Oznake pripadnosti, specijalnosti i vještina u OSRH (II. dio)

Oznake pripadnosti granama OSRH mijenjaju se u skladu sa zadnjom ratnom sustavnom izmjenom službenih odora i dijelom su Pravilnika o vojnim odorama. Time se nadzire sustav uvođenja oznaka grana, ali i dalje izostaju oznake rodova i službi OSRH koje će pričekati dva desetljeća da bi se razmatralo njihovo uvođenje, a sustavno i cjelovito rješenje još nije dobilo svoj praktični okvir

Oznaka pripadnosti HKoV-u za zapučak službene odore časnika. Izrađena je tehnikom punog otiska na metalu

Izmjenom službenih odora pristupilo se i izmjeni znakovlja, a 7. glavom Pravilnika o vojnim odorama propisano je nošenje oznaka činova i drugog znakovlja. Tako se na službenoj odori nosi oznaka pripadnosti Oružanim snagama RH, oznaka grane, roda ili struke, oznaka pripadnosti postrojbi, oznaka čina, pločicas prezimenom, oznaka savladane vještine, oznaka završenog vojnog učilišta te odlikovanja i priznanja. Valja istaknuti i nove-stare oznake pripadnosti za kapu službene odore. Izgledom odgovaraju prvotnim rješenjima, samo što se koristi pozlata, kao i kod svih drugih elemenata odore (gumbi, oznake za zapučak, držači obodnog remena kape) za HKoV, odnosno posrebreni dijelovi, uključujući i oznaku, za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Oznake pripadnosti grani OSRH za zapučak službene odore izmijenjene su djelomično i podijeljene po skupini činova. Sadržavale suizvornu pokratu HV, a izmijenjen je stilizirani prikaz unutar same oznake. Oznaka za zapučak dočasničke skupine činova HKoV-a sadržavala je prikaz pletera duž slova, a izrađena je tehnikom šupljeg otiska na metalu. Oznaka za zapučak časnikaizrađena je tehnikom punog otiska na metalu, a njezina je površina ispunjena tamnim emajlom i sadrži pozlaćeni prikaz pletera duž slova. Oznaka pripadnosti Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu za zapučak za dočasničku skupinu činova zadržana je s razlikom u boji srebra, a oznaka za časničku skupinu činova izrađena je, kao i oznaka za časnike HKoV-a, s razlikom u boji pletera koji je posrebren i s ispunom sive boje. Obje oznake imaju ispust duž slova u boji pletera. Oznake pripadnosti granama OSRH za generale izgledom odgovaraju prethodnim oznakama pripadnosti za generale. Modificirane su tek na rubnom pravokutnom vezu gdje je, umjesto pletera, izvezen pravocrtan pravokutni ispust, a kasnije se vraća pleter. Boje oznake pripadnosti za generale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva odgovaraju srebrnoj kao i na ostalim oznakama HRZ-a, odnosno izvezene su srebrnim vezom. Oznake HRM-a za zapučak odore dijelom su izmijenjene, ali su za razliku od dotadašnje patinirane oznake s pokratom “HRM”, pozlaćene. Pozlaćena je i igla za kravatu, koja je ostala jedan od prepoznatljivih dijelova odore HRM-a.

Marin Sabolović

Foto: Oznaka pripadnosti HKoV-u za zapučak službene odore časnika. Izrađena je tehnikom punog otiska na metalu