Brod “Andrija Mohorovičić” isplovio u operaciju Triton

Uz svečani ispraćaj u splitskoj vojarni “Sv. Nikola”, brod Hrvatske ratne mornarice ŠB-72 “Andrija Mohorovičić” isplovio je 30. srpnja iz luke “Lora” prema Sredozemlju gdje će sudjelovati u EU-ovoj operaciji Triton.
Svečanosti je nazočio izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH savjetnik za nacionalnu sigurnost Josip Buljević, ministar obrane Ante Kotromanović, načelnik GS OSRH general zbora Drago Lovrić, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Nebojša Kirigin, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Predrag Stipanović te pripadnici HRM-a i MUP-a. Počevši od 1. kolovoza do kraja listopada ove godine, brod će pružati potporu talijanskim vlastima u čuvanju granica na moru i spašavanju migranata u području Sredozemnog mora. Posadu čini ukupno četrdeset i devet pripadnika Oružanih snaga RH – pripadnici Obalne straže te dodatni medicinski tim – te pet pripadnika MUP-a, odnosno Granične policije. Zapovjednik broda je poručnik bojnog broda Stjepan Giljević.
Komodor Stipanović istaknuo je: “Dosadašnjim sudjelovanjem u međunarodnim vojnim operacijama, kao stožerno osoblje, UN-ovi promatrači ili pripadnici našeg prvog AVPD tima, ali i provedbom redovitih zadaća na nacionalnoj razini, pripadnici HRM-a stekli su znanja i iskustva dragocjena za izvršenje uistinu specifične i zahtjevne zadaće. Jer, unatoč tomu što nije riječ o klasičnoj vojnoj operaciji, ona će od svih sudionika zahtijevati specifična znanja, sposobnosti i vještine kako bi odgovorili na izazove s kojima će se susretati na moru. (…) U takvim situacijama budite prije svega ljudi, a naš brod neka bude utočište svima koji vapiju za rukom pomoći. Svojim znanjem, sposobnostima, humanošću i predanošću služite dobru, a čovjeku budite siguran oslonac.”
General Lovrić rekao je kako je posrijedi velik dan za HRM i OSRH: “Velik dan stoga što prvi put upućujemo brod HRM-a daleko od naših teritorijalnih voda, što ga upućujemo u Sredozemlje u posebno zahtjevnu zadaću kao što je humanitarna operacija Triton. Hrvatska vojska uvijek je bila humana vojska, i hrvatski vojnik pokazao se humanim vojnikom i kad je provodio operaciju Oluja prije dvadeset godina, kad je spašavao područje Bihaća od neviđenog genocida. Danas je hrvatski vojnik spreman djelovati širom svijeta u cilju doprinosa miru i stabilnosti, u cilju humanitarnih aktivnosti kao što je ova u Sredozemlju. Očekuje vas iznimna zadaća. Trebate spašavati obitelji, unesrećene ljude i od vas očekujem maksimum. Oružane snage očekuju da budete na ponos Republici Hrvatskoj, HRM-u i svim građanima RH. No, posve sam siguran da ste vi hrvatski mornari spremni i da ćete biti spremni na neočekivano, siguran sam da ćete na moguće kaotične situacije odgovoriti stegom i odgovornošću te da ćete poteškoće rješavati s lakoćom.”. Ministar obrane uputio je posadi broda riječi potpore: “Ovo je vaša prva zadaća, ali ne i zadnja zadaća Hrvatske ratne mornarice. Mi, naime, gradimo sposobnosti Obalne straže i HRM-a gledajući u budućnost: od gradnje novih ophodnih brodova, nabave izvanobalnih ophodnih brodova i razvoja raketnih sposobnosti – gdje ćemo uložiti golem napor u idućih nekoliko godina. Ulaskom u Schengen moramo stvoriti sposobnosti, kapacitete, stjecati daljnja znanja i iskustva – poput iskustava koja ćete steći u ovoj misiji, u cilju razvoja sposobnosti za samostalan nadzor naših granica, našeg mora te čuvanje naših nacionalnih interesa. Ova zadaća HRM-a sjajan je početak.”

Maja Siriščević, Snimio Stjepan Brigljević