Ratni plakat: Bolnice na nišanu

Dječja bolnica u Klaićevoj ulici u Zagrebu 3. svibnja 1995. izravno je pogođena. Od kasetnih bombi i njihovih projektila “zvončića” tad su ranjene 53 osobe, a jedna je poginula

Kad je 2. i 3. svibnja 1995., u ime osvete i odmazde za gubitke pretrpljene u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak, srpska vojska odlučila svoje artiljerijske ciljnike usmjeriti prema hrvatskim gradovima Karlovcu, Sisku i Zagrebu i njihovim civilima, jedna od njihovih meta bila je i Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u Zagrebu. U toj je bolnici tijekom Domovinskog rata zbrinuto i obrađeno 213 djece iz cijele Hrvatske, koja su u najvećem broju bila žrtve neprijateljskog granatiranja i razaranja civilnih ciljeva.

Prema zapovijedi vođe srpskih pobunjenika Mile Martića, dječja bolnica je 3. svibnja izravno pogođena. Od kasetnih bombi i njihovih projektila “zvončića” tad su ranjene 53 osobe, a jedna je poginula. Tijekom oba dana napada u Zagrebu je poginulo sedmero, a ranjeno je 176 građana. Uz dječju bolnicu, pogođena je i Akademija dramske umjetnosti, gimnazija u Križanićevoj ulici, Hrvatsko narodno kazalište i niz drugih zgrada u tom dijelu Zagreba.

Nije to bilo prvi put da su srpski pobunjenici i JNA tijekom Domovinskog rata promišljeno i sustavno gađali bolnice – bolnice u Vukovaru, Osijeku, Slavonskom Brodu, Hrvatskoj Kostajnici, Daruvaru, Pakracu, Lipiku, Novoj Gradiški, Vinkovcima, Sisku, Karlovcu, Gospiću, Zadru, Dubrovniku. Bolnice su bile redovite mete.

Jedan od ratnih plakata iz serije “HELP! STOP THE WAR IN CROATIA” s dvije crno-bijele fotografije pred oči javnosti izvlači trenutak tadašnje hrvatske stvarnosti: ranjene smještene u bolničke podrume i kotlovnice. Na prvoj fotografiji, čiji je autor E. Poljičanin, detalj je užasa iz zagrebačke dječje bolnice, dok druga fotografija prikazuje kadar iz ratne bolnice u Osijeku. Obje fotografije s tog plakata, koji se nalazi u fundusu Vojnog muzeja MORH-a, zaokružuje crvenim slovima u dnu otisnut tekst na engleskom jeziku: “BOLNICE I BOLESNICI SU OMILJENA META. BOLESNICI SE SKLANJAJU U BOLNIČKE KOTLOVNICE I PODRUME” (HOSPITALS AND PATIENTS A FAVOURITE TARGET. PATIENTS SHELTER IN HOSPITAL BOILER ROOMS AND BASEMENTS.)

 Lada Puljizević