Prvo hrvatsko znakovlje pripadnosti

Nove oznake pripadnosti Republičkom sekretarijatu za unutrašnje poslove izrađene su na mjedenoj pozlaćenoj pozadini oznake milicije s koje je skinuta zvijezda petokraka, a na njezino mjesto pričvršćen stilizirani grb Hrvatske, znatno drukčiji od današnjeg

Pripadnici SUP-a SRH u ljetnoj odori i s naljepnicama na kapama tijekom zamjene zastave 25. srpnja 1990. na Trgu sv. Marka (Izvor: TV kalendar)

Izmjene službenog znakovlja Republičkog sekretarijata za unutrašnje poslove SR Hrvatske 1990. godine donijele su i izmjenu oznake pripadnosti za kapu. Ta je izmjena jedna od zanimljivijih tijekom nastanka prvih hrvatskih oružanih formacija. Prijelazno vrijeme zapravo je bilo vrijeme improvizacija u svakom obliku, pa tako i u uvođenju novog znakovlja. Stoga je prva oznaka pripadnosti hrvatskim oružanim formacijama zapravo naljepnica koja je sadržavala povijesni hrvatski grb s naizmjeničnim bijelo-crvenim kvadratima. Oznaka je korištena u srpnju 1990. na svečanosti zamjene zastava ispred zgrade Sabora. Zanimljivo, u kolovozu te godine, prilikom postrojavanja polaznika tečaja Prvi hrvatski redarstvenik u Obrazovnom centru RSUP-a u Zagrebu, pripadnici policije nisu nosili nikakva obilježja, čak ni naljepnice, no već u idućim danima pojavljuje se prva metalna oznaka pripadnosti hrvatskoj policiji. Izrađena je na temelju milicijske oznake, a improvizaciju su osmislili djelatnici IKOM-a, poslije vodećeg proizvođača oznaka hrvatskih oružanih formacija. S metalne podloge oznake milicije skinuta je emajlirana zvijezda petokraka te je na njezino mjesto stavljen emajlirani hrvatski grb. Grb je sadržavao stilizirani prikaz povijesnog grba s naizmjeničnim crvenim i bijelim kvadratima sa stiliziranim pleterom zlatne boje u vodoravnom položaju položenim iznad šahovnice. Ta oznaka policijskih snaga  prva je službena metalna oznaka u Hrvatskoj. Zanimljiva su i događanja oko same izvedbe stiliziranog grba, koji će poslije postati grb Hrvatske Republike Herceg Bosne.

Kapa ljetne odore SUP-a SRH s improviziranom oznakom pripadnosti nastalom kombinacijom oznake milicije i novog stiliziranog grba (Izvor: TV kalendar)

Kako je vrlo brzo uvedena nova oznaka policije, bez improvizacije i kombinacije s drugim oznakama, ostali su viškovi dodatka sa stiliziranim grbom korišteni na prvim oznakama. Tijekom 1992. poslani su u Bosnu i Hercegovinu i te su oznake postale službene oznake Hrvatskog vijeća obrane, a stilizirana izvedba grba i službeni grb Hrvatske Republike Herceg Bosne. Postat će i dio zastave koja je i danas u službenoj uporabi u BiH kao zastava nekih županija/kantona i zastava hrvatskog naroda u BiH. Međutim, ne treba zaboraviti, to je izvorno oznaka RSUP-a SRH i dio prve službene odore hrvatskih oružanih formacija.

 Marin Sabolović