Brod “Andrija Mohorovičić” u operaciji Triton

“Danas je hrvatski vojnik spreman djelovati širom svijeta u cilju doprinosa miru i stabilnosti, u cilju humanitarnih aktivnosti kao što je ova u Sredozemlju. Očekuje vas iznimna zadaća. Trebate spašavati obitelji, unesrećene ljude i od vas očekujem maksimum. Oružane snage očekuju da budete na ponos Republici Hrvatskoj, HRM-u i svim građanima RH,” rekao je na ispraćaju načelnik GS OSRH general zbora Drago Lovrić

Uz svečani ispraćaj u splitskoj vojarni “Sv. Nikola”, brod Hrvatske ratne mornarice ŠB-72 “Andrija Mohorovičić” isplovio je 30. srpnja iz luke “Lora” prema Sredozemlju gdje sudjeluje u EU-ovoj operaciji Triton.
Svečanosti je nazočio izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH savjetnik za nacionalnu sigurnost Josip Buljević, ministar obrane Ante Kotromanović, načelnik GS OSRH general zbora Drago Lovrić, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Nebojša Kirigin, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Predrag Stipanović te pripadnici HRM-a i MUP-a.
Prigodnim se riječima na početku svečanosti nazočnima obratio zapovjednik kontingenta kapetan korvete Vlado Zoko te zapovjednik HRM-a komodor Predrag Stipanović koji je rekao: “Dosadašnjim sudjelovanjem u međunarodnim vojnim operacijama, kao stožerno osoblje, UN-ovi promatrači ili pripadnici našeg prvog AVPD tima, ali i provedbom redovitih zadaća na nacionalnoj razini, pripadnici HRM-a stekli su znanja i iskustva dragocjena za izvršenje uistinu specifične i zahtjevne zadaće. Jer, unatoč tomu što nije riječ o klasičnoj vojnoj operaciji, ona će od svih sudionika zahtijevati specifična znanja, sposobnosti i vještine kako bi odgovorili na izazove s kojima će se susretati na moru. (…) U takvim situacijama budite prije svega ljudi, a naš brod neka bude utočište svima koji vapiju za rukom pomoći. Svojim znanjem, sposobnostima, humanošću i predanošću služite dobru, a čovjeku budite siguran oslonac.”

Nakon pozdravnih riječi pomoćnika ministra unutarnjih poslova, nazočnima se obratio načelnik Glavnog stožera OSRH koji je istaknuo da je posrijedi velik dan za HRM i OSRH: “Velik dan stoga što prvi put upućujemo brod HRM-a daleko od naših teritorijalnih voda, što ga upućujemo u Sredozemlje u posebno zahtjevnu zadaću kao što je humanitarna operacija Triton. Hrvatska vojska uvijek je bila humana vojska, i hrvatski vojnik pokazao se humanim vojnikom i kad je provodio operaciju Oluja prije dvadeset godina, kad je spašavao područje Bihaća od neviđenog genocida. Danas je hrvatski vojnik spreman djelovati širom svijeta u cilju doprinosa miru i stabilnosti, u cilju humanitarnih aktivnosti kao što je ova u Sredozemlju. Očekuje vas iznimna zadaća. Trebate spašavati obitelji, unesrećene ljude i od vas očekujem maksimum. Oružane snage očekuju da budete na ponos Republici Hrvatskoj, HRM-u i svim građanima RH. No, posve sam siguran da ste vi hrvatski mornari spremni i da ćete biti spremni na neočekivano, siguran sam da ćete na moguće kaotične situacije odgovoriti stegom i odgovornošću te da ćete poteškoće rješavati s lakoćom.”
Ministar obrane uputio je posadi broda riječi potpore: “Ovo je vaša prva zadaća, ali ne i zadnja zadaća Hrvatske ratne mornarice. Mi, naime, gradimo sposobnosti Obalne straže i HRM-a gledajući u budućnost: od gradnje novih ophodnih brodova, nabave izvanobalnih ophodnih brodova i razvoja raketnih sposobnosti – gdje ćemo uložiti golem napor u idućih nekoliko godina. Ulaskom u Schengen moramo stvoriti sposobnosti, kapacitete, stjecati daljnja znanja i iskustva – poput iskustava koja ćete steći u ovoj misiji, u cilju razvoja sposobnosti za samostalan nadzor naših granica, našeg mora te čuvanje naših nacionalnih interesa. Ova zadaća HRM-a sjajan je početak.”
Počevši od 1. kolovoza do kraja listopada ove godine, brod će pružati potporu talijanskim vlastima u čuvanju granica na moru i spašavanju migranata u području Sredozemnog mora. Posadu čini četrdeset devet pripadnika Oružanih snaga RH – Obalne straže te dodatni medicinski tim – kao i pet pripadnika MUP-a, odnosno Granične policije. Prije upućivanja posada je uspješno provela završnu integracijsku vježbu i pokazala da je spremna sudjelovati u operaciji Triton u skladu s operativnim planom i pravilima djelovanja. Na završnom ocjenjivanju provedenom sredinom srpnja posada je demonstrirala obučenost i osposobljenost za zadaću koja joj je dodijeljena te pokazala da je upoznata sa svim planovima operacije. Poznaje procedure traganja i spašavanja na moru  i organizaciju medicinske evakuacije te je uvježbana za samozaštitu broda od iznenadnih ugroza i čuvanje borbene otpornosti broda. Zapovjednik broda je poručnik bojnog broda Stjepan Giljević.

