Bojno gađanje samohodnim haubicama PzH 2000

Dvije topničke bitnice samohodnih haubica PzH 2000 Topničko-raketne pukovnije na vojnom poligonu ”Eugen Kvaternik“ provele su bojno gađanje na kojima je testiran i novi sustav za upravljanje i nadzor topničke vatre (ACCS) koji pruža mogućnost da se u realnom vremenu prenose zahtjevi za vatru od motriteljske postaje do vatrene jedinice i istodobno prati u kojem je statusu određena vatrena jedinica

Na vojnom poligonu ”Eugen Kvaternik“ 24. travnja 2018. provedeno je bojno gađanje 1. bitnice samohodnih haubica PzH 2000 Topničko-raketne pukovnije na kojima je testiran i novi sustav za upravljanje i nadzor topničke vatre (ACCS-Artillery command and control system). Drugog dana gađanje je provela i 2. bitnica samohodnih haubica PzH 2000 kao dio obučnog ciklusa i potvrde u stečeno znanje. Gađanje su s promatračnice Debela glava pratili brigadni general Boris Šerić, načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika HKoV-a, brigadir Marijan Cikuš, zapovjednik Topničko-raketne pukovnije HKoV-a te bojnik Dražen Musić, zapovjednik Samohodne haubičke bojne 155 mm.
Sve aktivnosti koje su se odvijale na paljbenom položaju odakle se vršilo ispaljivanje projektila moglo se pratiti i na zaslonima računala s promatračkog mjesta kao i područje ciljeva i preciznost pogodaka. Inače, ciljevi su bili udaljeni nešto više od deset kilometara od paljbenog položaja u području brda Brkuša i Palež, a svaka od četiriju haubica nakon početnog korekturnog gađanja ispalila je po tri projektila na linijske ciljeve te potom po deset projektila na točkaste ciljeve. Ukupno je ispaljeno 90-ak projektila M-107.
Bojno gađanje provedeno je u svrhu testiranja i verifikacije sustava za nadzor i upravljanje topničkom vatrom ACCS, a koji razvija tvrtka KMW. Navedeni sustav pruža mogućnost da se u realnom vremenu prenose zahtjevi za vatru od motriteljske postaje do vatrene jedinice i istodobno se prati u kojem je statusu određena vatrena jedinica. Davanjem signala za otvaranje vatre, prvih ispaljenih projektila te potom i provedene korekture na cilj, gađanje je nastavljeno planiranom dinamikom i prema zadanim procedurama. Na zaslonu računala moglo se tako pratiti kako je desetina za rukovanje vatrom uočila cilj u određenom području te javila potrebne podatke o njegovoj trenutačnoj lokaciji i veličini računateljskoj desetini koja daje parametre za otvaranje vatre i ispaljivanje projektila kao i to koja je haubica uključena u provedbu vatrene zadaće. Usto i svaka haubica može autonomno izračunavati elemente za gađanje te ovisno o njima zauzima položaj cijevi prema pravcu i elevaciji, nakon čega se puni i izvršava zadaću. Osim što se na ekranima mogao pratiti cijeli tijek provedbe vatrene zadaće, od dolaska haubica u područje razmještaja za otvaranje vatre do provedbe gađanja, sustav koji se ovom prilikom testirao i verificirao, uz spomenute daje i podatke o učinku koji su ispaljeni projektili imali na cilj. Sukladno pogodcima vrši se eventualna korekcija koordinata i ispaljuje novi projektil.
Spomenuta se aktivnost provodila i kako bi se postigla maksimalna sinkronizacija i integracija svih elemenata uključenih u provedbu vatrene zadaće, a to se postiže prije svega stalnom i sveobuhvatnom taktičkom obukom u što realnijim uvjetima koje slunjski poligon svakako pruža.


Bojnik Dražen Musić, zapovjednik Samohodne haubičke bojne 155 mm
Kao zapovjednik Bojne jako sam zadovoljan provedbom gađanja iz aspekta rada posada, vodova i bitnica u cjelini, kao i osobljem za održavanje koje je bilo zaslužno za održivost stabilnosti PzH 2000 tijekom eksploatacije. Preciznost samog oružja i vatrena moć također su se pokazali i u ovom gađanju kao iznimno snažan faktor mogućnosti ovog naoružanja.

Vesna Pintarić
Snimio Tomislav Brandt