAVLJENJE? KAKO STE DOŠLI DO ZAMJENIKA ZAPOVJEDNIKA BRODA?

Nakon što sam završila studij Pomorske nautike na Pomorskom fakultetu u Splitu znala sam da me čeka postavljenje na brodu. Prvo postavljenje bilo je na desantnom brodu minopolagaču DBM-82 Krka gdje sam obnašala dužnost operativnog časnika, a potom i zapovjednika oružnog brodskog odreda. Potom sam bila raspoređena na raketne topovnjače gdje sam također bila zapovjednica oružnog brodskog odreda i 2021. postala sam zamjenica zapovjednika broda na raketnoj topovnjači RTOP-12 Kralj Dmitar Zvonimir.

JESTE LI SE SNAŠLI U ULOZI ZAMJENICE ZAPOVJEDNIKA BRODA? KOJE SU VAŠE TRENUTAČNE DUŽNOSTI?

Kad dođeš na novu dužnost, ljudi s puno više iskustva pomognu, a ja bih najviše istaknula starije dočasnike koji su se uvijek trudili pomoći. Oni su ti koji nas najviše uče, imaju znanje i dobru volju. Kao i svaki zamjenik zapovjednika broda prvo sam morala proći obuku za samostalno obnašanje ustrojbene dužnosti te nekoliko dodatnih praktičnih ispita. Moja je glavna dužnost u svakom trenutku biti spremna zamijeniti zapovjednika broda. Planiram organizaciju i nadzirem rad posade, obuku, te vodim brigu o stanju na brodu, od njegova izgleda do funkcionalnosti. Uz pomoć drugih časnika na brodu brinem se da cijeli sustav funkcionira.

JESTE LI SE SUSRETALI S NEKIM IZAZOVNIM ZADAĆAMA TIJEKOM PLOVIDBE? JESU LI SE ISPUNILA OČEKIVA- NJA OD RADA NA BRODU?

Jedna od izazovnijih plovidbi bila mi je na Sredozemlju kad smo s raketnom topovnjačom RTOP-41 Vukovar sudjelovali u NA- TO-ovoj operaciji Sea Guardian čiji je cilj stvaranje sigurnosne slike na Sredozemnom moru. Tad je more veći dio vremena bilo jako uzburkano što nam je stvaralo dodatni napor, ali s vremenom smo se navikli. Unatoč naporu, uspješno sam odrađivala svoje zadaće i time sam stekla međunarodno iskustvo koje će mi u budućnosti uvelike pomoći. Rad na brodu dinamičan je što me i privlači, drugačiji je način života i tko je spreman dati dio svojeg života za ovaj sustav tu će se pronaći. Očekivala sam češća isplovljavanja i bila sam spremna na veću odvojenost, ali i ovo što imamo je dobro i lakše se usklade privatne i poslovne obveze.

KAKO JE OBITELJ REAGIRALA NA VAŠ ODLAZAK U VOJSKU? KOJI SU PLANOVI ZA DALJNJU KARIJERU?

Obitelj je bila malo iznenađena, ali i sretna s mojom odlukom. Bilo im je lakše što smo sestra i ja skupa išle u novi svijet pa se nisu morali brinuti previše. U daljnjoj karijeri planiram završiti škole koje mi predstoje i jednog dana možda postati i zapovjednica broda, zašto ne?

Tekst: Janja Marijanović Šaravanja; Foto: Privatna arhiva