ŠB-72 “Andrija Mohorovičić” školski je brod klase Moma izgrađen 1971. u brodogradilištu Stocznia Północna u Gdańsku, Poljska. U uporabi je od 1972., a u Hrvatskoj ratnoj mornarici od 1991. godine. Brod je duljine 73,3 m, širine 10,8 m, gaza 3,9 m. Standardna istisnina broda iznosi 1260 t, puna 1538 t, a postiže brzinu od 17 čvorova. Naoružan je dvama brodskim topovima PZO 20 mm.

OPERACIJA TRITON
SPAŠAVANJE ŽIVOTA – GLAVNI PRIORITET

Frontex je započeo operaciju Triton 1. studenog 2014. godine. Premda je fokus na nadzoru morskih granica, kako su poručili iz agencije, prioritet je spašavanje života. Prema zadnjim statistikama, tijekom operacije Triton u području koje pokriva zabilježeno je 499 slučajeva ilegalnih migracija s ukupno 70 178 ljudi. Većina njih stigla je iz Eritreje, Somalije te drugih supsaharskih zemalja i iz zapadne Afrike.
Cilj je operacije, u kojoj sudjeluje i hrvatski brod, implementirati koordinirane aktivnosti na vanjskim morskim granicama EU-a u središnjem Sredozemlju kako bi se nadzirali neregularni tokovi migracija, a važna je i borba protiv prekograničnog kriminala. Zadaća je svih sudionika, pa tako i broda Hrvatske ratne mornarice, pružanje pomoći talijanskim vlastima u nadzoru granica na moru te u traganju i spašavanju, odnosno pružanje pomoći ljudima u nevolji. Uz Hrvatsku, u operaciji sudjeluje još 26 članica Europske unije, a ovogodišnji proračun iznosi 38 milijuna eura.
Operacija je zbog svoje važnosti dodatno pojačana, a njezin je završetak predviđen za 31. prosinca ove godine. Kako doznajemo iz Frontexa, na vrhuncu ljetne sezone u operaciju bi trebala biti uključena četiri zrakoplova, šest izvanobalnih ophodnih brodova, 12 ophodnih brodova i dva helikoptera. Usto, uključeno je i devet timova za pomoć te šest za pregled. Istaknuto je i da su dosad u brojnim slučajevima plovila i zrakoplovi preusmjeravani u pomoć migrantima u područja daleko od same operacije.
Područje operacije pokriva teritorijalne vode Italije, kao i dijelove talijanskih i malteških zona traganja i spašavanja. Kako kažu u Frontexu, područje pojačane operacije Triton prošireno je na 138 nautičkih milja južno od Sicilije. Zapovjedništvo operacije u rukama je Ministarstva unutarnjih poslova Italije u suradnji s talijanskom Obalnom stražom i Financijskom policijom (Guardia di Finanza).


 FRONTEX
Frontex je europska agencija koja koordinira upućivanje tehničke opreme (brodova, helikoptera i plovila) i specijaliziranih graničnih timova u one zemlje Europske unije koje se susreću s pojačanim migracijskim pritiskom. Tijekom 2014. koordinirao je niz pomorskih operacija – u Španjolskoj, Italiji i Grčkoj, ali bio je prisutan i na kopnenim granicama, uključujući Bugarsku, Grčku, Mađarsku, Rumunjsku, Poljsku, Slovačku i druge. Frontex je prisutan i u međunarodnim zračnim lukama diljem Europe. Nema vlastitu opremu, nego se oslanja na onu članica EU-a, kojima zatim izvršava povrat troškova goriva i osnovnog održavanja.


 Posada broda “Andrija Mohorovičić” dosad spasila 160 migranata

Posada broda Hrvatske ratne mornarice “Andrija Mohorovičić”, koji se od 1. kolovoza nalazi u združenoj humanitarnoj operaciji EU-a Triton, već je 2. kolovoza u poslijepodnevnim satima spasila trideset sedam osoba. Nakon evidentiranja i liječničkog pregleda, migranti su  prevezeni na Siciliju.
Zajedno sa švedskim brodom obalne straže “Posejdon”  6. kolovoza 2015., posada broda ”Andrija Mohorovičić” sudjelovala je u akciji spašavanja  476 migranata s ribarskog broda. Na švedski  je brod ukrcano 339 osoba dok je preostalih 137 ukrcano na brod HRM-a koji se trenutačno nalazi u plovidbi prema Siciliji. Zapovjedništvo operacije odredit će naknadno luku iskrcaja spašenih osoba.


Maja Siriščević, Petra Kostanjšak
Snimio Stjepan Brigljević