Posada broda “Andrija Mohorovičić” vratila se iz operacije Triton

Brod Hrvatske ratne mornarice “Andrija Mohorovičić” vratio se 5. studenog nakon tromjesečnog sudjelovanja u operaciji Europske unije Triton 2015 u matičnu luku. Svečanom su dočeku u splitskoj Lori uz obitelji i prijatelje članova posade prisustvovali ministar obrane RH Ante Kotromanović, direktor GS OSRH kontraadmiral Robert Hranj kao izaslanik načelnika GS OSRH, zapovjednik HRM-a komodor Predrag Stipanović, drugi visoki dužnosnici OSRH te pomoćnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Nemec.
Brod HRM-a “Andrija Mohorovičić” (ŠB-72) završio je 30. listopada pristajanjem u luci Catania sudjelovanje u FRONTEX-ovoj operaciji Triton 2015. U tri je mjeseca plovidbe Sredozemljem posada broda koja broji ukupno 49 pripadnika Oružanih snaga RH i pet pripadnika granične policije spasila više od 2,5 tisuća migranata. Zapovjednik 1. hrvatskog kontingenta u operaciji Triton bio je kapetan korvete Vlade Zoko, a zapovjednik broda “Andrija Mohorovičić” poručnik bojnog broda Stjepan Giljević.
“Dobro došli u Hrvatsku!” prvo je poručio obraćajući se pristigloj posadi ministar obrane Ante Kotromanović. Izrazio je veliko zadovoljstvo zbog posla koji je posada napravila u tri mjeseca. “Pokazali smo da smo snažna, organizirana država i da znamo upravljati krizama i u Sredozemlju i u Hrvatskoj. I to je naša poruka. Imamo sjajne ljude koji mogu obaviti sve zadaće,” rekao je ministar i dodao da su spašavanjem više od 2,5 tisuće ljudi pokazali “… vojničku crtu, vojnički karakter, ali i humanost i ljudsko lice, i to je ono što krasi hrvatskog vojnika ovdje na moru, a kad su u pitanju izbjeglice, i ono što radimo na kopnu.” Brodom ŠB-72 tijekom operacije spašeno je 2518 ljudi, i to 551 dijete, 448 žena i 1517 muškaraca.U operaciji je do danas sudjelovalo 27 zemalja EU-a, među njima i Republika Hrvatska i to angažiranjem broda i posade ŠB-72 te pripadnika MUP-a.

snimila i napisala: Petra Kostanjšak